Σύσκεψη για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την εφαρμογή των διοικητικών μέτρων προστασίας της κοινοχρησίας αιγιαλού και παραλίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο δήμο Ρόδου με επικεφαλής το δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων, του διοικητή της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, του προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου, του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, του προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων (προσκλήθηκαν επίσης ο εισαγγελέας πρωτοδικών, η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών).
Αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας ελέγχου, όπως προβλέπεται από το νόμο 5092/2024 που θα προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους στους παράκτιους χώρους με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας.
«Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών τοποθετήθηκαν σε σχέση με τα επιμέρους ζητήματα. Προκειμένου να μπορέσουμε όλοι να συμμορφωθούμε όλοι μας με τις επιταγές του νέου νόμου και να εκτελέσουμε τις ελεγκτικές μας αρμοδιότητες όσο τον δυνατόν καλύτερα, αποφασίσαμε να προβούμε στη σύσταση ομάδας κοινού ελέγχου όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 του συγκεκριμένου νόμου. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των φορέων και υπηρεσιών που έχουν κάποια ελεγκτική ή διαπιστωτική αρμοδιότητα σε σχέση με τους παράκτιους χώρους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς και σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και φορέων δήλωσαν ότι συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία. Δεσμεύθηκαν ότι θα υποδείξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τα μέλη τους που θα συμμετάσχουν στην ομάδα και στη συνέχεια η δημοτική αρχή θα απευθυνθεί στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να προσχωρήσει στη σύσταση της κοινής ομάδας ελέγχου στη Ρόδο.
«Αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο προκειμένου να κάνουμε τους απαιτούμενους ελέγχους σε όλους τους παραλιακούς χώρους. Να διατυπώνεται άμεσα η γνώμη του κάθε συναρμόδιου φορέα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευκολία να εφαρμόσουμε σωστά το νόμο, ενώ θα είναι πιο εύκολη η επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό άλλωστε το λόγο ο νομοθέτης προέβλεψε τη σύσταση αυτής της ομάδας», πρόσθεσε ο κ. Χαλκιάς και ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες της ομάδας αυτής θα είναι να ελέγχει κατά πόσο ο κάθε χώρος έχει παραχωρηθεί νόμιμα, αν η χρήση είναι εντός των ορίων της παραχώρησης ή αν υπάρχει υπέρβαση, αν το είδος της χρήσης είναι πολεοδομικά και υγειονομικά σωστό και αν εκείνος που δραστηριοποιείται στον εκάστοτε χώρο είναι ο ίδιος στον οποίο έχει γίνει η παραχώρηση.
«Όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για να διαπιστώνουμε εάν η κάθε επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα όπως κάθε άλλη επιχείρηση που λειτουργεί εκτός παραλιακού χώρου», τόνισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών και πρόσθεσε ότι: «Ο νέος νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος. Μιλά για άμεση απομάκρυνση όλων των κινητών πραγμάτων, σφράγισης ουσιαστικά του χώρου και διακοπής λειτουργίας του. Πλέον δεν θα είναι απαραίτητο ούτε καν να αναζητήσουμε τον υπεύθυνο επιχειρηματία.
Εφόσον θέλουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης πολιτείας, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν θα τους εφαρμόσουμε με κριτήρια αυστηρά σε σχέση με τον πολίτη. Θα είμαστε ιδιαίτερα δεκτικοί σε σχέση με αυτά που θα έχει να μας πει. Όμως στο τέλος της ημέρας, ο Δήμος Ρόδου και όλοι οι υπόλοιποι εμείς καλούμαστε απλά να εφαρμόσιμε το θεσμικό πλαίσιο. Δεν το θεσπίζουμε εμείς. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Ο νόμος είναι δεσμευτικός για εμάς. Και στο τέλος της ημέρας πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να εκτελούνται οι νόμοι ή όχι».
Ο κ. Χαλκιάς επεσήμανε ότι οι έλεγχοι δεν θα γίνονται με τρόπο εχθρικό απέναντι στους επιχειρηματίες και με τρόπο που θα δυσφημεί το νησί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρόδος είναι τουριστική περιοχή και πρέπει να υπάρξει εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Στο βαθμό που μας επιτρέπεται θα χορηγούμε άδειες για κοινόχρηστους χώρους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να υπάρχει δραστηριοποίηση και στους παραλιακούς χώρους, όμως όπως προβλέπει ο νόμος. Ξέρουμε ότι ο τουρισμός είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πληγή στον τόπο μας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υγιή δραστηριοποίηση στον τόπο μας, όμως στο πλαίσιο των νόμων.
Είναι η δεύτερη σύσκεψη που συγκαλούμε. Στόχος μας είναι όλοι μας να φροντίσουμε να τηρείται ο νόμος. Εξ ου και καλέσαμε όλες τις υπηρεσίες για να συσταθεί η συγκεκριμένη ομάδα. Μέχρι σήμερα ο κάθε ένας κρυβόταν πίσω από τον άλλο. Και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών. Μπαίνουμε μπροστά ως δήμος Ρόδου με σκοπό να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα σε όλους τους παραλιακούς χώρους. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ακρότητες. Δεν θα δυσφημίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Δεν θα το κάνουμε με τρόπο εχθρικό στους επιχειρηματίες. Οι επιτηδευματίες θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο του νόμου. Και αυτό θα είναι προς όφελος του νησιού».
Οι αποφάσεις της δημοτικής επιτροπής
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της δημοτικής επιτροπής για την διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την αναστολή λειτουργίας τους λέγοντας πώς: «Στη δημοτική επιτροπή διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν δείξει μεγάλο βαθμό συμμόρφωσης σε σχέση με τις υποδείξεις των συναρμόδιων υπηρεσιών. Και είχαμε πληροφόρηση συγκεκριμένη, είτε από εκπρόσωπο της κάθε επιχείρησης ή από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που έφερναν τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύονταν η συμμόρφωση για την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί και είχαν συντελέσει στο να ζητείται η ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δώσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να συμμορφωθούν, να άρουν τις απαγορευμένες κατασκευές, να τις προσαρμόσουν στα όρια του νόμιμου. Όπου διαπιστώναμε ότι η επιχείρηση δεν είχε τις προϋποθέσεις να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αρχών καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, που θα έπρεπε π.χ. να πάρει το δικαίωμα παραχώρησης του χώρου που δεν το διέθετε, κρίναμε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η νομιμότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούσαμε να χορηγήσουμε αόριστη αναβολή μέχρι να συμμορφωθεί ο επιχειρηματίας. Αντίστοιχα δεν ήταν σωστό να διακόψουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι στο παρά πέντε της λήψης των βεβαιώσεων για να αποκατασταθεί η νομιμότητά τους».