Ειδήσεις

«Πάμε για άλλα» με τις offshore εταιρείες!

Αθήνα, 1

Την «γκρίζα» ζώνη που δημιούργησε η κυβέρνηση με τον συνολικό χειρισμό της στο θέμα της σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore εταιρείες παρέχοντας ποινική αμνήστευση σε πολιτικά πρόσωπα παραδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις για το αν έγινε από νομοθετική προχειρότητα ή σκοπιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μαζί με τις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου έφερε προκλητική διάταξη που απελευθέρωσε τα πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore εταιρείες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους. Το ζήτημα αποκαλύφθηκε από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και από τότε το Μέγαρο Μαξίμου με σπασμωδικές και αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Η ολική μεταστροφή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή η οποία επιχειρεί να διορθώσει την δική της αρχική διάταξη. Ωστόσο και η νέα ρύθμιση δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η νέα  διάταξη προβλέπει καθολική απαγόρευση σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε διοίκηση ή μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Δίνει μάλιστα περιθώριο 60 ημερών προκειμένου όσοι έχουν μετοχές – ακόμα και offshore – να σπεύσουν να τις μεταβιβάσουν. Στην πράξη προβλέφθηκε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση  θα έχει διάρκεια ζωής 60 ημερών!.
Το θέμα αυτό θίχτηκε από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να επανέλθει με νέα διόρθωση.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν έμπειροι νομικοί «η ζημιά έχει ήδη γίνει» εξηγώντας ότι από την στιγμή που πήρε ΦΕΚ η πρώτη προκλητική ρύθμιση εως ότου να δημοσιευτεί στο φύλλο κυβερνήσεως η δεύτερη που επαναφέρει το αυστηρό πλαίσιο, οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές που ενδεχομένως κατέχουν σε offshore και να απαλλαγούν από τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες.
Με την νομοτεχνική βελτίωση επι της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος προβλέπεται ότι «η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις…». Ωστόσο το μόνο αδίκημα που απέμεινε μετά το «ξέπλυμα» που επέφερε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση είναι η ανειλικρινής δήλωση πόθεν έσχες. Δηλαδή εάν σήμερα ένας υπουργός εντοπιστεί με offshore και ταυτόχρονα σπεύσει να μεταβιβάσει τις μετοχές του τότε το μόνο αδίκημα που θα τον βαρύνει θα είναι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες.
Επίσης, με την βελτίωση Παρασκευόπουλου επιχειρείται να περιοριστεί «το παράθυρο αμνήστευσης» ώστε να μην χρησιμοποιηθεί κατά την δίμηνη παράταση που δίνεται στα πολιτικά πρόσωπα να μεταβιβάσουν κάθε μετοχή εταιρείας στο εξωτερικό.
Απολογητικός Τσίπρας:
Επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από
την απουσία βουλευτών της ΝΔ
Σε προσπάθεια να δικαιολογήσει τις παλινωδίες της κυβέρνησης επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κρυβόμενος πίσω από την απουσία των βουλευτών της ΝΔ.
Χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στο γιατί άλλαξε η νομοθεσία του 2010 αρκούμενος απλά στο επιχείρημα ότι ήταν «έωλη» ο κ.Τσίπρας ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του στην απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Αρκέστηκε να μιλήσει μόνο για «βελτιστοποίηση» της διάταξης του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου λέγοντας ότι ίσως έγινε και κατά τρόπο υπερβολικό.
Επανέλαβε τις γνωστές ύβρεις περί ψέματος με κοντά ποδάρια και πρωτοσέλιδα λαϊκίστικου τύπου και άφησε υπονοούμενα για τη στάση της ΝΔ λέγοντας ότι η στάση της αποφασίστηκε είτε διότι συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομιαστική ψηφοφορία
είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία 60 ημέρων για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο.
«Ερχόμαστε για να μην υπάρξει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα που καλλιέργησε ο άκρατος λαϊκισμός και φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης με απόλυτο τρόπο κάποιοι θα πουν υπερβολικό. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στη λάσπη και την χυδαιότητα κι αυτό γιατί δεν μπροούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα άλλη μια πληγή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Επισήμως, με την τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση νομοθετεί την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό.
Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.
Η νέα ρύθμιση δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία.
Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

Προθεσμία 60 ημερών στους
πολιτικούς για να μεταβιβάσουν
τις μετοχές τους
Προβλέπεται δε προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν.
Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.

Εξαιρούν τους γενικούς γραμματείς από τη ρύθμιση!
Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore προβλέπει ότι για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους. Επί της ουσίας δηλαδή οι γενικοί γραμματείς εξαιρούνται από την καθολική απαγόρευσης διατήρησης offshore!

Παραδέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες της νέας διάταξης
ο Παρασκευόπουλος
Νομοτεχνική προχειρότητα ή νέα απόπειρα συγκάλυψης και παροχής ασυλίας σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «γκρίζα» ζώνη και στη νέα τροπολογία που ήρθε να διορθώσει την προηγούμενη σκανδαλώδη διάταξη  που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore.
«Το διάστημα 60 ημερών θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν δηλωθεί. Δεν είναι λογικό όμως να μπουν σε αυτή την ρύθμιση και όσοι είχαν offshore εταιρείας. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο ίδιος επιτέθηκε και στην ΝΔ υποστηρίζοντας ότι με την αποχώρησή της δείχνει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή της νέας αυστηρής διάταξης που απαγορεύει καθολικά την συμμετοχή στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών με έδρα το εξωτερικό.

ΝΔ: Ο Τσίπρας εκφώνησε
τον επικήδειο του δήθεν
πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με τη διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, για την κυβέρνηση, πως «δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν» διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.
«Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο ημέρες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.
«Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν, πια, καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε», υπογραμμίζει η ΝΔ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου