Συνέντευξη στον
Δημήτρη Γκαρτζώνη
Στην μεγάλη ανάγκη για τη χάραξη ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, αναφέρεται σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο κ. Νίκος Γερονικόλας, τομεάρχης Τουρισμού της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με τον κ. Γερονικόλα η τουριστική αειφορία πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τη Ρόδο, που δεν εφαρμόζει αντίστοιχες πολιτικές με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Μεσαιωνική Πόλη ή η Λίνδος να είναι κορεσμένες τουριστικά. Νέες τουριστικές ζώνες με νέες παροχές πρέπει να αναπτυχθούν στη Ρόδο. Ο κ. Γερονικόλας σχολιάζει και το ζήτημα της επάρκειας του νερού στη Ρόδο, καλώντας τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί με ευθύτητα για την κρισιμότητα της κατάστασης ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού και να προστατεύσει αν μη τι άλλο, την τουριστική φήμη του τόπου.
Η επάρκεια νερού στη Ρόδο είναι το θέμα που απασχολεί και συζητείται πολύ… Πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον Τουρισμό;
Το πρόβλημα είναι πλέον καθημερινό. Η ροή του νερού δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να εφευρίσκουμε διάφορους τρόπους για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και να καλύπτουμε τις λειτουργικές ανάγκες του ξενοδοχείου. Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό και εξαρτώνται άμεσα από αυτό. Χωρίς νερό, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτε! Οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να προσπερνούν το πρόβλημα με ευκολία. Δεν χωρούν εγωισμοί σε ένα τέτοιο ζήτημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μία λύση. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της σεζόν και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να θέτουμε την τουριστική μας φήμη σε κίνδυνο, παραβλέποντας ένα υπαρκτό και τόσο ουσιώδες πρόβλημα.
Πώς κρίνετε τη στάση που τηρούν η δημοτική Αρχή και οι όποιοι αρμόδιοι φορείς;
Καταρχάς το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι νέο φαινόμενο. Γι αυτό εξ άλλου έγινε η μελέτη για την κατασκευή του ταμιευτήρα Γαδουρά το οποίο έργο ξεκίνησε το 2001 με την τμηματική αποπεράτωση του το 2007. Ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί με αρχικό προϋπολογισμό 9,043 Δις. Δρχ. ενταγμένο υπό το Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆.Ε. Για να αναφέρουμε και το αυτονόητο η διευθύνουσα υπηρεσία του έργου είναι Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) . Περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους η δημοτική Αρχή με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Αν δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν μπορούν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα. Έχουμε κάθε δικαίωμα να μάθουμε τι συμβαίνει. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων στους οποίους απευθυνόμαστε, μας διαβεβαιώνουν καθημερινά ότι θα επανέλθει η κανονική ροή του νερού, επιθυμώντας προφανώς να κερδίσουν χρόνο. Είναι όμως πλέον οφθαλμοφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα. Κάποιος πρέπει επιτέλους να πάρει θέση και να αναλάβει την ευθύνη της επίλυσης του προβλήματος. Προσπαθούμε να αγνοήσουμε τις κακόβουλες φημολογίες για προσωπικά συμφέροντα, πολιτικές πτυχές του ζητήματος, υποτιθέμενες κρυφές συμφωνίες με εργολαβικές εταιρίες, δόλιες προμήθειες κ λ π. Προσπαθούμε να αγνοήσουμε ότι πάρα πολλοί πλέον έχουν καταλήξει να κάνουν λόγο για τα παραπάνω. Θέλω να πιστεύω παρά το ότι είμαστε ανοργάνωτος λαός και ότι δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, κανείς Ρόδιος δεν θα έπεφτε τόσο χαμηλά, έτσι ώστε δηλαδή να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, όμως ήμουν παιδί αλλά θυμάμαι καλά πως πάρα πολλά σημαντικά έργα πνοής για το νησί και τον τουρισμό σταματούσαν, μποϊκοτάροντας την ανάπτυξη, στον βωμό του πολιτικού και προσωπικού συμφέροντος. Παράδειγμα η μελέτη αναμόρφωσης και ανάπλασης της παραλιακής ζώνης στην Ιξια από το γραφείο μελετών λιμενικών έργων Ρογκαν θάφτηκε με τελείως φαιδρό τρόπο για να εξυπηρετήσει τα τότε προσωπικά πολιτικά συμφέροντα των εμπλεκομένων. Το γκολφ και άλλα πολλά παρόμοια παραδείγματα. Έχουν ξεκινήσει να ασπρίζουν τα μαλλιά μας τώρα αλλά βλέπω παρόμοιες συνήθειες και σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι η κρίση πάνω απ όλα μας δίδαξε πως δεν πρέπει να χάνουμε καμιά ευκαιρία ανάπτυξης, εάν θέλουμε να δούμε σε τούτη τη ζωή επιτέλους τον τόπο μας να ευημερεί.
Περιγράψτε μας τι είδους προβλήματα δημιουργεί η ανεπάρκεια νερού σε ένα ξενοδοχείο.
Για αρκετές ώρες τη μέρα, τα ξενοδοχεία μένουν χωρίς νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καθαρισθεί καταλλήλως ο ιματισμός, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εστιατόριο, δεν μπορούν οι πελάτες μας να κάνουν ντους κ.ο.κ. Προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την κατάσταση στην πελατεία μας, αλλά για πόσο θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη θα τους εμπαίζουμε; Τέτοια προβλήματα δεν είναι αποδεκτά σε ένα προορισμό σαν τη Ρόδο. Συσσωρεύονται διαρκώς παράπονα με κίνδυνο κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση να εκθέσει τον προορισμό της Ρόδου. Αυτή τη στιγμή, διακυβεύεται η φήμη του τουριστικού μας προϊόντος, βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη.
Πιστεύετε λοιπόν ότι το νησί θα έπρεπε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;
Δεν έχω πληροφόρηση εκ των έσω για να γνωρίζω πραγματικά πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Εάν όμως αληθεύουν οι φήμες για την κρισιμότητα της κατάστασης, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που δεν θα ήταν αναστρέψιμα. Θεωρώ όμως για να κάνει αναφορά ο περιφερειάρχης στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως αποκαρδιωτική όταν διεκδικούμε το αυτονόητο κάτι παραπάνω θα ξέρει. Εύχομαι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας να φέρει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα.
Ποια λύση θα έπρεπε να δοθεί κατά την άποψή σας στο πρόβλημα;
Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν μελέτες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ρόδου. Θα πρέπει να γίνουν έργα ώστε με βιώσιμο τρόπο να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού. Λάβετε υπόψη ότι αυξάνεται συνέχεια η δυναμική των κλινών του νησιού. Τρεις μεγάλες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία του χρόνου, οπότε θα απαιτηθούν νέοι πόροι. Υπάρχει ανάγκη για τον σχεδιασμό ενός νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Αν θα πρέπει να γίνει μελέτη για την εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης ή αν θα πρέπει να επεκταθεί το έργο του και η λειτουργεία του φράγματος, είναι θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν γίνεται να αυξάνονται οι κλίνες και να μην προβλέπουμε για τα βασικά. Μιλάμε για το νερό, το πιο βασικό αγαθό της ζωής, είναι αδιανόητο να το αγνοούμε. Η τουριστική αειφορία αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Όμως, δεν βλέπω να γίνεται τίποτε στη Ρόδο προς διασφάλιση της τουριστικής αειφορίας, προς ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση του τουρισμού, που θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Μέχρι σήμερα χτίζουμε μόνο νέες κλίνες και πολύ λιγότερα από τα προ απαιτούμενα για να υποστηρίξουμε την φιλοξενία τόσου κόσμου. Οι ευθύνες για την πραγματικότητα αυτή, βαραίνουν το κράτος. Η ανάπτυξη και η αύξηση των κλινών είναι δεδομένη στην ελεύθερη αγορά. Το Κράτος πρέπει να θέσει το πλαίσιο για μία αειφόρο τουριστική πολιτική.
Να περάσουμε όμως σε ένα άλλο θέμα… Κατά την πρόσφατή επίσκεψή της στη Ρόδο η Υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης. Μόλις προχθές η υφυπουργός οικονομίας διαβεβαίωνε για το αντίθετο… Ποια η άποψή σας για το τέλος διανυκτέρευσης;
Αντικειμενικά, το τέλος διανυκτέρευσης ταιριάζει περισσότερο σε μεγάλες πρωτεύουσες και όχι σε νησιά σαν τη Ρόδο. Τα έσοδα που αναζητεί το κράτος αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να τα αντλήσει από άλλες πηγές. Δεν είναι δυνατόν συνεχώς να μετακυλύουν το κόστος στον πελάτη, χωρίς να του παρέχονται βασικές υπηρεσίες. Καταλαβαίνω την ανάγκη να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία. Δεν μπορούμε όμως να καταφεύγουμε πάντα στην εύκολη λύση, επιβαρύνοντας τον πελάτη Πώς να εξηγήσουμε στον επισκέπτη μας γιατί τον χρεώνουμε περισσότερο; Πώς να δικαιολογήσουμε αυτό το τέλος; Δεν έχουμε την απάντηση. Τι να δείξουμε; Τις δημόσιες τουαλέτες που δεν υπάρχουν; Τις ανύπαρκτες στάσεις λεωφορείων; Δυστυχώς δεν μπορούμε να κοιτάμε κατάματα τον πελάτη ζητώντας του να καταβάλει αυτό το τέλος.
