Ειδήσεις

Συζητείται η αίτηση ακύρωσης της εκκαθάρισης της Τράπεζας Δωδ/σου

Για την 26η Ιουνίου 2015 προσδιορίστηκε η συζήτηση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία διατάχθηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, η εκκαθάρισή της και ο διορισμός ειδικού εκκαθαριστή.
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής ο νόμος προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να επιβάλει μέτρα εξυγίανσης, πράγμα που δεν έπραξε, παρότι της είχε υποβληθεί εμπροθέσμως πλήρες σχέδιο εξυγίανσης.
Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ακόμη παράταση της περιόδου αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και το διορισμό επιτρόπου.
Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου δόθηκε 3ήμερη προθεσμία για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από 2 έως 6 Δεκεμβρίου, όταν πλέον είχε ενημερωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της από το 9,85% είχε περιοριστεί στο 7,4%.
Οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι σε σύνολο 265 εκατ. ευρώ, που είναι τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί, εκείνα που κρίθηκαν επισφαλή από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν το 24,5%, όταν τα αντίστοιχα για τις συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως του 30%.
Η Τράπεζα είχε σχηματίσει λογιστικές προβλέψεις απομείωσης, οι οποίες αναγνωρίζονται φορολογικά ως ζημίες, που έχουν πραγματοποιηθεί για κάλυψη της αναμενόμενης ζημίας του δανειακού χαρτοφυλακίου της.
Οι σχηματισθείσες προβλέψεις την 30/6/2013 ανήλθαν σε 20.143.302,08 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε 7,56% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστερημένες χορηγήσεις άνω των 90 ημερών), αντιπροσώπευαν το 26,0% των δανείων κατά την 31/12/2012, έναντι 19,6% την 31/12/2011.
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή του Μνημονίου και οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες, οδήγησαν σε περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το 2012.
Τα δύο τελευταία έτη ουσιαστικό ρόλο στην πτώση των ιδίων κεφαλαίων διαδραμάτισε ο μηδενισμός της κερδοφορίας της Τράπεζας, ενώ το 2011 αρνητική επίδραση είχε και η πρόβλεψη για εκκαθάριση συνεταιριστικών μερίδων προς μεταβίβαση που εκκρεμούσαν, που αντιστοιχούσε σε κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 1,9 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από την άλλη διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, αδυναμίες στην πιστοδοτική πολιτική και στη διαχείριση και παρακολούθηση των δανείων σε καθυστέρηση, που σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, με αποτέλεσμα την αδυναμία δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου και τη μείωση της κεφαλαιακής βάσης της κατά την τελευταία τριετία.

Υποστηρίζεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 προέβη σε εκτεταμένες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως αποδείχτηκε από σχετικό έλεγχο, με σκοπό την πλασματική μείωση των εποπτικών προβλέψεων και κατ’ επέκταση τη βελτίωση του δείκτη Core Tier I.
Ο έλεγχος επί των ρυθμισμένων δανείων, στο τρίτο τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 62% των πιστούχων και στο αποτέλεσμα δεν έγινε αναγωγή επί του συνόλου του πληθυσμού. Η αναγωγή στο 100% των πιστούχων θα αύξανε την ανεπάρκεια των προβλέψεων περαιτέρω και κατά συνέπεια και το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της.
Υποστηρίζεται επιπλέον ότι είχαν ζητηθεί από την Συνεταιριστική συγκεκριμένα στοιχεία από επενδυτές, που ήθελαν να ενισχύσουν την προσπάθειά της «στο πάρα πέντε» (υπογεγραμμένες δηλώσεις προθέσεων και υπόλοιπο σε καταθετικούς λογαριασμούς των υποψήφιων επενδυτών καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας αυτών) και ότι τα στοιχεία αυτά δεν απεστάλησαν.
Θυμίζουμε ότι με την υπ’ αριθμ. Ν217/2014 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής που ασκήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου κατά της ίδιας απόφασης.
Η πρώτη μάχη ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου χάθηκε για το πρώην διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Δωδ/σου αν και ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη η απόφαση, αφού η εκκαθάριση είχε ήδη ξεκινήσει, η τράπεζα είχε αναστείλει τη λειτουργία της και η αίτηση αναστολής δύσκολα θα γινόταν δεκτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου