Μεγάλα έργα αλλά και μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά στο τουριστικό προϊόν, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Τουρισμού.
Μεγάλα έργα υποδομών για τον τουρισμό, διάσωση παραδοσιακών στοιχείων, θέματα αισθητικής, κρουαζιέρα, αεροπορικές συνδέσεις, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και σχέδια για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τουρισμού, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση.
Μια ατζέντα πλούσια, που περιλαμβάνει τόσο έργα υποδομών αλλά και υπηρεσίες προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού. Κομβικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα, που αφορούν κύριες και δευτερεύουσες δημόσιες υποδομές, από το Βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, κεντρικοί νησιωτική δρόμοι, μέχρι λιμάνια, μαρίνες, ανάδειξη ιαματικών πηγών και αρχαιολογικών χώρων, κ.α. βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, για ένταξη σε fast track ώστε να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα αυτά, που είναι περίπου 30 – 35, εξυπηρετούν τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες και είναι σε άμεση προτεραιότητα.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς απασχολούν έντονα τους αρμόδιους, αφού οι υπάρχουσες υποδομές, που πολλές έγιναν χωρίς σχέδιο, δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις σημερινές ανάγκες της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Έτσι αναζητούνται λύσεις για ζητήματα μεταφορών, τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, καθώς και υποδομών που θα αποφέρουν έσοδα, τα οποία θα επιστρέφουν ως ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες.
Η διάσωση πολλών και διαφορετικών παραδοσιακών στοιχείων, στα διάφορα μέρη της χώρας μας, όπως παραδοσιακούς οικισμούς, καφενεία, ταβέρνες, κτήρια, κ.α. είναι επίσης στο στάδιο μελέτης από το υπουργείο Τουρισμού. Στόχος είναι η νομοθέτηση για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους, αλλά και η καθιέρωση ενιαίας αισθητικής σε πολλές περιπτώσεις, όπως η σήμανση, οι ταμπέλες, κλπ.
Η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης
Η χώρα μας παρουσιάζει έντονη ζήτηση για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, τόσο στους νησιωτικούς προορισμούς, όσο και στις πόλεις. Οι τουρίστες φαίνεται ότι ξοδεύουν περισσότερα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών των αεροδρομίων, η αύξηση στις αγορές για το Μάιο ανήλθε σε 10,2% σε σχέση με το Μάιο του 2019 και κατά 55% ανά επιβάτη στα αεροδρόμια της Fraport.
Τα αιτήματα σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας αναζητά 600 δωμάτια στην Αθήνα, για διαμονή 18 ημερών τον ερχόμενο Ιούλιο, με πολύ κόσμο να τα αναζητά, αφού οι πληρότητες είναι ήδη πολύ υψηλές.
Η κρουαζιέρα, η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση φέτος στη χώρα μας, είναι ένα ακόμη θέμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού, όπου αναμένονται επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο και με γειτονικές χώρες.
Πηγή news247.gr