Προβλέπεται φέτος να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ οι αφίξεις ξεπερνώντας το φράγμα των 2 εκατομμυρίων. Που οφείλεται αυτή η αύξηση; Μπορούμε να μιλάμε συνεπώς για μία καλή τουριστική περίοδο;
Το ρεκόρ αφίξεων είναι ένα πολυπαραγοντικό γεγονός. Προφανώς παίζει μεγάλο ρόλο το κλείσιμο της Τουρκίας και η αντιμουσουλμανική στάση που επικρατεί στην Ευρώπη, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα της, παραμένει ένας ασφαλής προορισμός και παρέχει ποιοτικά τουριστικά προϊόντα στον επισκέπτη. Προσωπικά, όμως, δε μου λέει τίποτε αν σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. αφίξεων, όπως αναμένεται. Βλέπουμε να υπάρχουν αυξημένες αφίξεις αλλά η αγορά κινείται ακόμη νωχελικά. Το τουριστικό προϊόν της Ρόδου είναι δύο ταχυτήτων. Τα ξενοδοχεία έχουν επενδύσει και έχουν ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο πελάτης προτιμά να μείνει μέσα από το να βγει έξω και να ξοδέψει κάποια χρήματα σε προϊόντα ή υπηρεσίες οι οποίες δεν ακολουθούν τα ποιοτικά στάνταρ της εποχής. Η εποχή της φτηνής απομίμησης, προϊόντα μαϊμού, μαγνιτακια κατασκευασμένα στην Κίνα, κατεψυγμένου μουσακά και κράχτη στο πεζοδρόμιο έχει παρέλθει. Όσοι μένουν σε αυτές τις πραχτικές με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε οικονομικό θάνατο. Υπάρχει και περεταίρω επέκταση του θέματος. Όταν ο πελάτης δεν βρίσκει χώρο να σταθμεύσει το αυτοκίνητό που έχει νοικιάσει, όταν δεν υπάρχουν αρκετά δρομολόγια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών να μετακινηθεί, προφανώς θα επιλέξει να μείνει εντός του ξενοδοχείου. Ακόμη και 3 εκατ. επισκέπτες να είχαμε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Πόσα φθηνά και κακά ποιοτικά προϊόντα πιστεύετε ότι πρέπει να πουλήσεις ένας επιχειρηματίες στο τουρισμό για να λύσει το πρόβλημα του. Τα χαμηλά ποιοτικά στάνταρ των επιχειρήσεων, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν ανακαινίστηκαν, τα εστιατόρια με την αισθητική του ’80, ‘οι κράχτες’ ξαναλέω και άλλα τόσα παρόμοια, απωθούν τον πελάτη. Για μία ακόμη φορά, θέλω να επισημάνω την άμεση ανάγκη νέου χωροταξικού σχεδιασμού για το τουρισμό. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στην Παλιά Πόλη και στη Λίνδο. Πρέπει να δημιουργηθούν και άλλες τουριστικές ζώνες, όπως και στη Τενερίφη, που δημιουργήθηκαν ζώνες εκ του μηδενός για να διαχειρισθούν την αυξημένη ροή πελατών. Η Παλιά Πόλη και η Λίνδος έχουν κορεσθεί. Χρειαζόμαστε νέες ζώνες με νέες παροχές. Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους!
Κτίζουμε αλόγιστα ΄ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό το κέρδος και μετά έχουμε απαίτηση από το κράτος να παρέχει άφθονο νερό για να λειτουργήσουμε. Κάποια στιγμή καταλαβαίνουμε ότι οι δυνατότητες του κράτους είναι πεπερασμένες .
Τουλάχιστον δεν υπάρχει θέμα με τον τομέα της αποχέτευσης.
Η Ρόδος χρειάζεται μόνο 1,000.000 ποιοτικούς τουρίστες τον χρόνο και όχι αυτό το ριμαδιό που έρχεται για να πλουτίζουν λίγοι ξενοδόχοι και τουριστικοί κολοσσοί.
Συγκρίνετε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για να δείτε πόσοι είναι Ρόδιοι, πόσοι Ἐλληνες και πόσοι αλλοδαποί. Μήπως στο τέλος καταλήξουμε χωρίς νερό από την αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων ?