Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε την Κυριακή η εφαρμογή της visa express για Τούρκους τουρίστες

Με την πρώτη φάση θεώρησης εισόδου (visa express) ξεκίνησε και επίσημα από την περασμένη Κυριακή, 30 Μαρτίου 2024 η είσοδος Τούρκων επισκεπτών σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το πρόγραμμα θα ισχύσει σε πρώτη φάση για μία εβδομάδα, ενώ καταγράφεται ήδη έντονο ενδιαφέρον. Έχει σημασία πάντως, το γεγονός πως η visa express θα μπορεί να εκδίδεται όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τα εξής νησιά: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος και Κως.
Για το θέμα, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο γνωστός τουριστικός πράκτορας κ. Μιχάλης Ροδίτης, εξηγώντας πως τα μηνύματα είναι πολύ καλά ενώ αναμένονται στα νησιά πολλές χιλιάδες επισκεπτών από την γείτονα:
«Το μέτρο, έκανε τελικά… ‘πρεμιέρα’ την περασμένη Κυριακή και ενεργοποιήθηκε άμεσα. Εμείς με την σειρά μας, ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας στην Τουρκία και δεν σας κρύβω, πως όλοι είδαν το μέτρο αυτό με πολλή ικανοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι στις 8 Απριλίου, ξεκινάει το Μπαϊράμι, οπότε όλοι όσοι είχαν κάνει τις κρατήσεις τους και δεν είχαν βίζα, προχωρούν άμεσα στην διαδικασία για να μας επισκεφτούν. Ήδη από την Δευτέρα (1η Απριλίου) ξεκίνησαν να έρχονται οι φάκελοι με τις αιτήσεις και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προβλέπεται από τις 8 έως 14 Απριλίου 2024, η άφιξη γύρω στους 3.500 επιβάτες (!!!). Επειδή το μέτρο θα βοηθήσει την οικονομία των νησιών, γιατί είναι διαρκές και σε ετήσια βάση. Δηλαδή, οι Τούρκοι πολίτες που επιλέγουν να επισκεφτούν τα νησιά μας (όχι με κρουαζιερόπλοια, ούτε αεροπορικώς) με τα πλοία της γραμμής, έχουν δικαίωμα 90 ημέρες –τις οποίες μπορούν να ‘σπάσουν’ σε 7ήμερα ή 3ήμερα κ.ο.κ. καθ όλη την διάρκεια του έτους! Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιορισμοί ενώ η βίζα είναι μονή και έχει ισχύ μόνο στον γεωγραφικό προορισμό. Ενδεχομένως να ισχύσει και για τις θαλαμηγούς.
Το μέτρο έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτό από όλη την αγορά, ενώ παρατηρούμε και σταθεροποίηση των τιμών στα καύσιμα που επίσης, βοηθάει τις μεταφορές. Από την 1η Ιουνίου ξεκινούν και νέα δρομολόγια προς Ρόδο, προς Σύμη από Μαρμαρίς, Φετιγιέ και Μπόντρουμ. Συνεπώς, οι όποιες απώλειες σημειωθούν από άλλες αγορές όπως η Ισραηλινή –λόγω του πολέμου και των συνθηκών- θα αναπληρωθεί στο έπακρο και με το παραπάνω από την γείτονα».
Ο κ. Ροδίτης, εξήγησε πως μέχρι πρότινος η χορήγηση βίζας ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία που ταλαιπωρούσε τους δυνητικούς επισκέπτες από την γείτονα χώρα προς τα νησιά μας με συνέπεια, να σημειώνονται πολύμηνες καθυστερήσεις.
Το κλίμα ικανοποίησης κυριαρχεί τόσο στους κόλπους των τουριστικών παραγόντων, πλοιοκτητών, πρακτόρων κ.ο.κ. όσο και στην αγορά, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις εστίασης.
Η βίζα κοστίζει 60 ευρώ και μέχρι 18 ετών, ο ταξιδιώτης δεν πληρώνει τίποτα.
Σημειώνεται πως στις 6 Απριλίου αναμένονται οι πρώτοι 42 επισκέπτες από Φετιγιέ και Μαρμαρίς.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες, ο κ. Ροδίτης είπε ότι η Αστυνομία ενισχύθηκε με 15 άτομα (!) ενώ αναμένονται να γίνουν βελτιώσεις στον εξοπλισμό:
«Ο διαβατηριακός έλεγχος στο λιμάνι της Ρόδου, είναι έτοιμος να δεχτεί τους Τούρκους επισκέπτες μας. Μόνο πρόβλημα παραμένουν κάποιες παρεμβάσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις αποθήκες για το ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν και βεβαίως, ο χώρος με τα αυτοκίνητα.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν αίθουσες αναμονής σε κάποια νησιά όπως η Κως και η Σύμη οπότε, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, βρίσκεται σε εγρήγορση και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Η θετική εξέλιξη είναι ότι οι κρατήσεις έχουν πάρει… ‘φωτιά’ ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί και τον χειμώνα –με πολύ αυξημένα Σαββατοκύριακα, μετά τον Νοέμβρη».
Σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό (και το γιώτινγκ) ο κ. Ροδίτης ανέφερε πως υπάρχουν κάποια αρνητικά μηνύματα και ακυρώσεις για σκάφη που θέλουν να ελλιμενιστούν στα νησιά μας, καθώς ο νέος νόμος, αυξάνει πολύ την χρέωση στον φόρο για σκάφη που έρχονται από την γείτονα (θαλαμηγοί και άλλα σκάφη). «Έχουμε κάνει ήδη τις ενέργειές μας προς το υπουργείο γιατί ο νόμος αυτός, επηρεάζει τα Δωδεκάνησα και όχι τα άλλα νησιά όπως π.χ. τα Ιόνια νησιά. Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση και γι’ αυτό» -ανέφερε.
Καταλήγοντας, τόνισε πως φέτος οι εκτιμήσεις μιλάνε για τουλάχιστον 700.000 αφίξεις στα Δωδεκάνησα (πέντε νησιά), από την γείτονα με πελάτες που δεν έρχονται με οργανωμένες εκδρομές ή μέσω τουρ οπερέιτορ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου