Ειδήσεις

Ομιλία του Μ. Κόνσολα στο Διεθνές Συνέδριο για τον τουρισμό στην Κω – 6 άξονες-στόχοι για το μέλλον

Στο Διεθνές Συνέδριο για τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη, παρέστη και μίλησε ο επικεφαλής του τομέα τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Στην ομιλία του επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της και να τερματιστεί η περίοδος ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.
Ο κ. Κόνσολας εξέφρασε τη διαφωνία του στην προοπτική επιβολής φοροεισπρακτικών μέτρων στον τομέα του τουρισμού, με τη στοχοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την επιβολή ειδικού φόρου διανυκτέρευσης, τονίζοντας:
«Μια τέτοια επιλογή δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Η επιβολή φόρων σε ένα δυναμικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας, λειτουργεί αρνητικά.
Υπάρχει ο αντίλογος ότι ο φόρος διανυκτέρευσης υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με μία, όμως, ουσιαστική διαφορά: ότι ο φόρος αυτός είναι σε ένα λογικό έως χαμηλό επίπεδο και τα έσοδα από αυτόν αποδίδονται στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να ασκεί πολιτικές και να συντηρεί υποδομές που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε 6 άξονες-στόχους για την ενίσχυση της δυναμικής του τουρισμού:
1. Τη χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, που σημαίνει αύξηση εσόδων αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
2. Την πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, με την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη διαμόρφωση ταυτότητας τουριστικού προορισμού για κάθε περιοχή της χώρας.
3. Τη διασύνδεση των τουριστικών προορισμών της χώρας, με τα σύγχρονα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
4. Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
5. Τη διαμόρφωση των προοπτικών για να γίνει η Ελλάδα πυλώνας της τουριστικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Γι’ αυτό και είναι μέγα λάθος η κατάργηση των αγγλόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης.
6. Την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα στην εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών και πρακτικών με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούν να καθορίζονται από ιδεοληψίες, αφού η αγορά έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται και έφερε ως παράδειγμα νησιά-τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους η ίδια η αγορά αυτορυθμίστηκε και επέβαλε τη λειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων τις Κυριακές και με διευρυμένο ωράριο.
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.
Χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και ζήτησε να επανεξετάσει η κυβέρνηση αυτή την κίνηση.
Ο κ. Κόνσολας ανέφερε, επίσης, ότι η Κως μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, αξιοποιώντας το ιστορικό της κεφάλαιο, τις τουριστικές υποδομές αλλά και αναπτύσσοντας υποδομές που σχετίζονται με την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού.
Πρότεινε την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που θα δίνει τη δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα να επενδύσει σε αυτές τις υποδομές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τουρισμό, τα οποία χαρακτήρισε ως κομβικό ζήτημα για την ανάπτυξη και ενίσχυση του τουρισμού μας στο μέλλον.
Ο κ. Κόνσολας, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Οι διεθνείς τάσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι τουρίστες αναζητούν πληροφορίες και τουριστικούς προορισμούς μέσω του διαδικτύου.
Σχεδόν το 50% των τουριστών και με σταθερή κυμαινόμενη αυξητική τάση, πραγματοποιεί τις ταξιδιωτικές του κρατήσεις μέσω διαδικτύου.
Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια, αποτελεί ήδη κυρίαρχη τάση, ιδιαίτερα στους Βορειευρωπαίους αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου το 15% των επισκεπτών στη χώρα μας, έκαναν κρατήσεις μέσω διαδικτύου ή άντλησαν τουριστικές και χρηστικές πληροφορίες για προορισμούς στην Ελλάδα.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι διπλάσιο ενώ στην Ισπανία, μία ανταγωνιστική προς εμάς χώρα, το ποσοστό είναι πάνω από το 50%.
Εδώ υπάρχει μία υστέρηση για τη χώρα μας, ένα σαφές μειονέκτημα που πρέπει να το εξαλείψουμε.
Πως;
Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, από κάθε τόπο που αποτελεί τουριστικό προορισμό (όπως είναι η Κως) και διαμορφώνει στρατηγική επικοινωνίας, προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα που έχει η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των καινοτόμων υπηρεσιών που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, επιτυγχάνονται και οικονομίες κλίμακος.
Οι διαδικτυακές καμπάνιες πέρα από το μεγάλο εύρος σε ό, τι αφορά στην εμβέλεια τους, έχουν διαδραστικό χαρακτήρα, αποδοτικότητα και πολύ μικρότερο κόστος.
Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι ίδιες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πρέπει να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όχι μόνο για την παρουσία και προβολή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου