Αν και η ανάπτυξη του ομίλου Νικολαΐδη στην Ελλάδα είναι εδώ και δέκα χρόνια συνεχής, δεν λείπουν και τα μεγάλα προβλήματα. Και στην περίπτωσή του τα δύο γνωστότερα εξ αυτών δημιουργήθηκαν στη Ρόδο, όπου παρά ταύτα διαχειρίζεται σήμερα έντεκα μονάδες. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, αλλά και το πιο γνωστό, είναι αυτό στην Αφάντου.
Ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση. Το ακίνητο καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το βόρειο (γκολφ), 1.359 στρεμμάτων και το νότιο, 256 στρεμμάτων. Στο πρώτο από τα παραπάνω πλειοδότησε η M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και στο δεύτερο, η Aegean Sun Investments, συμφερόντων Δημήτρη και Βασίλη Νικολαΐδη, έναντι 15,2 εκατ. Ομως, η παραχώρηση δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του προεδρικού διατάγματος (ΕΣΧΑΔΑ) ενώπιον του κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού διά της υπουργικής απόφασης με ΦΕΚ ΑΑΠ/70/2016 προχώρησε σε αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου, με αποτέλεσμα το ακίνητο στο σύνολό του να χαρακτηρίζεται, πλέον, αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ευρύτερη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος.
Είχε προηγηθεί η έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης υπεγράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σχέδιο Π.Δ.). Το προεδρικό διάταγμα για το ΕΣΧΑΔΑ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ για τα δύο ακίνητα (18 ΑΑΠ/14.09.2016), ήταν βέβαια το δεύτερο, αφού το πρώτο δεν είχε περάσει από το ΣτΕ.
Παρά τη δημοσίευση, τελικά, του προεδρικού διατάγματος, η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε στους επενδυτές σχετικά με τα αρχαιολογικά οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να ανευρεθεί λύση και να μην καταρρεύσει το deal. Η πρόταση η οποία προκρίθηκε ήταν η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και συναντίληψης με το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τα πρότυπα των μνημονίων των στρατηγικών επενδύσεων, με ρητό όρο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη αρχαίων στα σημεία που θέλουν να κτίσουν τα ξενοδοχεία. Το υπουργείο Πολιτισμού απεδέχθη την πρόταση, και το μνημόνιο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την οικονομική ευθύνη για την έναρξη και την υλοποίηση των προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών. Οι διερευνητικές τομές, καθώς και τα έργα προστασίας και συντήρησης, ανήκουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Οι αρχαιολογικές διερευνητικές τομές προβλέπεται να έχουν μέγιστη διάρκεια 3 μήνες στη νότια ζώνη του οικοπέδου και στη βόρεια, όπου και το ακίνητο ενδιαφέροντος Νικολαΐδη, 4 μήνες. Το ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε τη διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού αναδόχου και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο των τομών. Τώρα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις τομές, τα επόμενα βήματα, όπως περιγράφονται στο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ (ADP), είναι τρία: η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών και, τέλος, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Καθίσταται σαφές πως οι εκκρεμότητες μπορεί κάλλιστα να αναλώσουν ολόκληρο το τρέχον έτος. Αν μάλιστα βρεθούν αρχαία, η ανατροπή είναι πρακτικά δεδομένη.
Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που «έμπλεξε» στη Ρόδο ο όμιλος Νικολαΐδη: Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας επιχειρούσε να αναπτύξει ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Κολύμπια, κατόπιν και σχετικών συζητήσεων που είχε ο Νικολής Νικολαΐδης, όπως δήλωνε τότε ο πατριάρχης της οικογένειας, με την κυβέρνηση. Αλλά αντί για κορδέλες και εγκαίνια βρέθηκε αιφνιδίως, όπως λέγεται, αντιμέτωπος με την κήρυξη από την Πολεοδομία Ρόδου τού εν εξελίξει οικοδομήματος ως αυθαιρέτου, την επιβολή προστίμου ύψους 8.317.483 ευρώ και τη διακοπή παροχής ρεύματος.