Μείωση της σύνταξης και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα θα δουν εντός του 2016 οι περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους θα «κοπεί» το ΕΚΑΣ. Πρόκειται για διπλό χτύπημα που επέρχεται μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου, καθώς παράλληλα με τη διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ λόγω των νέων χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, θα υποστούν και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, κατά 150%.
Μάλιστα, την ίδια τύχη θα έχουν μέχρι το τέλος του 2019 και οι υπόλοιποιπερίπου 250.000 δικαιούχοι του επιδόματος, που θα το «χάσουν» τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για εισπρακτικού χαρακτήρα διάταξη, που προστίθενται στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει ανεξάρτητα από την τύχη της αξιολόγησης από τους δανειστές, ενδεικτικό και αυτό της ανάγκης για μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό και αύξηση των εσόδων, λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων του συστήματος.
Αναλυτικά, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% ενώ υπάρχουν και παθήσεις που εμπίπτουν σε μηδενική συμμετοχή. Όσοι όμως βρεθούν, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς επίδομα, εντός του τρέχοντος έτους, θα χάσουν παράλληλα και τη δυνατότητα μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα και θα κληθούν να συμμετέχουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι ήτοι 25%.
Να σημειωθεί ότι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, από το 2020 και μετά, η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης εκτιμάται σε 900 εκατ. ευρώ. Για τα έτη 2016 – 2019, βάσει της εκτίμησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη θα περιοριστεί κατά 168 εκατ. το τρέχον έτος, 401 εκατ. ευρώ το 2017, 234 εκατ. ευρώ το 2018 και κατά 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος εφαρμογής του. Όπως γίνεται κατανοητό, η μεγαλύτερη μείωση γίνεται εμπροσθοβαρώς, το 2017.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ το 2016 είναι χαμηλότερα, με στόχο την διακοπή της καταβολής του στο 20% των δικαιούχων.
Ετσι, για την καταβολή του επιδόματος εντός του τρέχοντος έτους, πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται το 2016, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.
euro2day.gr