Με outsourcing και με «κούρεμα» της οφειλής κατά 40% – 60%, θα ξεκαθαρίσουν οι τράπεζες τα χαρτοφυλάκια των καταναλωτικών δανείων τους, όπου οι επισφάλειες αγγίζουν σχεδόν τα μισά δάνεια.
Μπαίνοντας στο β’ εξάμηνο του έτους και με το α’ εξάμηνο να έχει παρέλθει χωρίς ουσιαστική δράση στο μέτωπο της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων οφειλετών που είχαν ενταχθεί τον Ιανουάριο στον Κώδικα Δεοντολογίας και σταδιακά από τον Ιούνιο θα κριθούν συνεργάσιμοι (άρα θα προχωρήσουν σε ρύθμιση) ή μη συνεργάσιμοι (άρα το δάνειό τους θα καταγγελθεί), οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων. Η εκκίνηση γίνεται από τα καταναλωτικά δάνεια και δη αυτά που έχουν τελεσιδικήσει, αφού η έλλειψη εμπράγματων εξασφαλίσεων και το συνολικά μικρό ποσό τους καθιστά άμεσα αντιμετωπίσιμη την περίπτωσή τους.
Μάλιστα, καθώς οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να βγάλουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τα δάνεια αυτά με «συνοπτικές» διαδικασίες, θα αναθέσουν την είσπραξή τους σε εξειδικευμένες εταιρίες και θα παραχωρήσουν γενικευμένες «εκπτώσεις» στους οφειλέτες της τάξεως του 40% – 60%, ενδεχομένως και περισσότερο κατά περίπτωση.
Η κατηγορία των καταναλωτικών δανείων που έχουν τελεσιδικήσει υπολογίζεται ότι αφορά δάνεια 100 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ποσό που ακόμη κι αν εισπραχθεί κατά το 1/3 θα είναι τελικά προς όφελος των τραπεζών. Και αυτό διότι για ένα δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις όπως είναι το καταναλωτικό, η τράπεζα σχηματίζει πρόβλεψη για το 100% του ποσού που χορηγεί, δεσμεύοντας κεφάλαια. Με τις ρυθμίσεις – διαγραφές που θα ακολουθηθούν, ό,τι ποσό καταφέρει να εισπράξει η τράπεζα θα αφαιρεθεί από τις προβλέψεις, αποτελώντας έκτακτο έσοδο.
Για τα δάνεια που δεν έχουν τελεσιδικήσει, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν οι ίδιες την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και θα επιχειρήσουν ρυθμίσεις στη βάση της πραγματικής δυνατότητας του πελάτη να αποπληρώσει την οφειλή του. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αποδειχθεί μη συνεργάσιμος, οι τράπεζες θα ακολουθούν τη δικαστική οδό, εκδίδοντας διαταγή πληρωμής και εγγράφοντας προσημείωση σε τυχόν ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Πέρσι, οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία 700.000 καταναλωτικών δανείων και 500.000 πιστωτικών καρτών.
Σημειώνεται ότι πρόγραμμα διαγραφών οφειλών από καταναλωτικά δάνεια (τόκους και κεφάλαιο) μέχρι 20.000 ευρώ, έχει εξαγγείλει η Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά το όριο των 20.000 ευρώ και φθάνει π.χ. τα 50.000 ευρώ, η διαγραφή περιορίζεται στα 20.000 και δεν αφορά στο υπερβάλλον τμήμα.
capital.gr