Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζει, εξυπηρετεί δύο σκοπούς: την προώθηση του τουρισμού μέσω καινοτόμων διαδικασιών και την προβολή όλων των νησιών της Περιφέρειας μας. Η ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Είναι εύκολα κατανοητό, ότι η πληρότητα των παραδοτέων, έχει καταστήσει την Περιφέρεια μας, πολύ ψηλά στην εκτίμηση των ευρωπαίων εταίρων μας, με αποτέλεσμα την καταξίωση, μεταξύ αυτών. Άλλωστε, αυτή είναι και η εντολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου: Η επιδημία του Covid-19, δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά πρόκληση.
Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η Τηλε- Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Καταδυτικός Τουρισμός: Καλές Πρακτικές και Δυνατότητες Ανάπτυξης» στο πλαίσιο της πράξης «ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ‐Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού» του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Greece-Cyprus 2014-2020.
Το αντικείμενο της Τηλε-Ημερίδας ήταν ο Καταδυτικός Τουρισμός, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κατάλογος των ομιλητών που συμμετείχαν περιλαμβάνει εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με την προστασία της θάλασσας, τις καταδύσεις, τις ενάλιες αρχαιότητες, τα θαλάσσια πάρκα καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών πιστοποίησης κατάδυσης και επιχειρήσεων οι οποίες υλοποιούν δράσεις παρόμοιες με το αντικείμενο της Πράξης ΑΝΔΙΚΑΤ.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες ανταλλάσσοντας την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους ενώ παράλληλά υπήρξε μεγάλη διά δράση με το συμμετέχουν κοινό ενώ παράλληλα προβλήθηκε το ενάλιο πολιτισμικό δυναμικό Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες της Περιφέρειας σε θέματα καταδυτικού τουρισμού όπου παρουσιάστηκαν το περιεχόμενο, οι δράσεις και οι στόχοι της Πράξης «ΑΝΔΙΚΑΤ» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως επικεφαλής και συντονιστής του εταιρικού σχήματος της Πράξης καθώς δράσεις στην που υλοποιούνται από που είναι μία καταδυτική διαδρομή μεταξύ της Πάρου και της Νάξου καθώς και η πόντιση τεχνητών υφάλων στη Ρόδο.
Στη συνέχεια, υπηρεσιακοί Λειτουργοί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσιών Ερευνών από την Κύπρο παρουσίασαν την δική τους κυπριακή εμπειρία σε θέματα τεχνητών υφάλων σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές με Τεχνητούς Ύφαλους ενώ από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού συγκεκριμένα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων παρουσιάστηκαν οι καταδυτικές διαδρομές αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στο στην Λέρο και τους Φούρνους. Τέλος, εκπρόσωπος του Δήμου Κέας μίλησε για τα ναυάγια και το ενάλιο πολιτιστικό απόθεμα της Κέας και το ερευνητικό προσωπικό το ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε για την «Υποθαλάσσια Διαδρομή στα Παλάτια Σαρίας»
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είχε ως αντικείμενο τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Περιφέρεια σε θέματα καταδυτικού τουρισμού. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν case studies από τους εκπρόσωπους καταδυτικών κέντρων και εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως επιτυχείς περιπτώσεις στον τομέα τους (π.χ. Blutopia Marine Park, Ulysses Multihull Adventures – Το Liveaboard στην Ελλάδα) παράλληλα παρουσιάστηκαν το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης Authentic Big Blue που πραγματοποιείται στην Αμοργό καθώς και η δια δραστική πλατφόρμα υποθαλάσσιων εικόνων “VIRTUAL DIVER” με στιγμιότυπα από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Σαντορίνης. από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συνδέσου των καταδυτικών κέντρων Ελλάδος καθώς και διεθνών οργανισμών πιστοποίησης καταδύσεων ενημέρωσαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ο Χρήστος Μπάρδος δήλωσε: Η Πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ (www.andikat.eu) στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύου καταδύσεων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ως εργαλείο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μεταξύ των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και ιδιαίτερα του καταδυτικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Είμαι πολύ υπερήφανος για τους συνεργάτες μου, των οποίων η πληρότητα της κατάρτισης τους, επιφέρει συνεχόμενες επιτυχίες και αναγνώριση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, θα συνεχίσει την σκληρή δουλειά για να φέρει εις πέρας, όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.