Ειδήσεις

Παρέμβαση της Ενώσεως Καλυμνίων για την αποκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο: «Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου – κλειστό λόγω γραφειοκρατίας» στην ιστοσελίδα www.kalymnos-news.gr και την έκταση που έλαβε το θέμα από τις αναδημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ της Δωδεκανήσου, η πρόεδρος του προσωρινού δ.σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» Μαρία Βάλλα, επικοινώνησε με το Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο Θεοδωρίδη, στον οποίο έθεσε το θέμα.
Ο κ. Θεοδωρίδης, παρέθεσε τους λόγους, εξαιτίας των οποίων η υπόθεση έχει σήμερα αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό και ο ίδιος, απέστειλε στο Δήμαρχο διευκρινιστικό έγγραφο, με τις προϋποθέσεις που θα συμβάλουν στη λειτουργία του Μουσείου, υπό την αιγίδα του Δήμου. Τόνισε, πως ένα Μουσείο, δεν λειτουργεί μόνο, με την επιθυμία και το συναισθηματισμό των τοπικών αρχών και των κατοίκων, αλλά επιβάλλεται να έχει το κύρος των υπηρεσιακών εγκρίσεων. Εν τέλει, δήλωσε τη θετική του διάθεση, να προχωρήσει σε όποια νόμιμη,, απαραίτητη ενέργεια, της δικαιοδοσίας του, προκειμένου να συμβάλει στη δυνατή, θετική πορεία της επίλυσης του ζητήματος.
Στη συνέχεια, σε επαφή με το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, έγιναν γνωστές οι ενέργειες εκ μέρους των Ενώσεων Καλυμνίων Ρόδου και Αθηνών δια μέσου των Προέδρων Μαρίας Βάλλα και Δημήτρη Καλικάτζαρου. Από την πλευρά του, ο κ. Γαλουζής, δήλωσε την έντονη ανησυχία του και την προσωπική του ενασχόληση με το θέμα, υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοδωρίδη και σε συνεργασία με τους αρμόδιους των υπηρεσιών των υπουργείων και του δημοτικού συμβουλίου.
Αναφορικά με το θέμα, η Μαρία Βάλλα και ο Δημήτρης Καλικάτζαρος σε από κοινού δήλωση ανέφεραν: «Μας αγγίζει προσωπικά και μας θίγει το κλείσιμο του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου. Εξοργιζόμαστε δε, όταν αντιλαμβανόμαστε, ότι αυτό συμβαίνει, εξαιτίας παραλείψεων. Στο χώρο αυτό, ζωντανεύει ο θρύλος της σπογγαλιείας. Του σκληρού επαγγέλματος, που έκανε την Κάλυμνο ξεχωριστή και γνωστή παγκοσμίως, στο χώρο της οικονομίας και του εμπορίου.
Του επαγγέλματος που, ουσιαστικά, χρηματοδότησε και δημιούργησε τους πρώτους των πρώτων διεθνώς επιστημόνων, ειδικά στο χώρο της ιατρικής. Διότι σε κάθε Καλύμνιο δύτη, αναλογούσε οικονομικά, η φοίτηση ενός Καλύμνιου γιατρού. Δεν είναι δυνατόν να έχει μπεί λουκέτο σε αυτό το Μουσείο, που δημιουργήθηκε με δικές μας, προσωπικές και οικογενειακές δωρεές και στελεχώθηκε με εργαλεία του μόχθου, που όργωναν τις θάλασσες της Μπαρμπαριάς, της Αλεξάνδρειας, της Μαντρούχας, της Ντέρνας, της Βεγγάζης, της Σύρτης και της Τρίπολης.
Κάθε πόντος των εργαλείων αυτών, έχει βαπτισθεί για «αμέτρητα μαζαρόλια», στο Λιβυκό Πέλαγος, συνεπώς η Κάλυμνος έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο νησί της ελληνικής επικράτειας, στον τότε κρατικό προϋπολογισμό. Δεν νοείται λοιπόν, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι, να μην έχουν εμπειρία, από τον χώρο, στον οποίο καταγράφεται και αναδεικνύεται, η οικονομία και ο πολιτισμός, μέσα από την απέραντη ναυτοσύνη των Καλυμνίων».

Ο Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος
Αναστάσιος Κουντούρης Μαρία Βάλλα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου