Αν και στη Μυτιλήνη η σεζόν για τους Τούρκους τουρίστες ξεκίνησε δυναμικά από το περασμένο Σάββατο για να γιορτάσουν το μουσουλμανικό “μπαϊράμι”, η Ρόδος καταγράφει ακυρώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν από το Φετιγιέ 300 άτομα, ενώ από το Μαρμαρίς ήρθαν στη Ρόδο 400 τουρίστες, κάνοντας χρήση της διευκόλυνσης του μέτρου της βίζας εξπρές.
«Ενώ υπήρξε δυναμικό ενδιαφέρον από την αγορά της Τουρκίας, η κακοκαιρία οδήγησε σε ακυρώσεις. Περιμέναμε ένα μεγάλο κύμα με πάνω από 1000 άτομα, αλλά δυστυχώς, ο καιρός μας τα χάλασε και ακυρώθηκαν πολλά δρομολόγια από τα τουρκικά παράλια. Για τη Ρόδο, θα περιμένουμε το μεγάλο κύμα αφίξεων από τις 20 Μαΐου 2025 κι έπειτα, όπου αναμένονται πολλές αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση ούτως ή άλλως. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται τώρα είναι η έλλειψη σε δωμάτια αφού, οι ενδιαφερόμενοι Τούρκοι επισκέπτες μας δεν βρίσκουν διαθέσιμα, ούτε στις διεθνείς πλατφόρμες, για να κάνουν τις κρατήσεις τους!» -λέει ο τουριστικός πράκτορας, Μιχάλης Ροδίτης.
Θυμίζουμε ότι μόνον το 2024, πάνω από 100.000 βίζες εξπρές εκδόθηκαν για τους τούρκους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Η σχετική πρωτοβουλία για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους τουρίστες για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά με την έκδοση βίζας εξπρές, αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, καθώς, υπολογίζεται ότι στα νησιά πέρασαν ακτοπλοϊκώς περί τους 400.000 τούρκους τουρίστες στα μεγαλύτερα εξ αυτών (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο) κατά την περσινή θερινή σεζόν, ενώ ακόμη η κίνηση από τα τουρκικά παράλια προς τα κοντινά ελληνικά νησιά είναι ισχυρή και φέτος αναμένονται πολύ μεγαλύτερα νούμερα επισκεψιμότητας. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Ρόδο παραμένουν οι χώροι υποδοχής των τουριστών στο λιμάνι του νησιού. Όπως έγραψε η “δ” οι εικόνες που αντικρίζουν όσοι χρησιμοποιούν τους χώρους του διαβατηριακού ελέγχου στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, με τις συνθήκες ασφάλειας, είναι απαράδεκτες τόσο για όσους εργάζονται εκεί όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες που πρέπει να περάσουν από έλεγχο ή χορήγηση βίζας. Πρόκειται για τους χώρους όπου στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες, το τελωνείο, οι αποθήκες του τελωνείου, το κυλικείο και ο χώρος όπου βρίσκονται τα κατασχεμένα οχήματα. Οι συνθήκες στους χώρους, όπου γίνονται οι διαβατηριακοί έλεγχοι είναι αφενός απαράδεκτες, αφετέρου εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για όσους τους χρησιμοποιούν (εργαζόμενους, αστυνομικούς και επιβάτες).
Επιπλέον, ο κλιματισμός είναι ασθενής για τους εκατοντάδες επιβάτες που έρχονται για έλεγχο διαβατηρίων και χορήγηση βίζας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι όλοι να αντιμετωπίζουν συνθήκες αφόρητης ζέστης στην αναμονή. Ακόμη και η είσοδος – έξοδος δεν είναι ασφαλής με αποτέλεσμα να σημειώνεται συνωστισμός.
Μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση και από ό,τι φαίνεται δεν… προβλέπεται στο προσεχές διάστημα.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι προσδοκίες από το μεγάλο άνοιγμα της Τουρκίας, με τις απευθείας πτήσεις που θα δρομολογηθούν από Ρόδο προς Κωνσταντινούπολη, δύο φορές την εβδομάδα από την Aegean Airlines και αργότερα, ακόμη δύο πτήσεις από την Turkish Airlines. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου: «Είναι μία μεγάλη αγορά, που ελπίζουμε να ανταποδώσει τα προσδοκώμενα. Οι πτήσεις θα διαρκέσουν από τις 27 Μαΐου έως 27 Οκτωβρίου 2025». Το αεροδρόμιο Ρόδου, πάντως, είναι σε θέση να υποδεχτεί μεγαλύτερα κύματα επισκεπτών από την εκτός Σένγκεν ζώνη.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΡΟΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩ
Στην Κω, από την άλλη, ο τουρισμός από τα απέναντι τουρκικά παράλια είναι σταθερός και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών!
Σύμφωνα με το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μηνά Χατζημιχαήλ και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω: «Το νησί του Ιπποκράτη είναι αγαπημένος προορισμός των Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται σταθερά όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το ενδιαφέρον είναι σταθερό και αυξάνεται συνεχώς. Οι Τούρκοι τουρίστες γνωρίζουν τα νησιά μας, έρχονται για ψώνια, για διαμονή και για το φαγητό. Το πρόβλημα είναι ο χώρος υποδοχής Σένγκεν στο λιμάνι της Κω, όπου υπάρχουν πρόχειρες κατασκευές. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης του στέγαστρου, συνολικής επιφάνειας 448 τετραγωνικών μέτρων, στον χώρο αλλά δεν είναι αρκετός και δεν είναι ο ενδεδειγμένος για υποδοχή τουριστών».