Ειδήσεις

Μεγάλα κέρδη για το οργανωμένο έγκλημα από εμπόριο όπλων και ναρκωτικών

Στα 110 δισ. ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντανακλώντας το 0,1% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Κομισιόν. Στην Ελλάδα προσδιορίζεται στα 3,583 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ της χώρας. Τα έσοδα από το εμπόριο ηρωίνης στην Ελλάδα εκτιμώνται στα 54 εκατ. ευρώ, κοκαΐνης στα 16 εκατ., κάνναβης στα 28 εκατ. και έκσταση στα 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία στη διακίνηση κάνναβης από την Αλβανία μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Εξυπηρετεί, επίσης, το οργανωμένο έγκλημα στη διακίνηση ανθρώπων από την Αφρική μαζί με την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Η Ελλάδα, επίσης, εντάσσεται στις χώρες που παίζουν ενεργό ρόλο στο παράνομο εμπόριο όπλων από την Αλβανία μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Συν τοις άλλοις, τα έσοδα των συμμοριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού υπολογίζονται στα 455 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού. Ο συντελεστής φορολόγησης στο 87,5% είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. ενώ οι Ελληνες παρουσιάζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης (40%).

Το εμπόριο ναρκωτικών είναι το βασικό πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε. με ετήσιο τζίρο 27,7 δισ. ευρώ. Το 60% των παράνομων δραστηριοτήτων συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, με τον συνολικό ετήσιο τζίρο των χωρών αυτών στα 64 δισ. ευρώ. Στις πρώτες θέσεις της λίστας εντοπίζεται, επίσης, η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων για εκμετάλλευση στην εργασία αλλά και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ομως, η διακίνηση ανθρώπων αποφέρει πάνω από 3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, στο οργανωμένο έγκλημα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία.

Στις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος εντοπίζεται το παράνομο εμπόριο όπλων, με ετήσιο τζίρο 420 εκατ. ευρώ όπως δείχνουν αποσπασματικά στοιχεία.

Προτίμηση στα ακίνητα

Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τις επενδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος; Πέραν του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους επενδύοντας, κατά παράδοση, στον κλάδο των ακινήτων. Με την αγορά μεγάλων εκτάσεων μπορούν, επίσης, να οριοθετήσουν μια περιοχή για τη θωράκιση μέρους των δραστηριοτήτων τους. Το οργανωμένο έγκλημα αποβλέπει, επίσης, στο να συμμετέχει σε δημόσια έργα μέσω σύστασης ανάλογων εταιρειών με στόχο την άσκηση πολιτικής επιρροής και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Στην 337 σελίδων έκθεση της Κομισιόν που έχει ολοκληρώσει σε συνεργασία με επίσημους φορείς των κρατών-μελών της Ε.Ε., τονίζεται πως το οργανωμένο έγκλημα δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις παράνομες και νόμιμες αγορές, αλλά τις αντιμετωπίζει ως συγκοινωνούντα δοχεία. Τα περιουσιακά στοιχεία που συνήθως κατάσχονται από τις Αρχές είναι μετρητά και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, αν και η Κομισιόν κατ’ επανάληψη επισημαίνει τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση ομοιογενών στοιχείων σε όλο το εύρος της Ε.Ε.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου