Τα στοιχεία της μελέτης βασίστηκαν σε δείγμα 965 ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των μονάδων και το 14% των δωματίων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, το 2018 καταγράφηκε σημαντική αύξηση του μέσου εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 13%, προδιαγράφοντας ανάλογη αύξηση του τζίρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τη χρονιά που έφυγε.
Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει πως οι πέντε βασικές τουριστικές περιφέρειας της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνιο, Κεντρική Μακεδονία) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% όλων των τουριστικών μεγεθών της χώρας, δηλαδή αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.
Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία, τον Μάιο του 2018 η συντριπτική πλειοψηφία τους διέθετε τα δωμάτια κάτω των 80 ευρώ και το 4% σε τιμές άνω των 160 ευρώ. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, μήνα της απόλυτης τουριστικής αιχμής του καλοκαιριού, το 14% των ξενοδοχείων διέθετε τα δωμάτιά του σε τιμές άνω των 160 ευρώ.
Ανοδική πορεία κατέγραψε την ίδια στιγμή η μέση πληρότητα των ξενοδοχείωντη χρονιά που έφυγε. Τον Μάιο, το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα μέχρι 60%, ενώ τον Αύγουστο το 80% των ξενοδοχείων έφτασε σε επίπεδα πληρότητας 80%.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, από τη μελέτη προκύπτει πως τον Μάιο καταγράφηκε άνοδος 25% σε σύγκριση με το 2017, ενώ αυξημένες κατά 20% ήταν οι θέσεις απασχόλησης και κατά τον μήνα αιχμής Αύγουστο.