Ειδήσεις

20 ελεγκτές για 15 δισ. φοροδιαφυγή-Πάνω από 500 καραμπινάτες υποθέσεις ανεκτέλεστες

Τον κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επισημαίνουν προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, οι οικονομικοί εισαγγελείς, η θητεία των οποίων ανανεώθηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία 10-1 ενός, δείγμα υψηλής εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους (Παν. Αθανασίου, Γαληνός Μπρής) και την ομάδα τους (επίκουρος εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και τις αντιεισαγγελείς Αγγελική Κουρινιώτη και Ελένη Μιχαλοπούλου).
Στο απολογιστικό δελτίο που συνέταξαν και παρέδωσαν προς τον προϊστάμενό τους ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σχεδόν 500 υποθέσεις φοροδιαφυγής σε υψηλό επίπεδο, που θα απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο, μένουν ανέγγιχτες εξαιτίας των λιγοστών υπαλλήλων που ασχολούνται με τις λίστες και τον έλεγχο εμβασμάτων. Επισημαίνουν δε πως το εύρος των ερευνών από τις 7 λίστες φοροδιαφυγής που ελέγχονται είναι 1.380.000 ΑΦΜ.

20 ελεγκτές για 15 δισ. φοροδιαφυγή!
Μόλις 20 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για τον έλεγχο των κρίσιμων και δύσκολων αυτών υποθέσεων. Ζητούν, λοιπόν, την απόσπαση 300 προσώπων σε επιστημονικό προσωπικό, καταθέτοντας, άνευ σχολίων, ατράνταχτα επιχειρήματα: Τη λίστα δηλαδή με τις υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν ολοκληρώνονται, υποθέσεις που θα «φούσκωναν» το δημόσιο ταμείο και θα αποκάλυπταν τους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες. Σκεφτείτε πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις λίστες υπάρχουν περίπου 25.000 μεγάλες υποθέσεις με «κρυφά» εισοδήματα που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ!!!

Πάνω από 500 ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες
Το σοκαριστικό είναι βέβαια πως το ΣΔΟΕ είχε ενημερώσει πως μέχρι τον Απρίλιο του 2013 υπήρχαν σχεδόν 550 ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες, για καραμπινάτες υποθέσεις ακόμα και μεγάλης φοροδιαφυγής, λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις αυτές που λιμνάζουν και απαιτείται προσωπικό για να κινηθούν άμεσα, αφορούν σε μαύρο χρήμα, πόθεν έσχες πολιτικών, φοροδιαφυγή γιατρών και δικηγόρων κλπ.

Μεταξύ αυτών:
– Η μεγάλη έρευνα για τα 54.246 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έβγαλαν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό από το 2009 και μετά.
– Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό.
– Οι Έλληνες που φιγουράρουν στη διαβόητη λίστα Λουξεμβούργου.
– Ο κατάλογος με τους 2.062 καταθέτες που βρίσκονται στη λίστα Lagarde. Μέχρι στιγμής, έχει περαιωθεί ο έλεγχος σε 100 περιπτώσεις.
– Έλεγχος που αφορά 15 επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου, που ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις.
– Έρευνα που αφορά ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μεταβίβασε πλήθος ακινήτων κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.
– Έλεγχος που αφορά ύποπτες συναλλαγές επιχειρήσεων.
– Έλεγχος που αφορά 10 εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε γνωστό γιατρό.
– Εισαγγελική έρευνα που αφορά μεταβίβαση ακινήτων της εκκλησίας σε Έλληνα εφοπλιστή.
– Υπόθεση απάτης-μαμούθ ύψους δύο δισ. ευρώ, που αφορά εικονικές συναλλαγές εταιρειών, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα.
– Έρευνα που αφορά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών 36 φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο.
– Έρευνα σε 300 επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο, καθώς ελέγχονται για απάτη ή υπεξαίρεση κατά τη διάρκεια αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.
– Έλεγχος σε 67 Σωματεία και Συλλόγους που εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού την περίοδο 2004-2007.
– Έλεγχος σε 204 επαγγελματικά πλοία, τα οποία «φοροδιέφευγαν», καθώς δηλώνονταν ως ιδιωτικά πλοία ή πλοία αναψυχής.
– Έρευνα σε μεγάλο φορέα, ο οποίος πριμοδοτήθηκε με 300 εκατ. ευρώ από υπουργείο την περίοδο 2007, 2008 και 2009.
– Έλεγχος στο «πόθεν έσχες» 22 πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι διετέλεσαν υπουργοί.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου