Ειδήσεις

Εκμεταλλευτείτε τη νηστεία της Σαρακοστής ωφελώντας τη διατροφή και περαιτέρω την υγεία σας

Γράφει
ο Μοράρης Εμμανουήλ

Διατροφικά οφέλη της νηστείας της Σαρακοστής:
• Η νηστεία αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να ξαναβάλετε στη διατροφή σας τους βασικούς εκπροσώπους της μεσογειακής διατροφής όπως τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα λαχανικά. Η περιοδική φυτοφαγία που χαρακτηρίζει την νηστεία, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζωικής πρωτεΐνης και να αυξάνεται η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολύτιμων φυτοχημικών που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα. Έτσι περιορίζεται η συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποτρέπεται το οξειδωτικό στρες και ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Οι βασικοί πρωταγωνιστές της διατροφής σας αυτή την περίοδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, συμβάλλουν στην αύξηση των φυτικών ινών που προσλαμβάνετε και αυτό σημαίνει αυτόματα καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Με τη φυτοφαγία μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για τις πεπτικές διεργασίες και διευκολύνεται η λειτουργία των απεκκριτικών οργάνων.
• Οι αυξημένες βιταμίνες και φυτικές ίνες, συντείνουν σε μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας. Ενισχύουν τη δημιουργία κολλαγόνου, καλυτερεύουν την υφή της επιδερμίδας, προσδίδουν ξεχωριστή λάμψη στο δέρμα. Γενικώς, έχουν μια γενικότερη αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση.
• Το κρέας θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή σας 2-3 φορές την εβδομάδα. Η νηστεία, επιβάλλοντας αποχή από το κρέας, επιτρέπει στον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και να στραφεί σε άλλες τροφές. Έτσι, ελαττώνεται η διατροφική πρόσληψη δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως π.χ. ζωικών λιπαρών και τοξινών.
• Η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα καθιστά πιο εύκολο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη, μέχρι και 20%, αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επομένως βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλει στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
• Η κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων συνεπάγεται, περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο. Με αυτό τον τρόπο σας δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσετε σε καλύτερα επίπεδα την αρτηριακή σας πίεση. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν το παρακάνετε με την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις μερίδες λευκού ψωμιού και ζυμαρικών.
• Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα νηστίσιμα τρόφιμα και η αύξησή της πρόσληψής του που παρατηρείται αυτή την περίοδο, προστατεύει τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια αλλά και το γενετικό σας υλικό, προσφέροντας μια σημαντική ασπίδα προστασίας στον οργανισμό.
• Στην περίπτωση που η νηστεία υιοθετείται για αρκετές εβδομάδες, είναι πιο εύκολο στον οργανισμό αλλά και στην ψυχολογία σας να διατηρήσουν αρκετές από τις ωφέλιμες αλλαγές στην διατροφή και μετά την νηστεία. Για παράδειγμα, αν συνηθίσετε στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, θα σας είναι πιο εύκολο να συνεχίσετε να τα εντάσσετε στο καθημερινό σας μενού και στο υπόλοιπο της καθημερινότητας σας . Το γεγονός αυτό συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και υποβοηθά την απώλεια περιττών κιλών.
• Αν συνδυάσετε την νηστεία με αύξηση της σωματικής σας άσκησης, μπορείτε να αυξήσετε και την καλή χοληστερόλη. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνει την ενεργητικότητα, φτιάχνει τη διάθεση. Υποστηρίζει ήπια τους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης και αποβολής των τοξικών ουσιών.
• Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε και την ψυχική ανάταση που μπορεί να σας προσφέρει η νηστεία. Πέρα από την τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, που είναι και η αφορμή για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία σας, αφού με την πιθανή απώλεια βάρους τονώνεται η αυτοπεποίθησή σας.
Εφόσον η νηστεία γίνεται σωστά και συνετά, κάνει καλό στον οργανισμό, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης και ουρικού οξέος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου