Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος γι’ αυτό που θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθώντας να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς, τονίζει ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελος Συρίγος, ο οποίος κάνει λόγο για πόλεμο νεύρων της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά.
Διαπίστωση προθέσεων
Ο κ. Συρίγος επισήμανε τη σημασία της λέξης «πρόθεση» καθώς η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορά την «επιθυμία» της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που εμπεριέχονται στην οριοθέτηση ΑΟΖ του τουρκολυβικού μνημονίου.
«Θεωρώ ότι αυτό εντάσσεται μέσα σε έναν πόλεμο νεύρων που κάνει η τουρκική πλευρά προς την ελληνική, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Συρίγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα προσπαθεί να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η θέση της Τουρκίας να προχωρήσουν οι έρευνες είναι δεδομένη και αυτό που έγινε αποτελεί ένα ακόμη βήμα.
Τα δεδομένα, όπως είπε, δεν έχουν αλλάξει, ενώ τα σημεία που δημοσιεύθηκαν στον χάρτη είναι ήδη γνωστά από το τουρκολυβικό μνημόνιο και από τον χάρτη που έστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ, στις 18 Μαρτίου του 2020.
«Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο»
«Μας προετοιμάζει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα στείλει σεισμογραφικά στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο», τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι θεωρεί πιο πιθανό να σταλούν προς το Καστελόριζο παρά προς την Κρήτη.
Για την ελληνική πλευρά, είπε ότι οι κινήσεις αυτές θεωρούνται παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα και περί τα τέλη Δεκεμβρίου στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Σχετικά με τις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει η ΕΕ σε βάρος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι ελήφθησαν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, επιβλήθηκαν «κάποιες αστείες κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων στη διοίκηση της τουρκικής κρατικής εταιρίας».
«Βλέπουμε ότι η ΕΕ προσεγγίζει την Τουρκία μόνο από πλευράς μεταναστευτικού. Αυτό είναι το κύριο θέμα που την ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα προσπαθεί να τα ξεπεράσει με μάλλον άτσαλο και ήπιο τρόπο», τόνισε.
Πηγή : in.gr