Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στη Ρόδο, ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτριος Κρεμαστινός, ανέφερε τα εξής:
«Είχα μια αναστολή να παρουσιάσω το βιβλίο στη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο γιατί φοβόμουν ότι θα υπήρχαν σχόλια ότι η παρουσίαση εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Όμως, μετά από πιέσεις πολλών φίλων μου και δημοσιογράφων, αποφάσισα να το παρουσιάσω.
Το βιβλίο αυτό έχει παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, επιφανών καθηγητών και εκλεκτού κοινού.
Εκ μέρους Δήμων και Ιατρικών Συλλόγων μου ζήτησαν και παρουσιάστηκε στην Πάτρα, στην Καβάλα και προσεχώς στα Χανιά. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να ανταποκριθώ στις προσκλήσεις συνεργατών και φίλων μου γιατρών από όλη την επαρχία.
Στο ερώτημα «τι περιέχει αυτό το βιβλίο» θα σας απαντήσω αναλυτικά. Είναι το 3ο της σειράς εκλαϊκευμένης καρδιολογίας που εκδίδεται παράλληλα με κάθε πανεπιστημιακό σύγγραμμα. Το 1ο βιβλίο της σειράς «Τα μυστικά της καρδιάς» εκδόθηκε πριν από 15 χρόνια, το 2ο βιβλίο ήταν με το ερώτημα «Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες;» και το τωρινό 3ο βιβλίο είναι το «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες».
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι νεότερες επεμβάσεις και φάρμακα τα οποία εάν χρησιμοποιηθούν σωστά αναμφισβήτητα νικούν τις καρδιοπάθειες. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Αμερικής έδωσε την απάντηση στο θέμα αυτό. Είπε δηλαδή ότι η 3η αιτία θανάτων στην Αμερική είναι η αστοχία των γιατρών στη διάγνωση και θεραπεία και υπολογίζεται ότι 250.000 Αμερικάνοι χάνονται κάθε χρόνο, κατατάσσοντας έτσι τα ιατρικά λάθη την 3η αιτία θανάτου του ανθρώπου μετά τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους.
Θα μου πείτε «πως γίνεται αυτό;». Θα σας απαντήσω πολύ απλά. Εάν, για παράδειγμα, ένα φάρμακο δεν παρακολουθείται σωστά από τον γιατρό, το ίδιο φάρμακο που θεραπεύει π.χ. την αρρυθμία, το ίδιο το φάρμακο μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή με άλλη αρρυθμία. Αν μια εγχείρηση καρδιάς γίνει 10 χρόνια νωρίτερα από όταν πρέπει και αποτύχει, τότε ο άρρωστος ο οποίος θα ζούσε τουλάχιστον δέκα χρόνια επιπλέον χάνεται.
Το ίδιο ισχύει για όλες τις ιατρικές πράξεις. Είτε πρόκειται για μπαλονάκι, είτε πρόκειται για εμφύτευση βηματοδότη απινιδωτή, είτε πρόκειται για βαλβίδα τεχνητής καρδιάς. Όλα αυτά έχουν τίμημα. Για παράδειγμα, το μπαλονάκι με stent μπορεί να σώσει τον άρρωστο την ώρα που παθαίνει έμφραγμα, αν όμως εμφυτευτούν πολλά stents σε έναν ασυμπτωματικό άρρωστο τότε ένα από αυτά μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφράγματος ή θανάτου.
Τέλος το βιβλίο ασχολείται με το τεράστιο θέμα της πρόληψης την οποία διαχωρίζει σε 3 επίπεδα. Την πρόληψη που κάνει ο άνθρωπος για τον εαυτό του, την φαρμακευτική πρόληψη που επιχειρεί ο γιατρός του επιβαρυμένου με οικογενειακό ιστορικό αρρώστου και την τριτογενή πρόληψη η οποία ανήκει στην Πολιτεία η οποία με τις πράξεις και τις ενέργειες της πρέπει να προφυλάσσει τους πολίτες.»