Ειδήσεις

“Προϋπόθεση ανάπτυξης η θεσμική κατοχύρωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

«Η θεσμική κατοχύρωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν είναι μόνο μια μεταρρύθμιση για τα μικρά νησιά αλλά και προϋπόθεση ανάπτυξης»

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση για τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής (29.03), αναφέρθηκε στο εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, μέτρο του μεταφορικού  ισοδύναμου. «Το θέμα είναι επίκαιρο και έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση με τους φορείς από το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη θεσμική πλατφόρμα για την διεύρυνση του διαλόγου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατύπωση κατάλληλων προτάσεων για την εφαρμογή του μέτρου στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα μειώσει τις ενδονησιωτικές ανισότητες και θα ενδυναμώσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας», επεσήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, θα δείξει στους νησιώτες συμπατριώτες μας την σοβαρότητα, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και θα αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε – και οφείλουμε να σταθούμε – δίπλα τους σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα. Να γίνουμε η φωνή τους».

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε επίσης τις δικές του προτάσεις για τη θεματολογία των συνεδριάσεων της Επιτροπής, δίνοντας προσοχή στην ισότιμη κατανομή τους αναφορικά με τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές. Επιγραμματικά, εκτός από τη συζήτηση για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, προτάθηκαν τα εξής: α) Συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής με έμφαση και εξειδίκευση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, β) Συζήτηση για τη δημογραφική κατάσταση των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών (πολιτικές κοινωνικής στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές), στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ. Το θέμα, αποτελεί α’ προτεραιότητα για την Επιτροπή, όπως τονίστηκε και από άλλους βουλευτές, γ) Ειδική συζήτηση για τις περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για ζητήματα πολιτικής κοινωνικής συνοχής, που εφαρμόζουν οι ίδιες οι περιφέρειες και οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι και δ) Ειδικό θέμα συζήτησης τόσο για τις νησιωτικές όσο και για τις ορεινές περιοχές, η σύνδεση τουριστικών δραστηριοτήτων με την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τη κτηνοτροφία.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στο δίκτυο των χώρων της εξορίας των πολιτικών κρατουμένων και μίλησε ειδικότερα για την αναβίωση των ημερών μνήμης και δημοκρατίας στη Λέρο, μια πρωτοβουλία επί νομαρχίας Σάββα Καραγιάννη που μετά από αρκετό καιρό επανέρχεται στο προσκήνιο και αποτελεί το έναυσμα για την πολιτιστική δράση και στα άλλα μικρά νησιά, όπως είναι η Μακρόνησος. Ο Δημήτρης Γάκης, ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας το σημαντικό θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δημόσιας περιουσίας στα πολύ μικρά νησιά, όπως για παράδειγμα είναι οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις περιουσίες τους οι μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Ζητήματα, που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες έχουν δημιουργηθεί, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου