Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα κριθούμε, αλλά τώρα προέχει η μάχη της ζωής και σ’αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ‘παρών’”.
Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του τόσο για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας όσο και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.
“Δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη, για παιχνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Αλλά δεν είναι και ώρα να χαίρονται κάποιοι με την αναμπουμπούλα, να βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για παλινόρθωση πολιτικών που κόστισαν στη χώρα”, είπε.
Αναπτύσσοντας τη στάση που τηρεί το κόμμα του σ΄αυτή τη κρίση παρατήρησε σκωπτικά: “μακάρι να είχατε επιδείξει το ένα δέκατο αυτής της στάσης κι εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση σε κρίσιμα εθνικά θέματα”.
«Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Επικοινώνησα και ενθάρρυνα τον κ.Κικίλια να προχωρήσει στο πρώτο μέτρο, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε σε λάθη, ολιγωρίες, λάθη, ταξική εύνοια στους έχοντες, στην κραυγή αγωνίας που βγάζουν ‘οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες στολές (γιατί δεν έχουν φτάσει ακόμα στα νοσοκομεία οι νέες προσλήψεις;), στις παροχές προς τις οικονομικά ισχυρές ομάδες, στις φωνές που λένε ναι στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του στα δύο καθοριστικά πεδία: της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων.
Ενίσχυση χωρίς αγκυλώσεις της δημόσιας Υγείας
Τα μέτρα μας επιτρέπουν να κερδίζουμε χρόνο. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε, είναι κρίσιμος ο Απρίλιος. Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο να μην μείνει κανείς χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία.
Κι αυτό σημαίνει:
• Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
• Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.
• Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Η κύβέρνησή σας πάγωσε τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος. Τώρα πρέπει να τις προχωρήσει. Γιατί τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε αυτή τη μάχη με προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης», διατηρώντας τις ίδιες ιδεοληψίες για «λιγότερο κράτος» στην Υγεία.
• Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα. Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό. Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ και, βέβαια, μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
• Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προτείνουμε και ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί , σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης.
• Κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα. Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό. Το παράδειγμα της 41χρονης γυναίκας στην Καστοριά που ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ για το πρόβλημά της, της είπαν να μείνει σπίτι, έμεινε και πέθανε, είναι ενδεικτικό.
• Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία , ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα , φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).
‘Οχι … “ανοσία της αγέλης” σε οικονομία-εργασία
Το μέτωπο της υγείας είναι το κύριο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες είναι δυσθεώρητες τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ήδη, σειρά από άλλες χώρες εφαρμόζουν εξαιρετικά γενναία πακέτα στα οποία ο συνδυασμός άμεσων δαπανών και εγγυήσεων φτάνει το 20% του ΑΕΠ.
Υποστηρίζω και προειδοποιώ. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα παρόμοιο, γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και αφετέρου βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, που θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων.
Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες, ούτε απαντούν στην διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα και έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή κατέθεσε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για ένα τέτοιο γενναίο, εμπροσθοβαρές, πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τους βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:
· την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων,
· τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ,
· και την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση,
Τα 5 δισ ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης. Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία.
Προσιδιάζει με τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» όπου, εν προκειμένω, το τμήμα των οικονομικά αδυνάμων θα «νοσήσει» αλλά θα πετύχουν «ανοσία» οι ισχυροί.
Γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα
Ποιοι πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι οι βασικοί στόχοι ενός οικονομικού προγράμματος σωτηρίας;
• Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.
• Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.
• Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.
• Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους από τους πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.
• Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
• Η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.
• Και φυσικά η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.