Σε απόλυτα οριακό σημείο βρίσκεται η ικανότητα των νοσοκομείων να προμηθεύονται υλικά και φάρμακα, ενώ οι κλειστές τράπεζες έφεραν αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία και capital controls.
Ο φόβος πυροδότησης φαινομένων μαύρης αγοράς οδήγησε τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής να θέσει όριο στην προμήθεια των 1.600 φαρμακείων που εξυπηρετεί, έως 4 τεμάχια ανά κωδικό την ημέρα.
Ενδεικτκό του πανικού που έχει προκληθεί είναι ότι, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οπότε και ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, νέοι γονείς άρχισαν να συρρέουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν βρεφικό γάλα ώστε να έχουν απόθεμα στο σπίτι.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, έχουν προχωρήσει στα δικά τους άτυπα… capital controls, αφού έχουν θέσει σε αυστηρή διαχείριση τα σκευάσματα που έχουν στα ράφια τους.
Αρνούνται την εκτέλεση τρίμηνων ή εξάμηνων συνταγών στους ασφαλισμένους -πρόκειται για τις συνταγές των χρονίως πασχόντων- τους οποίους μοιραία προμηθεύουν με λιγότερα φάρμακα από αυτά που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους.
Το Υπουργείο Υγείας
Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια των φαρμακοποιών να ζητούν τη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους σε περιπτώσεις αδυναμίας, προκάλεσε ένταση.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος απάντησε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σε έντονο ύφος ότι «αν το Υπουργείο έχει τέτοιες ευαισθησίες, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων».
Επίσης, τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο, λόγω των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ με το… σταγονόμετρο. Προειδοποίησε, δε, ότι θα συγκαλέσει τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, με θέμα την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε χθες ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα καταβληθούν στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 45 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε πληρωμή 75 εκατ. ευρώ προς τους φαμαρκοποιούς, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της οφειλής για τις συνταγές του μηνός Μαρτίου.
Πιέσεις για μετρητά από φαρμακαποθήκες
Από την περασμένη Δευτέρα, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, οι φαρμακοποιοί δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τουλάχιστον επτά ιδιωτικές αποθήκες για εκτέλεση παραγγελιών μόνο με μετρητά.
Παράλληλα, έξι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακαλέσει την απευθείας διάθεση των σκευασμάτων τους προς τα φαρμακεία , διακινώντας τα αποκλειστικά μέσω των φαμαρκαποθηκών.
Για ελλείψεις σε φάρμακα έκανε λόγο και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις περί επάρκειας φαρμάκων και ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι αποπροσανατολιστικές: «Η πραγματικότητα είναι ότι η σχέση του φαρμάκου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόλυτα εξαρτημένη. Ηδη, σε μόλις 48 ώρες το πρόβλημα γίνεται μεγάλο».
Νοσοκομεία χωρίς υλικά, φάρμακα, τρόφιμα
Σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας υπήρξαν τις τελευταίες μέρες διαδοχικά ελλείψεις σε τρόφιμα (ρύζι, γάλα), ενώ προχθές δεν ξεφορτώθηκαν φορτηγά που μετέφεραν φρέσκο κρέας.
Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε, ήταν ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στα τιμολόγια, αλλά οι πληροφορίες, σύμφωνα με δημκοσίευμα του «Εθνους», αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ρευστό να καταβληθεί στον προμηθευτή.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια του φαρμακευτικού υλικού.
Το κονδύλι για φάρμακα επαρκεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα και λίγο περισσότερο, στην περίπτωση που γίνουν έγκαιρα οι παραγγελίες.
Για να πληρωθούν οι προμηθευτές, η διοίκηση αναγκάζεται να μεταφέρει χρήματα από κωδικό σε κωδικό του προϋπολογισμού. Πληρώνει, για παράδειγμα, τρόφιμα από τον κωδικό των καυσίμων.
Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση και στα νοσοκομεία του Πειραιά.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Νίκος Πλατηνισιώτης δήλωσε χθες, ότι τα φάρμακα επαρκούν για 30 μέρες.
Χειρουργεία μόνο για 15 ημέρες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα -σημειώνει- παρατηρείται στα υλικά των χειρουργείων.
Επαρκούν για 15 μέρες και στην περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα, θα αναβληθούν επεμβάσεις.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για κατάρρευση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τη σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναφέρει είχαν χρηματοδοτηθεί με 800 εκατομμύρια ευρώ και φέτος με μόλις 90 εκατομμύρια.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι είναι ότι τα νοσοκομεία οφείλουν σε κάθε κατεύθυνση, αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό, γάντια, γάζες και βαμβάκι, ενώ τα υλικά αγοράζονται από το προσωπικό και τους ασθενείς.
Τα Νέα, Εθνος