Ειδήσεις

Τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων και των εκλογών, μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Βαριά και επώδυνη είναι η σκιά που έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από την τραγωδία στα Τέμπη. Με τις έρευνες για τους αγνοούμενους να κορυφώνονται μέσα στις επόμενες ώρες και τους νεκρούς (στην πλειονότητά τους νέα παιδιά) να ανέρχονται στους 42, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης είναι εστιασμένη στη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και στην περίθαλψη των τραυματιών, όπως φάνηκε και από τις πρώτες συζητήσεις με στελέχη, τις ώρες που ακολούθησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι ευθύνες, έτσι κι αλλιώς, πέραν των όσων δεν έγιναν την τελευταία τετραετία, φαίνεται να έχουν βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο, με την τραγωδία στα Τέμπη να αφήνει το αποτύπωμά της σε όσα έπραξαν ή κυρίως δεν έπραξαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

“Το μόνο μας μέλημα είναι τι κάνουμε με τους ανθρώπους που έχουν χάσει δικούς τους…Πώς θα σταθούμε στο πλάι τους και πώς θα τους υποστηρίξουμε…Το μόνο μας μέλημα είναι τι κάνουμε με τους τραυματίες και την περίθαλψή τους”, ανέφεραν στελέχη, τις ώρες που ακολούθησαν τη σιδηροδρομική τραγωδία δείχνοντας ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την πολιτική ατζέντα. “Δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε τίποτα άλλο”, έλεγαν, με τον πρωθυπουργό, αλλά και πολυπληθές κλιμάκιο υπουργών, να βρίσκονται από νωρίς χθες το πρωί στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος. “Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου, αφού πρώτα επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Λάρισας.

Σε κάθε περίπτωση, με το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, που όρισε ως μεταβατικό υπουργό Μεταφορών (στη θέση του κ. Καραμανλή που υπέβαλε την παραίτησή του) τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, έδειξε προς δύο κατευθύνσεις:

– Στην άμεση σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος.

– Στην άμεση εξέταση των διαχρονικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες, αυτό που σημειώνεται είναι δεν υπάρχει καμία διάθεση αποφυγής τους και ανελήφθησαν ήδη από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. “Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Για αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τις προθέσεις του ήδη από το τετ α τετ που είχαν στη Λάρισα.

Τα πολιτικά σενάρια
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο το πρωί, με θέμα-αιχμή τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αναβλήθηκε, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία της νέας συνεδρίασης. Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, δεν έμπαιναν χθες σε καμία συζήτηση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τον εκλογικό ορίζοντα, καθώς αποτελούσε πλέον…κοινό πολιτικό μυστικό ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετούσε χρονικά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στις 9 Απριλίου.

Αυτό που γίνεται σαφές είναι το κλίμα του προβληματισμού στο εσωτερικό του κυβερνητικού οικοσυστήματος, με τα πρώτα σενάρια που σχετίζονται με το ενδεχόμενο μετάθεσης της εκλογικής αναμέτρησης να κάνουν την εμφάνισή τους. Χωρίς ουδείς να μπορεί να αποκλείσει ως ημερομηνία των εθνικών εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του ερχόμενου μήνα, τα περιθώρια ως προς το χρόνο δείχνουν να στενεύουν. Και αυτό, γιατί με μία συνεδρίαση του υπουργικού, χωρίς ουδείς να γνωρίζει το πότε θα πραγματοποιηθεί και με νομοσχέδια που είναι να έρθουν προς ψήφιση μοιάζει να…κλείνει το πλαίσιο για προκήρυξη των εκλογών στις 9 Μαρτίου και διάλυση της Βουλής την επομένη. Εάν, τελικά, η 9η Απριλίου τεθεί εκτός πλάνου (ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση με τους συνεργάτες του) τότε δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

– Το πρώτο οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν είτε στις 23 Απριλίου, είτε στις 30 Απριλίου, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής να στηθούν στο τέλος Μαΐου (είτε στις 21, είτε στις 28).

– Το δεύτερο, οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν αργότερα μέσα στο Μάιο (στις 14 ή στις 21 του μήνα) προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να έρθουν τις τελευταίες Κυριακές του Ιουνίου.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου