Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Ηράκλειο, Ρόδος και Κέρκυρα βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης από τους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, ενώ όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι προκρατήσεις είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πέρσι και ήδη οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες των παραπάνω προορισμών- μέσω των πακέτων των tour operators- έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή το 80% για την καλοκαιρινή περίοδο.
Όπως φαίνεται σε ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με βάση τα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών, την πεντάδα των κορυφαίων επιλογών συμπληρώνουν η Θεσσαλονίκη και η Κως, που δείχνει να αφήνει οριστικά πίσω τις απώλειες λόγω του προσφυγικού που έπληξαν τον τουρισμό του νησιού πριν δύο χρόνια. Όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα εντούτοις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το 2017 είχαν ανακοινωθεί έργα ανάπλασης/κατασκευής του διαδρόμου απογείωσης –προσγείωσης και ως εκ τούτου ο προγραμματισμός του 2017 αφορούσε μειωμένο αριθμό θέσεων.
Και η Λέσβος, που είχε σημαντική μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών τα προηγούμενα δύο χρόνια εξαιτίας του μεταναστευτικού, φαίνεται πως θα έχει μια καλή τουριστική περίοδο. Αν και ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων υπολείπεται σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, καταγράφεται άνοδος 71%, με 42,4 χιλ. περισσότερες θέσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών (στοιχεία μέχρι τέλος Ιανουαρίου) για τη θερινή περίοδο είναι ενθαρρυντικές (συνολικά καταγράφεται αύξηση 22% στις θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2017). Αν και το γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, ενώ οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων.
Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων είναι το θετικό οικονομικό κλίμα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας για το 2018: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους) που καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις εξεταζόμενες αγορές (αύξηση ΑΕΠ, αύξηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος).
Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (λόγω εξασθένισης της Λίρας έναντι του Ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του ρουβλίου έναντι του Ευρώ)– παρ ́όλ’αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου για τις “επιδόσεις” του Τουρισμού, το Φεβρουάριο στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 24,9% (+20,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+33,3%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+8,2%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις στις αφίξεις είναι +27,2% και +6,2% αντίστοιχα. Επίσης, οι διεθνείς οδικές αφίξεις συνέχισαν την ανάκαμψή τους με αύξηση +17,1% (+18,5% από την αρχή του 2018).