Επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αποστέλλει ο πρωθυπουργός, στον απόηχο τηςδημοσίευσης από το WikiLeaks διαλόγων κορυφαίων στελεχών του Ταμείου, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το χρέος και την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ είχε κύκλο επαφών και με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Από τη στάση της κυβέρνησης αλλά και το διάλογο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργείται το έδαφος για ρήξη της Αθήνας με το ΔΝΤ, εκτός κι αν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στην επιστολή Τσίπρα, «αδειάσει» τον κ. Π. Τόμσεν.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους διαλόγους μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος φέρεται να ανοίγει την πόρτα εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα.
«Οπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», φέρεται να επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», ήταν – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η απάντηση του Πρωθυπουργού.
Επικοινωνία με Μητσοτάκη, Γεννηματά, Θεοδωράκη
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τον κ. Μητσοτάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιφυλάσσεται. Γαλάζια στελέχη, πάντως, που έχουν διαχειριστεί διαπραγματεύσεις και κατά το παρελθόν κάνουν λόγο για «δραματοποίηση» εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ αναδεικνύουν και μία πραγματικότητα ότι, δηλαδή, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αξιολόγηση καθιστά τη χώρα έκθετη σε ακραίες πιέσεις.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε επίσης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα «σοβαρό θέμα» και ζητώντας συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Δεσμεύτηκε δε ότι θα τους ενημερώσει για κάθε εξέλιξη. Ο κ. Θεοδωράκης, κατά πληροφορίες, ρώτησε τον πρωθυπουργό, αν η παρακολούθηση που οδήγησε στις αποκαλύψεις έγινε επί ελληνικού εδάφους και ο κ. Τσίπρας φέρεται να απάντησε ότι πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», υπογράμμιζαν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης, στον απόηχο των αποκαλύψεων, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με υπουργούς και συνεργάτες του.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλαδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Καθημερινή