Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένει τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας. Η όποια απόφαση, κατά την κυβέρνηση, δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση στις μετακινήσεις του και στην αλόγιστη χρήση SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033, υποστηρίζουν στο Μαξίμου.
«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων», τόνισε χθες (στο Open), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει, είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».
Σε αυτό τον «δύσκολο πόλεμο», σημειώνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, χρειάζεται η συμμετοχή σύσσωμης της κοινωνίας και επειδή αυτό δεν είναι συνειδητό σε όλους, οι «αδιάφοροι και απερίσκεπτοι που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, θέλουν δεν θέλουν, θα αναγκαστούν να… συμμορφωθούν».
«Να επαναξιολογηθεί η στάση μας»
Όσον αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στο Δημόσιο, από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι αυτό δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, είτε αφορά τους μισθούς στο Δημόσιο είτε τις συντάξεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, αυτός είναι ο σχεδιασμός μέχρι τον Μάιο. «Αν οι συνέπειες του κορωνοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να επαναξιολογηθεί η στάση μας», σημειώνουν, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά από εκεί και πέρα.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. «Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, υπογράμμισε πως «αυτός ο ιός εξαπλώνεται όπως μια δασική πυρκαγιά, υπάρχει ένα τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτός είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και το να λέμε στον κόσμο την αλήθεια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης από ειδικούς και όχι από πολιτικούς», χαρακτήρισε «πολύ οδυνηρό να μένουμε στο σπίτι», αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή».