Τοπικές Ειδήσεις

Θα τηλεφωνούσατε στον Τραμπ για την Ελλάδα, κύριε Κατσιματίδη;

«Εχουμε άλλον έναν καταπληκτικό τύπο μαζί μας. Εχουμε τον Τζον Κατσιματίδη και την πανέμορφη σύζυγό του, τη Μάργκο και η κόρη τους, Αντρεα, είναι εδώ». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος Τραμπ καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 204 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» και ιδιοκτήτης της πολυεθνικής Red Apple Group, Τζον Κατσιματίδης, μιλάει για τη φιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, μια σχέση που μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες, από τότε που και οι δύο δραστηριοποιούνταν στον χώρο των ακινήτων στη Νέα Υόρκη. «Γνωριστήκαμε μέσα από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις πριν από 45-50 χρόνια», μας λέει.

Ο ομογενής επιχειρηματίας θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Αμερικανού προέδρου. Σήμερα ασκεί έντονη κριτική στο Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο λάθος τους την «έλλειψη κοινής λογικής». «Τι σας έμαθαν οι γονείς σας;» αναρωτιέται. «Την “κοινή λογική”. Δηλαδή γιατί κάνετε μία πράξη. Ας κοιτάξουμε, για παράδειγμα, το ζήτημα της μετανάστευσης που ήταν καθοριστικός παράγοντας. Ημουν αντιπρόεδρος του Ellis Island (σ.σ. σταθμός ελέγχου και διαχείρισης μεταναστών). Πιστεύουμε στη μετανάστευση, αλλά δεν πιστεύουμε στην εισβολή. Κοιτάξτε, αν έφερναν ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στην Αμερική και να δουλέψουν σκληρά όπως όλοι οι μετανάστες, εντάξει, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν εδώ χωρίς να θέλουν να δουλέψουν όπως δουλέψαμε εμείς».

«Εφεραν δολοφόνους, έφεραν εγκληματίες, έφεραν ναρκομανείς και διακινητές ναρκωτικών. Και το ερώτημα είναι: Γιατί; Θέλω να πω, ναι στη μετανάστευση, αλλά όχι στην “εισβολή”. Και το ίδιο λέω και για την Ελλάδα. Προσέξτε τα σύνορά σας! Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει για πάντα Ελλάδα, να μην τη χάσουμε και δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί κάνουν ανοησίες».

Οταν τον ρωτάμε αν οι Δημοκρατικοί έχουν συνειδητοποιήσει τα λάθη τους, απαντά συγκρίνοντάς τους με τη σημερινή Τουρκία. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Τουρκία και θα καταλάβετε», απαντάει. «Ο Ερντογάν κυνηγάει τον αντίπαλό του (Ιμάμογλου) και τον βάζει στη φυλακή. Τι είστε εσείς που τον συλλαμβάνετε; Ακριβώς έτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα, για πρώτη φορά κυνήγησε έναν τότε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα που κανείς δεν θα πίστευε, δηλαδή ότι πήγε να δει μια γυναίκα στο τμήμα ενδυμάτων ενός πολυκαταστήματος πριν από 30 χρόνια (σ.σ. υπόθεση Ζαν Κάρολ). Αν είναι δυνατόν! Οπότε με διάφορα προσχήματα θέλουν να του πάρουν όλη την περιουσία. Τι ανοησίες είναι αυτές; Και ο αμερικανικός λαός είπε: “Αν μπορούν να το κάνουν αυτό σε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τι πιθανότητες έχεις αν δεν σε συμπαθούν οι πολιτικοί να το κάνουν και σε εσένα;”».

O Τζον Κατσιματίδης με την κόρη του Αντρεα, στην είσοδο του Λίνκολν Σέντερ στη Νέα Υόρκη, σε παλαιότερη εκδήλωση. Τον ομογενή επιχειρηματία συνδέει πολυετής φιλία με τον Τραμπ. «Υπό τον πρόεδρο Τραμπ, η Ελλάδα θα έχει ασφαλή σύνορα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», λέει στην «Κ». Φωτ. Doug Mills/The New York Times

Η σύγκρουση με τα Μέσα
Ιδιοκτήτης του επιτυχημένου ραδιοσταθμού της Νέας Υόρκης, WABC και παρουσιαστής της κυριακάτικης εκπομπής «The Cats Roundtable», σχολιάζει τη σύγκρουση του Τραμπ με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως με το CNN και τους New York Times, εκφράζοντας την άποψη ότι τα «κυρίαρχα» μέσα ακολουθούν πολιτικές σκοπιμότητες και επιχειρηματικές ατζέντες.

«Η σύγκρουση συμβαίνει γιατί δεν είναι τόσο “παραδοσιακά” τα Μέσα αυτά. Ισως επειδή το CNN ανήκει σε έναν μεγάλο όμιλο που έχει και άλλες εταιρείες. Ισως επειδή το NBC και το CBS ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δική τους ατζέντα. Σκεφτείτε αυτό που σας λέω. Οταν μεγάλωσα, το 92% πίστευε τον Γουόλτερ Κρόνκαϊτ (σ.σ. δημοσιογράφος του CBS). Σήμερα οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 10% των πολιτών εμπιστεύονται τα μέσα».

Οταν ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οι αγορές αντέδρασαν με ανησυχία, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να υποχωρούν αντιδρώντας σε αυτή την πολιτική. Είναι ο εμπορικός πόλεμος με τρίτες χώρες προς τη σωστή κατεύθυνση;

«Ξέρετε πώς λέγεται αυτό που κάνει; Διαπραγμάτευση. Ο Τραμπ συνήθως κάθεται και διαπραγματεύεται. Ηταν πολύ μεγάλος παίκτης στην οικοδόμηση κτιρίων, δηλαδή διαπραγματευόταν με τα συνδικάτα για οτιδήποτε προέκυπτε. Και το μόνο που θέλει ο Τραμπ είναι μια δίκαιη συμφωνία για όλους τους εμπλεκομένους». Οπότε ο δασμός είναι ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης; «Ναι. Ο δασμός είναι εργαλείο διαπραγμάτευσης και η μόνη φορά που θα γίνει κάτι κακό είναι αν οι άνθρωποι δεν διαπραγματευθούν καλή τη πίστει».

Στην πρόσφατη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ εξήρε τη δυναμική της υποψήφιας πρέσβειρας Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, με την ίδια να δηλώνει «είναι τιμή μου που θα υπηρετήσω αυτή τη χώρα, και που θα το κάνω υπό την ηγεσία του πιο σπουδαίου και ισχυρού προέδρου». Ο Κατσιματίδης έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Γκίλφοϊλ, την οποία χαρακτηρίζει «έξυπνη και έμπειρη», «μαχητική» προσωπικότητα, με άμεση επαφή με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Είναι πολύ έξυπνη», εξηγεί. «Ξέρει πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Μην ξεχνάτε ότι ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, μια πολιτεία με 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Οπότε έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και ο πρόεδρος την εμπιστεύεται. Η Κίμπερλι μίλησε στον Λευκό Οίκο (τη Δευτέρα) και την αγκάλιασαν. Ο πρόεδρος την εμπιστεύεται και έχει τη δυνατότητα να τον καλεί στο κινητό του τηλέφωνο. Ποιος άλλος πρέσβης έχει αυτή τη δυνατότητα; Δεν υπάρχουν πολλοί πρεσβευτές που θα μπορούσαν να καλέσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο κινητό του τηλέφωνο για να τον ενημερώσουν για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια».

Ο ρόλος του Ελπιδοφόρου. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε πολύ καλά στον Λευκό Οίκο. Είπε «δεν είμαι Ρεπουμπλικανός, δεν είμαι Δημοκρατικός, υπηρετώ τη διασπορά και εργάζομαι για την ειρήνη και για την ευημερία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κατσιματίδης πιστεύει πως «ο Τραμπ εμπιστεύεται την Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες, δεν θα αναφέρω ποιες, αλλά υπάρχουν κάποιες που δεν τις εμπιστεύεται καθόλου».

