Η αγορά έπιασε πάτο τις τελευταίες ημέρες. Ολα τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές του νησιού μετρούν πολύ μεγάλες απώλειες, διότι οι τουρίστες απλώς σταμάτησαν να κάνουν αγορές, φοβούμενοι ότι θα χρειαστούν τα μετρητά που έχουν στα χέρια τους. Η κατάσταση ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή και συνεχίσθηκε μέχρι και χθες 1η Ιουλίου.
Ειδικότερα, η εικόνα των κλειστών τραπεζών και των πολιτών να συνωστίζονται σε ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ, λειτούργησε καταλυτικά στην πτώση της ψυχολογίας των τουριστών. Σαν να ήταν όλοι συνεννοημένοι, προτίμησαν να μείνουν στα ξενοδοχεία, στις πισίνες και στις παραλίες. Ακόμα και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων παρουσίασαν μείωση του τζίρου τους, καθώς ουδείς θα ήθελε να ενοικιάσει όχημα και μετά να περιμένει στις ατέλειωτες ουρές για να προμηθευτεί καύσιμα.
Τα εμπορεύματα έμειναν στις προθήκες των τουριστικών καταστημάτων ακόμα και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στη διάρκεια της οποίας τη Ρόδο είχαν επισκεφθεί περίπου 3.000 τουρίστες της μίας ημέρας, με τα κρουαζιερόπλοια, που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι. Καταστηματάρχες ομιλώντας προς τη «δημοκρατική» εξήγησαν ότι «για κάποιο λόγο πολλοί επιβάτες προτίμησαν να παραμείνουν μέσα στα κρουαζιερόπλοια. Δεν γνωρίζουμε αν τους φόβισαν τα μέσα ενημέρωσης, ή αν υπήρξαν άλλοι λόγοι, όμως αυτό το φαινόμενο δεν το έχουμε ζήσει ξανά».
Ιδια εικόνα και από τους εμπόρους χονδρικής, που είδαν τις επαναληπτικές τους παραγγελίες, να σταματούν. Σύμφωνα με τους παλαιότερους επαγγελματίες αυτού του κλάδου «οι επαναληπτικές παραγγελίες είναι εκείνες που δείχνουν την πορεία της αγοράς, καθώς οι έμποροι ανεφοδιάζονται με τα εμπορεύματα, που έχουν ήδη πουλήσει. Αυτές οι παραγγελίες παρουσίαζαν πτωτική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν ακυρώσεις για παραγγελίες που ήδη είχαν γίνει».
Όπως οι ίδιοι εξήγησαν, οι ακυρώσεις έγιναν προφανώς λόγω της αστάθειας που διέρχεται η χώρα, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στην τουριστική αγορά όταν όλες οι εξελίξεις θα έχουν φτάσει σ’ ένα τέρμα, αρνητικό ή θετικό. Η εκτίμηση των επαγγελματιών της αγοράς προβλέπει ότι «ακόμα κι αν όλα τελικά λήξουν χωρίς να τεθεί η χώρα σε γενική στάση πληρωμών, στην τουριστική αγορά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα, καθώς οι απώλειες που υπάρχουν είναι ήδη μεγάλες, όπως είναι μεγάλες και οι οικονομικές υποχρεώσεις». Βεβαίως, ο μεγαλύτερος φόβος όλης της αγοράς είναι η πιθανότητα μετάβασης των συντελεστών του ΦΠΑ στο 23%, γεγονός που θα καταστήσει το τοπικό εμπόριο μη ανταγωνιστικό και σιγά – σιγά θα το οδηγήσει στην οριστική καταστροφή.