Απογοήτευση γερμανικών διπλωματικών κύκλων για την φραστική επίθεση του χριστιανοκοινωνιστή πολιτικού Πέτερ Ραμσάουερ στην Αθήνα απέναντι σε έλληνα φωτορεπόρτερ.
Ο Πέτερ Ραμσάουερ είναι πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν πρόεδρος της επιτροπής για θέματα της Οικονομίας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Από αυτή τη θέση ήταν φυσικό ότι θα συνόδευε τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα. Ίσως πάντως ο πρώην υπουργός Μεταφορών να είχε και έναν άλλο λόγο να επισκεφτεί την Ελλάδα. Ο Πέτερ Ραμσάουερ είναι ένας από τους σφοδρούς αντιπάλους των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ επανειλημμένα έχει υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πιθανώς λοιπόν να ήθελε να αποκτήσει επί τόπου μια εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αντί αυτού βρέθηκε πρωταγωνιστής ενός επεισοδίου.
“Filthy Greek”
Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, την Παρασκευή το βράδυ, το πρώτο που έκανε ο Πέτερ Ραμσάουερ ήταν να αναρτήσει δήλωση του στο Facebook. Το Σάββατο το πρωί επανέρχεται και αναρτά μια δεύτερη εκτενέστερη δήλωση με την οποία απαντά στις κατηγορίες που του προσάπτονται σε ελληνικές αλλά και γερμανικές ιστοσελίδες.
Όπως υποστηρίζει “ο ισχυρισμός ότι στην Αθήνα είχα σπρώξει ή είχα προσβάλει έλληνα φωτογράφο είναι λανθασμένος”. Ακόμα “ρητά” διαψεύδει ότι έχει βρίσει “κάποιον” ως “βρωμιάρη Έλληνα”, ως “filthy Greek” ή με παρόμοιες εκφράσεις. “Σωστό είναι όμως”, προσθέτει ο κ. Ραμσάουερ, “ότι δέχτηκα ένα δυνατό χτύπημα στα πλευρά από έναν φωτογράφο που έσπρωχνε”. Αυτή την εκδοχή πάντως του κ. Ραμσάουερ για το τι τελικά συνέβη στην Αθήνα δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται κανείς στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) που βασίζεται σε αυτόπτες μάρτυρες, το περιστατικό προέκυψε κατά την επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Πέμπτη στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην προσπάθεια του να τραβήξει φωτογραφίες ο έλληνας φωτογράφος ήρθε σε “σωματική επαφή” (DPA) με τον κ. Ραμσάουερ, την οποία όμως αυτός την περιγράφει ως “δυνατό χτύπημα”. Κατόπιν αυτού ο γερμανός πολιτικός έβρισε τον φωτογράφο πρώτα στα γερμανικά και μετά στα αγγλικά ως “βρωμιάρη Έλληνα” (filthy Greek). Όπως δηλώνει ο φωτογράφος στο DPA “για μένα η υπόθεση έχει λήξει. Πολλοί, μεταξύ αυτών και Γερμανοί μου ζήτησαν συγγνώμη. Μόνον αυτός (Ραμσάουερ) όχι”.
“Δυσάρεστη” συμπεριφορά
Από τα εως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Deutsche Welle προκύπτει ότι οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ήταν συνάδελφοι φωτογράφοι, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν τόσο την ελληνική πλευρά όσο και εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα αλλά και μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας του κ. Γκάμπριελ. Ούτε η ελληνική αλλά ούτε και η γερμανική πλευρά αμφισβήτησαν την εκδοχή των φωτογράφων. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη συνέχεια από τη γερμανική πλευρά να ζητήσει ο κ. Ραμσάουερ επί τόπου συγγνώμη και να λήξει η υπόθεση εκεί έμειναν άκαρπες. Κατόπιν τούτου η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) καταδίκασε με ανακοίνωση της την “απαξιωτική αντίδραση” του πρώην υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας απέναντι στον έλληνα φωτογράφο “που τον έσπρωξε κατά λάθος ενόσω εργαζόταν”. Μετά από αυτό ήταν θέμα χρόνου, η όλη υπόθεση να γίνει μιντιακό γεγονός.
Οι επανειλημμένες προσπάθειες της Deutsche Welle να έρθει σε επαφή με τον Πέτερ Ράμσαουερ και να ζητήσει συμπληρωματικές εξηγήσεις για το περιστατικό δεν απέδωσαν. Επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας των βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών στην ομοσπονδιακή βουλή δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν την απογοήτευση τους για την αντίδραση του κ. Ραμσάουερ. Τέτοιου είδους συμπεριφορές υπονομεύουν τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλουν εδώ και χρόνια για την βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, υπογράμμισαν. Κύκλοι πάλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Ραμσάουερ ως “δυσάρεστη”.
Αναφερόμενοι πάντως γενικότερα στην επίσκεψή του κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα εκτιμούν, ότι πήγε “πάρα πολύ καλά”. Αυτό ισχύει τόσο για τον αντικαγκελάριο όσο και για τους γερμανούς επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη “χημεία” ανάμεσα σε Γκάμπριελ και Τσίπρα, οι κύκλοι του υπουργείου την περιγράφουν ως “εξαιρετική”. Όπως τέλος τονίζουν, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η συμπεριφορά Ραμσάουερ να έχει την παραμικρή επίπτωση στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Πηγή: Deutsche Welle