Κλείνουν τα λύκεια -όχι χωρίς οικονομικό κόστος- και τα πανεπιστήμια για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, υπάρχει ανησυχία για πιθανές αντιδράσεις κατά όσων καθηγητών προτάξουν τα μαθήματά τους, αλλά και κατά εκείνων που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Χθες, νέα κείμενα υπέρ του «Ναι» από καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Παν. Αθηνών προστέθηκαν σε εκείνα των πρυτάνεων, της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και 100 καθηγητών οικονομικών σχολών και πανεπιστημίων της χώρας. Εύλογα, βέβαια, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βάζουν το στίγμα τους στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγκατέλειψε εκπαιδευτικό συνέδριο για να προλάβει την τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, η πρώτη επίπτωση είναι η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου από τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για τις 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τρίτη 7 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τα περισσότερα λύκεια της χώρας θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.
Αναμενόμενη επίσης ήταν η αναβολή των εξετάσεων στα ΑΕΙ που είχαν προγραμματισθεί για τις προσεχείς ημέρες. Η μία μετά την άλλη, οι σχολές και τα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίζουν την αναστολή των εξετάσεων της Δευτέρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα των φοιτητών και του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Αντίθετα, επειδή τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν έχουν ενιαία απόφαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες σχολές οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνούν με τις σχολές τους, προκειμένου να ενημερωθούν ακριβώς για το πρόγραμμα. Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις μερίδας φοιτητικών παρατάξεων που θεωρούν «δημοκρατικό τους δικαίωμα» την αναστολή των εργασιών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και την προεκλογική Παρασκευή, ώστε οι φοιτητές να ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν.
Παράλληλα, χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και οι αναπληρωτές του Τάσος Κουράκης και Νίκος Ξυδάκης αποχώρησαν από το συνέδριο που οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο της Κύπρου. Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κώστας Καδής, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ το συνέδριο ήταν προσανατολισμένο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει και την απουσία ομιλητή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Απουσία με νόημα, με δεδομένες τις κακές σχέσεις που έχουν μέλη του Ινστιτούτου με στελέχη του ελληνικού υπουργικού επιτελείου.
Έντυπη