Ειδήσεις

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα ταξίδια – Ένα εκατομμύριο τουρίστες έχασε η Ελλάδα

Ένα χρόνο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ήταν πολλές και διαφορετικές. Πως επηρεάστηκε η χώρα μας.

Βίκη Βαμιεδάκη

Τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του τουρισμού έβλαψε σημαντικά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ένα χρόνο μετά, με πολλά κράτη να μετρούν απώλειες τουριστών από τις δύο χώρες – όπως η Ελλάδα – ενώ οι αερομεταφορές είναι σίγουρα από τους «μεγάλους χαμένους». Ο αντίκτυπός της εισβολής στην ταξιδιωτική βιομηχανία θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια και σε διάφορους τομείς.

Η Ελλάδα έχασε ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες το 2022. Οι εκτιμήσεις στις αρχές του έτους και ενώ τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη έκαναν λόγο για πάνω από 700.000 ρώσους και πάνω από 300.000 Ουκρανούς που αναμένονταν να επισκεφτούν τη χώρα μας για διακοπές την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ταξιδιώτες από τις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον ελληνικό τουρισμό, αφού στην πλειονότητα τους επέλεγαν ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, ενώ είχαν έντονη δραστηριότητα και εκτός ξενοδοχείων, ξοδεύοντας χρήματα για φαγητό, εκδρομές και αγορές. Τελικά το 2022 την Ελλάδα επισκέφτηκαν μόλις 36.000 ρώσοι, οι οποίοι ήρθαν πιθανότατα μέσω Σερβίας, Τουρκίας και Εμιράτων και οι οποίοι κατέλυσαν σε πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία κυρίως της Χαλκιδικής και της Ελούντας.

Η αύξηση των καυσίμων, προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα και στις χώρες των Βαλκανίων, από τις οποίες η Ελλάδα δέχεται πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες, μέσω οδικών συνόρων. Η μείωση του οδικού τουρισμού το 2022 ξεπέρασε τα 4,5 εκατ. με τον πόλεμο να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Τι συνέβη παγκοσμίως
Το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο Skift κατέγραψε τις σημαντικότερες αλλαγές που έφερε ο πόλεμος στα ταξίδια παγκοσμίως ένα χρόνο μετά την έναρξη του, είτε αυτό αφορά την διακίνηση ταξιδιωτών είτε τις διάφορες επιχειρήσεις του κλάδου. Κατά γενική παραδοχή το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, εμπόδισε τη δυναμική ανάκαμψη των ταξιδιών που είχε ήδη ξεκινήσει μετά από δυο χρόνια πανδημίας,

Χτύπημα στις αεροπορικές εταιρείες
Η αεροπορική βιομηχανία ήταν ίσως ο πρώτος τομέας ταξιδιών που εισέπραξε τις πιο άμεσες επιπτώσεις του πολέμου. Όπως αναφέρει το Skift, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είχαν καταφέρει ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία που τις χτύπησε σοβαρά και κλίθηκαν γρήγορα να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, προέβλεψε από την αρχή, ότι οι 12 μήνες μετά την εισβολή θα ήταν δύσκολοι για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. Πολλές από αυτές αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει ανακάμψει
Οι Ρώσοι ταξιδιώτες ξόδεψαν 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ταξίδια και πραγματοποίησαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό το 2019, καθιστώντας τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες εξερχόμενες αγορές στον κόσμο. Η ρωσική ταξιδιωτική βιομηχανία είχε αρχικά μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις σύμφωνα με τον δείκτη Travel Health του Skift Research. Ωστόσο, οι αποφάσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα, έπληξαν τις ταξιδιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας.

Ο πόλεμος οδήγησε μεγάλες ταξιδιωτικές διεθνείς εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία

Πολλές μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρείες της δύσης ανακοίνωσαν λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από τη Ρωσία. Κολοσσοί του ταξιδιωτικού κλάδου όπως η Airbnb, η Booking Holdings και η Marriott ήταν μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη χώρα. Επιπλέον, πολλοί τουριστικοί πράκτορες δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τα οργανωμένα ταξίδια στη Ρωσία για το υπόλοιπο του 2022.

Ωστόσο, ορισμένες σημαντικές τουριστικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Accor.

Ρώσοι ταξιδιώτες αναγκάζονται να μην ταξιδέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς
Χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Φινλανδία που βασίζονταν για πολύ καιρό σε Ρώσους ταξιδιώτες έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τους επισκέπτες αυτούς. Η Εσθονία απαγόρευσε την είσοδο σε Ρώσους πολίτες που είχαν εκδώσει προηγουμένως τουριστικές βίζες, ενώ η Λετονία σταμάτησε να χορηγεί τις δικές τις τουριστικές βίζες σε Ρώσους ταξιδιώτες. Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία περιόρισε τον αριθμό της τουριστικής βίζας που χορηγούσε σε Ρώσους πολίτες, ενώ η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο Ρώσων τουριστών στη χώρα.

Ο πόλεμος επιτάχυνε επίσης τα σχέδια της Κύπρου ώστε να διαφοροποιήσει την τουριστική της βάση καθώς απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Ρωσία. Ο πρώην Κύπριος υπουργός Τουρισμού Σάββας Πέρδιος είχε υπολογίσει ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιπροσώπευαν περίπου το 22% των τουριστικών αφίξεων της χώρας του, αριθμός που είπε ότι μειώθηκε στο μηδέν.

Ωστόσο, η Ταϊλάνδη, οι Μαλδίβες και το Ντουμπάι καλωσόρισαν Ρώσους επισκέπτες. Η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ταϊλάνδη πυροδότησε σχεδόν επταπλάσια αύξηση των Ρώσων επισκεπτών από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και οι αρχές της Ταϊλάνδης αναμένουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ρώσους ταξιδιώτες να την επισκεφθούν το 2023.

Στην Τουρκία βρίσκουν διέξοδο οι Ρώσικες τουριστικές εταιρείες
Η απόφαση της Τουρκίας να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώθησε μεγάλο αριθμό ρωσικών εταιρειών να δημιουργήσουν καταστήματα στη χώρα. Σχεδόν 1.400 ρωσικές επιχειρήσεις άνοιξαν γραφεία το 2022, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία μετά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.

Ο αριθμός των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 45% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και η Turkish Airlines αυξάνει τον αριθμό των θέσεων από και προς τη Ρωσία για το προσεχές τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου κατά 55% από τα επίπεδα του 2019.

Κλειστή η Ουκρανία
Αν και ο εσωτερικός τουρισμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει, φτάνοντας έως και το 50% των επιπέδων πριν από την εισβολή, η Κρατική Υπηρεσία Τουριστικής Ανάπτυξης της Ουκρανίας εξακολουθεί να προτρέπει τους ξένους ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται τη χώρα μέχρι το τέλος του πολέμου, επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια.

Η Ρωσία θέλει να γεμίσει το κενό του τουρισμού με Ινδούς ταξιδιώτες
Αναζητώντας τρόπους ανάκαμψης από το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, οι ρωσικές τουριστικές αρχές έστρεψαν την προσοχή τους στην προσέλκυση επισκεπτών από αυτά που η Μόσχα αντιλαμβανόταν ως φιλικά έθνη – ένα από αυτά ήταν η Ινδία. Η Ρωσία αύξησε τις προσπάθειές της να προσελκύσει Ινδούς τουρίστες, στέλνοντας αξιωματούχους σε εκδηλώσεις στην Ινδία, όπως το Outbound Travel Mart στη Βομβάη τον Σεπτέμβριο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου