Η προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας και θεσμών βρίσκεται στα πρώτα θέματα των γερμανικών ΜΜΕ. Τη θριαμβολογία όμως Tσακαλώτου δεν συμμερίζεται ο Σόιμπλε, διαβάζουμε στην Handelsblatt και στην ιστοσελίδα Tagesschau.
«Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές» είναι ο τίτλος που διαβάζουμε από το πρωί στις ιστοσελίδες πολλών γερμανικών μέσων, όπως η Ζeit Online, η Τagesspiegel, η Ηandelsblatt, η Frankfurter Rundschau και το Spiegel Online αναφορικά με την προκαταρκτική συμφωνία της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για το κλείσιμο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ενδεικτικά το Spiegel σημειώνει ότι «η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της σε ένα πακέτο νέων μέτρων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να ανοίξει ο δρόμος για επιπρόσθετη βοήθεια στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση». Η γερμανική ιστοσελίδα μεταφέρει το μήνυμα του έλληνα υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΕΡΤ ότι «βγήκε λευκός καπνός» από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι οι δανειστές κάνουν λόγο για «‘προκαταρκτική συμφωνία‘ ενόψει των επόμενων βημάτων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την συνομολόγηση νέων δανείων».
Όπως σημειώνει το Spiegel «πρόκειται για μια δέσμη μέτρων ύψους σχεδόν 3,6 δις ευρώ» με σημαντικότερα σημεία τα εξής δύο: «περικοπές συντάξεων έως και 18% από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μείωση του ετήσιου αφορολόγητου ορίου από 8.636 σρα 5.681 ευρώ». Η προκαταρκτική αυτή συμφωνία, που θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Eurogroup της 22ης Μαΐου, αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο για την περαιτέρω συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Βερολίνο εμφανίζεται συγκρατημένο
H Eλλάδα χρειάζεται επειγόντως φρέσκο χρήμα, ωστόσο το Βερολίνο εμφανίζεται εμφανώς πιο συγκρατημένο, επισημαίνει σε ανταπόκριση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Από την πλευρά της ΕΚΤ η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας επιβεβαιώνεται. Ωστόσο το γερμανικό υπ. Οικονομικών βάζει βρένο στην ευφορία. Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχει ανάγκη για διευκρινίσεις, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο, ειδικότερα σε σχέση με το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει η Ηandelsblatt, προσθέτοντας ότι για το γερμανικό υπ. Οικ. «οι εργασίες συνεχίζονται».
«Ο Τσακαλώτος πανηγυρίζει, ο Σόιμπλε ρίχνει τους τόνους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα Tagesschau.de αναφορικά με το ίδιο θέμα. «Επιτυχία ή μερική επιτυχία; Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει τη συμφωνία με τους πιστωτές της, τα νέα επιβεβαιώνονται και από τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια το γερμανικό υπ. Οικονομικών πήρε θέση σχετικοποιώντας τα πράγματα. Πίσω από αυτήν τη στάση κρύβεται μια παλιά διαμάχη», αναφέρει το δημοσίευμα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
«Η συγκρατημένη στάση του Σόιμπλε μπορεί να σχετισθεί με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι μια συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Σόιμπλε για άλλη μια φορά δεν αναμένει στο άμεσο μέλλον σχετικές συνομιλίες και θεωρεί ότι οι ελαφρύνσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι επαρκείς», σημειώνει η ίδια ιστοσελίδα.
«Τι θα συμβεί με το κούρεμα του χρέους;»
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει ειδικότερα για το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, που ενδέχεται να βρεθεί προσεχώς εκ νέου στο επίκεντρο των συνομιλιών: «Αυτό παραμένει το μεγαλύτερο διαφιλονικούμενο θέμα. Δεν είναι μόνο η Αθήνα που επιμένει ότι οι δανειστές θα πρέπει να παραιτηθούν τουλάχιστον εν μέρει από τις απαιτήσεις τους, ύψους 300 δις ευρώ. Και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με ένα μειωμένο χρέος. Ωστόσο το ίδιο δεν θέλει να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.
Το φορτίο θα πρέπει να φέρουν κυρίως οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Για τον λόγο αυτό ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο. Θέλει να αποφύγει επίσης ότι θα αποκαλυφθεί στους Γερμανούς φορολογούμενος πριν από τις γερμανικές εκλογές πόσα χρήματα τους κοστίζει η κρίση του ευρώ».