Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί ή κοχλιοί είναι ένα έδεσμα που οι περισσότεροι προτιμούν την περίοδο της νηστείας, ενώ υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι τα καταναλώνουν ως μεζέ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ποια τα οφέλη τους στην υγεία;
Τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανων στοιχείων όπως σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά και λιπαρά.
Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια σάρκας σαλιγκαριού αποδίδουν περίπου 90 kcal και μόλις 1,4 γραμμάρια λιπαρά. Παρόλα αυτά, περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ω-3 και Ω-6 Λιπαρά Οξέα
Τα σαλιγκάρια περιέχουν μια πολύ καλή συγκέντρωση απαραίτητων λιπαρών οξέων σχεδόν ανάλογη με αυτή που περιέχουν τα ψάρια. Η κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι σημαντική αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και για αυτό πρέπει να τα λάβει από τη διατροφή. Η πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων έχει φανεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στην αθηροσκλήρωση, τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα και συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν προληπτικά σε μερικές μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σημαντική επίσης είναι η επίδραση τους στην εγκεφαλική λειτουργεία καθώς οι έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer αλλά και κατάθλιψης.
Διατροφική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Η κατανάλωση σαλιγκαριών παρέχει στον οργανισμό διάφορα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, τα σαλιγκάρια περιέχουν μια σημαντική ποσότητα σεληνίου η οποία καλύπτει το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή σιδήρου αποδίδοντας το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης κάνοντας τα έτσι μια πολύ καλή επιλογή τροφής κατά τη διάρκεια νηστείας ή χορτοφαγίας. Επιπρόσθετα, τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και νιασίνης (βιταμίνη Β3) η οποία βοηθά στη διατήρηση του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Τέλος, τα σαλιγκάρια αποτελούν πηγή μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου και φώσφορου εκ των οποίων τα δύο τελευταία συστατικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των οστών.
Συμπερασματικά
Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί ή κοχλιοί, είναι μία άριστη τροφή, που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο, αφού υπάρχει η σκέψη να αντικαταστήσει το κρέας στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα κατανάλωσής του.
Αποτελούν κομμάτι της γαστρονομίας πολλών χωρών, αλλά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο διαιτολόγιο των Ελλήνων, αφού πέρα από εκλεκτή γεύση, τα σαλιγκάρια έδιναν και δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που βοήθησαν τους ντόπιους να επιβιώσουν μέσα στις κακουχίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς αλλά και να ισορροπήσουν την διατροφή τους κατά τη διάρκεια των νηστειών που ακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.