«Θα συγκρουστεί με τον πρόεδρο Ερντογάν ή θα συνεργαστεί μαζί του;», τον ρωτάμε. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ και θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Ωστόσο, αυτό που βλέπω είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ασφαλή σύνορα. Ξέρετε ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελαν να επεκτείνουν τα σύνορά τους. Επομένως, πιστεύω ότι υπό τον πρόεδρο Τραμπ, η Ελλάδα θα έχει ασφαλή σύνορα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Το παρασκήνιο της λαμπρής γιορτής στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Ο Αρχιεπίσκοπος και η ομογένεια
Πρόσφατα σε κείμενό του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας επέκρινε την επιλογή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να μη συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ στην ίδια στήλη αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας και προσωπικά του Ελπιδοφόρου στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε πολύ καλά στον Λευκό Οίκο. Είπε “δεν είμαι Ρεπουμπλικανός, δεν είμαι Δημοκρατικός, υπηρετώ τη διασπορά και εργάζομαι για την ειρήνη και για την ευημερία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και απλώς θέλω οι άνθρωποι να έχουν έναν καλό διάλογο”».

«Ο Αρχιεπίσκοπος λειτουργεί ως μια μορφή λόμπι;», τον ρωτάμε. «Οχι ως λόμπι, αλλά ως μια μορφή εκπροσώπησης του ελληνικού λαού της διασποράς, μιας μορφής που θέλει ειρήνη και θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα όπως την ξέρουμε εμείς, οι παππούδες και οι προπάπποι μας. Αγαπάμε την Ελλάδα και δεν θέλουμε να της συμβεί τίποτα κακό».

Σε περιόδους κρίσης με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα ένα μέλος της ομογένειας στο οποίο μπορούσε να στραφεί, για να λειτουργήσει ως γέφυρα και παράγοντας αποσυμπίεσης. Ο Κατσιματίδης; Θα ήταν διατεθειμένος να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον πρόεδρο Τραμπ εάν προκύψει κρίση με την Τουρκία; Απαντάει μονολεκτικά, αλλά εμφατικά: «Absolutely!» (Απολύτως).

Τι σημαίνει τελικά για εκείνον η Ελλάδα; Γεννημένος στη Νίσυρο, γιος φαροφύλακα, ο Κατσιματίδης βρέθηκε σε ηλικία έξι μηνών στο δυτικό Χάρλεμ του Μανχάταν. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα των πατεράδων μου, των παππούδων μου, των προπάππων μου και τους αισθάνομαι, τους νιώθω. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και κοιτάζω ψηλά στον ουρανό, τους νιώθω να με προσέχουν».

Πιστεύει ότι το λόμπι των Ελλήνων και η διασπορά είναι αρκετά ισχυρά για να επηρεάσουν τις αποφάσεις ενός προέδρου; «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ σέβεται τον ελληνικό λαό, σέβεται τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να εκλεγεί και υπάρχουν πάντα πολλές φιλικές συζητήσεις».

Στο ερώτημα αν έχει προσκαλέσει τον πρόεδρο Τραμπ να επισκεφθεί την Αθήνα, ο Κατσιματίδης μας απαντάει «όχι ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι το έχει στο μυαλό του». Προσθέτει όμως ότι η διεθνής ατζέντα του Τραμπ είναι ιδιαίτερα φορτωμένη: «Ακούστε, ο Τραμπ αυτή τη στιγμή έχει πολλά μέτωπα για να ανησυχεί. Εχει απέναντί του τη λεγόμενη “αυτοκρατορία του κακού”, μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας για την οποία ανησυχεί, ενώ μπορείτε να φανταστείτε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα; Τι θα κάνει; Θα τη δώσει στη Χαμάς; Θέλω να πω, η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ο Πούτιν συμφωνεί με τον Τραμπ ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επομένως, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για τον κόσμο».

Αποτελούν η Ρωσία και το Ιράν τις μεγαλύτερες προκλήσεις; «Νομίζω ότι η Ρωσία θέλει να έχει περισσότερη ειρήνη και πιστεύω πραγματικά ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε να είναι σύμμαχος με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά με την Κίνα. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Αποχαιρετώντας τον κ. Κατσιματίδη και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για «ελληνικό καφέ», τον ρωτάμε για τις φήμες που τον θέλουν να κατεβαίνει υποψήφιος για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Με μια δόση χιούμορ ο 76χρονος επιχειρηματίας μας απαντάει ευθέως: «Νομίζω ότι είναι πολύ αργά για δήμαρχος».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου