Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτει σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, ο νόμος 4440 του 2016 για την κινητικότητα δεν έχει δώσει λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων και ο υψηλός δείκτης υποστελέχωσης σε καίριες και βασικές ειδικότητες προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τους κατοίκους.
Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει ένα νέο ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα στους νησιωτικούς δήμους, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να υπάρχουν κριτήρια στελέχωσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Όπως τονίζει, μάλιστα, θα μπορούσε να προβλέπεται η κατ΄εξαίρεση ένταξη στην κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους δήμων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και μόνο για την περίπτωση που επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
Μάλιστα, υπήρχε η δέσμευση ότι θα αναζητηθεί θεσμική λύση, στο πλαίσιο της κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.
Ο Μάνος Κόνσολας παραθέτει, επίσης, προτάσεις, όπως:
– Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του χρόνου μεταξύ προκηρύξεων θέσεων, ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και διορισμού των δημοτικών υπαλλήλων.
– Η καθιέρωση ελάχιστου ορίου παραμονής των δημοτικών υπαλλήλων στους νησιωτικούς δήμους.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Εσωτερικών που αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα στους νησιωτικούς δήμους. :
Κύριε Υπουργέ,
Ο υψηλός δείκτης υποστελέχωσης σε καίριες και βασικές ειδικότητες προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τους κατοίκους.
Ο νόμος 4440 του 2016 για την κινητικότητα δεν έχει δώσει λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων και οι προτάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν συντείνουν σε κατευθύνσεις, όπως:
-Ένα νέο ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα στους νησιωτικούς δήμους, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να υπάρχουν κριτήρια στελέχωσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Σε προηγούμενη παρέμβαση μου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε η δέσμευση ότι θα αναζητηθεί θεσμική λύση, στο πλαίσιο της κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να προβλέπεται η κατ΄εξαίρεση ένταξη στην κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους δήμων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και μόνο για την περίπτωση που επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
– Απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση του χρόνου μεταξύ προκηρύξεων θέσεων, ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και διορισμού των δημοτικών υπαλλήλων.
– Καθιέρωση ελάχιστου ορίου παραμονής των δημοτικών υπαλλήλων στους νησιωτικούς δήμους.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Σε ποιες θεσμικές ή άλλου χαρακτήρα αλλαγές προτίθεται να προβεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων;
2. Προτίθεται να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να υπάρχουν κριτήρια στελέχωσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου