Τοπικές Ειδήσεις

Ανακαλύφθηκαν στο νησί μας απολιθωμένα δόντια ρινόκερου!

Δύο ακόμα σπουδαίες ανακαλύψεις έφερε στο φως ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου κ. Νίκος Γουδής, ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά απολιθωμένα δόντια ρινόκερου, όπως επίσης και τμήμα γνάθου νάνου ελέφαντα που έζησαν στο νησί μας πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Οι ανακαλύψεις του κ. Γουδή, φωτίζουν ακόμα περισσότερο πτυχές της φυσικής ιστορίας του νησιού παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα είδη που ενδημούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Ειδικότερα, απολιθωμένα δόντια ρινόκερου του γένους Stephanorhinus sp που υπολογίζεται ότι έζησε πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, εντόπισε στη Ρόδο ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου κ. Νίκος Γουδής.
Πρόκειται για τα μοναδικά ευρήματα στο νησί που δείχνουν ότι ρινόκεροι αυτού του είδους έζησαν στη Ρόδο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Τα είδη του Stephanorhinus ήταν το κυρίαρχο και συχνά μοναδικό είδος ρινόκερου σε μεγάλο μέρος της εύκρατης Ευρασίας, ειδικά στην Ευρώπη, για το μεγαλύτερο μέρος του Πλειστόκαινου. Δύο είδη Stephanorhinus – ο ρινόκερος του Merck (S. kirchbergensis) και ο ρινόκερος με στενή μύτη (S. hemitoechus) – παρέμειναν στην τελευταία παγετώδη περίοδο.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από τον κ. Νίκο Γουδή στις 10 Απριλίου και όπως είπε ο ίδιος είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς πιστοποιούν για πρώτη φορά ότι ρινόκερος Stephanorhinus sp, έζησε στο νησί μας κατά την πλειο-πλειοστόκαινο περίοδο!

Απολιθωμένα δόντια από την κατω αριστερή γνάθο ρινόκερου, του γένους Stephanorhinus sp όπως βρέθηκαν στις 10/04/2022 σε περιοχή της Ρόδου
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία μεταφοράς τμήματος γνάθου νάνου ελέφαντα


Γνάθος του εξαφανισμένου γένους ελεφαντοειδών anancus arvernersis
Πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Ν. Γουδής εντόπισε ακόμα ένα σπουδαίο εύρημα. Πρόκειται για την κάτω αριστερή γνάθο μαστόδοντα του γένους anancus arvernersis-νάνου ελέφαντα.
Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε τον Μάιο ωστόσο απαιτήθηκε αρκετός χρόνος, μελέτη και προσωπική εργασία, γι’ αυτό και και μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την ανάσυρση της γνάθου. Όπως εξήγησε στη «δ» ο κ. Νίκος Γουδής, απαιτήθηκε εκμαγείο γύψου, αφού προηγουμένως έγινε συντήρηση με εξειδικευμένα υλικά και συντηρητικά τα οποία ήρθαν από την Αθήνα. Όπως λέει η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς το τμήμα της γνάθου ανασύρθηκε ολόκληρο, έπειτα από αρκετές ώρες εργασίας και μεγάλη προσοχή για να μην υποστεί φθορές κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι Anancus arvernensis έζησαν από τα 8,5 έως και το 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, ωστόσο τα ιχνη τους εξαφανίστηκαν απότομα. Σήμερα υπάρχουν μόνο ως απολιθώματα.
Όπως λέει ο κ. Ν. Γουδής, υπάρχουν κι άλλα ευρήματα στα χέρια πολιτών, όπως χαυλιόδοντες και οστά από το συγκεκριμένο είδος ελεφάντων αλλά θα τα παραδώσουν μόνο όταν λειτουργήσει το Μουσείο στον Αρχάγγελο.
Το Anancus είναι ένα εξαφανισμένο γένος ελεφαντοειδών προβοσκιδών ιθαγενών στην Αφρο-Ευρασία, που έζησε από το Τορτονιανό στάδιο του ύστερου Μειόκαινου μέχρι την εξαφάνιση του γένους κατά το πρώιμο Πλειστόκαινο, περίπου πριν από 8,5-2 εκατομμύρια χρόνια.



Το Anancus ονομάστηκε από τον Aymard το 1855. Ο τύπος του είδους αυτού του ζώου είναι Anancus arvernensis (Croizet & Jobert 1928). Ο Anancus είχε ύψος περίπου 3 μέτρα, με βάρος έως και 5-6 τόνους (!) και έμοιαζε πολύ με έναν σύγχρονο ελέφαντα. Είχε δύο χαυλιόδοντες, ενώ οι περισσότεροι γομφοθήρες είχαν τέσσερις. Εκτός από τα κάπως πιο κοντά πόδια του, το Anancus διέφερε επίσης από τους σύγχρονους ελέφαντες στο ότι οι χαυλιόδοντες του ήταν πολύ μεγαλύτεροι, έως και 3 μέτρα σε μήκος. Οι χαυλιόδοντες ήταν πιθανώς αμυντικά όπλα που δεν μοιάζουν με τους ελέφαντες του σήμερα. Φαίνεται να ζούσε σε δάση, τρώγοντας από δέντρα και θάμνους και σκάβοντας κόνδυλους και ρίζες στο δάσος, και εξαφανίστηκε όταν αυτά τα δάση έδωσαν τη θέση τους σε λιβάδια.
Μοναδική του ανησυχία είναι να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο το οποίο από 2012 παραμένει ημιτελές. Ο ίδιος φυλάσσει τα ευρήματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολοκλήρωση του Μουσείου και θα παραδώσει τους θησαυρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει τις ανασκαφές μακριά από τα… άγρυπνα μάτια όσων καραδοκούν να υφαρπάξουν τους θησαυρούς της Ρόδου για να τους πουλήσουν στη μαύρη αγορά, γι αυτό και δεν αποκαλύπτει ποτέ τα σημεία που τους εντοπίζει.
Ο Νίκος Γουδής, παρότι είναι βιοπαλαιστής και για τη συντήρηση όλου αυτού του θησαυρού πληρώνει από την τσέπη του, δέχθηκε πολλές προτάσεις από συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας για να αγοράσουν μερικά από τα ευρήματά του, προσφέροντάς του χιλιάδες ευρώ, ο ίδιος αρνείται σθεναρά: «Ο στόχος μου είναι η έρευνα και διάσωση των απολιθωμάτων του νησιού μας, για να τα χαιρόμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές… Γιατί στο τέλος θα πληρώνουμε εισιτήριο να τα βλέπουμε σε μουσεία του εξωτερικού, όπως γίνεται ήδη με πολλά απολιθώματα και πολλά αρχαία ευρήματα».

*Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «δημοκρατική» απεικονίζονται τα ευρήματα όπως τα εντόπισε ο κ. Γουδής αλλά και στιγμιότυπα κατά την διαδικασία της ανάσυρσης του τμήματος της γνάθου μαστόδοντα του γένους anancus arvernersis-νάνου ελέφαντα (βλ.. κεντρική φωτογραφία θέματος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου