«Οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν νέες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων». Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα».
«Σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια.
Προσοχή, όμως, περισσότερη ελευθέρια σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν», τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.
Αναφορικά με τους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, τόνισε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».
Για το λιανεμπόριο τόνισε ότι «θα επαναλειτουργήσει συντεταγμένα».
Επισήμανε ότι υπήρχαν «καθημερινές μικρές και μεγάλες παραβάσεις», άρα ο έλεγχος γινόταν «τόσο δυσκολότερος» και υπογράμμισε ότι «κουρασμένοι δεν είναι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι μηχανισμοί επιτήρησης».
«Νέα φάση, νέα χαρακτηριστικά»
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε νέα φάση, με νέα χαρακτηριστικά, έχουμε νέα μετάλλαξη που προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά, έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό, έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά έχουμε και τα εμβόλια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με την οποία ξεκίνησε, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, να αξιολογούμε μέτρα, να καταργούμε όσα δεν δούλεψαν».
«Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σχεδιασμούς, είτε λόγω νέων δεδομένων είτε ένα απροσδόκητο γεγονός όπως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων».
Self-tests
Αναφορικά με τα self-tests, χαρακτήρισε «θλιβερή» την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ταυτίσει το εγχείρημα με μια εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό επικουρικό εργαλείο», το οποίο είναι «σημαντικό για να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι μαθητές των λυκείων θα έχουν κάνει self-tests, τα οποία είναι «σημαντικά αλλά δεν υποκαθιστούν τα PCR και τα τεστ αντιγόνου».
«Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε οργανωμένη διάθεση self-tests προς τον τον πληθυσμό.
Εμβόλια
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έως το τέλος του Μαρτίου έγιναν 1,65 εκατ. εμβολιασμοί, προβλέποντας ότι θα γίνουν 1,5 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. «Μέχρι να τέλη Μαΐου» θα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες, είπε, σημειώνοντας ότι «μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας».
«Αν η ΕΕ καταφέρει να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να τα αυξήσουμε», είπε, έχοντας αφήσει αιχμές νωρίτερα με την παρατήρηση ότι «η ΕΕ δεν μας τα είπε όλα καλά».
«Αν είχαμε τριπλάσια εμβόλια, θα είχαμε κάνει τριπλάσιες δόσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι επιτυχία για τη χώρα».
«Η άνοιξη να φέρει το καλοκαίρι»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες και πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες και την εθνική αντιπροσωπεία.
«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να είναι λιγότερες, να είχε μπει τελεία στην πανδημία. όμως παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται επιθετικός στον επίλογο του», είπε και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η εφετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία».
Αναφερόμενος στα διεθνή στοιχεία, προκειμένου -όπως είπε- να συμφωνηθεί ότι η γλώσσα τον αριθμών είναι ο μόνος δρόμος κοινής κατανόησης του πανδημικού φαινομένου, τόνισε πως «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατ. κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας».
Νέο κύμα
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Έχουν γίνει και λάθη, τα οποία πρώτος έχω αναγνωρίσει, αλλά η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η τελευταία επίθεση του Covid χτυπά σε όλη την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα μερικώς αναχαιτίστηκε γιατί πήραμε μέτρα τον Φεβρουάριο. Επίσης στην Ελλάδα τα νοσοκομεία δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, αλλά ανταποκρίνονται», είπε
Επιτάξεις
«Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί. Μην έχουμε όμως αυταπάτες. Τα προβλήματα παραμένουν», υπογράμμισε.