Ειδήσεις

Συσπειρώσεις ψηφοφόρων στον δρόμο προς τις κάλπες

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των κύριων ερωτημάτων μιας δημοσκόπησης είναι συνήθως αυτά που τραβούν την προσοχή και «μένουν» στους τηλεθεατές. Αλλωστε, η τηλεοπτική παρουσίαση διακρίνεται για την υψηλή ταχύτητα και τον περιορισμένο χρόνο της. Αντίθετα, οι αναγνώστες της εφημερίδας έχουν την άνεση να μελετήσουν τα στοιχεία, να συνδυάσουν υπο-αναλύσεις, να ψάξουν συσχετίσεις, να διερευνήσουν υποθέσεις, να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse RC που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ –από τις πιο ενδιαφέρουσες της εταιρείας μας, για τη χρονιά που διανύουμε– αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μια τέτοια άσκηση. Ας δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε κάποιες χρήσιμες, πρώτες διαπιστώσεις. O προσεκτικός αναγνώστης των αποτελεσμάτων θα μπορέσει να ανακαλύψει περισσότερα…

Το 62% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση αξιολογεί «σίγουρα» ή «μάλλον» αρνητικά τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στις Πρέσπες με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αντίθετα, το 27% την κρίνει θετικά. Μεταξύ των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνητικά τοποθετούνται σχεδόν οι 9 στους 10 (86%)! Μήπως αυτό επιβεβαιώνει την επιλογή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να απορρίψει τη συγκεκριμένη συμφωνία και συμβάλλει στην υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της;

Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (37%) του συνολικού δείγματος της έρευνας αξιολογούν θετικά τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Περισσότεροι –οι πέντε στους δέκα–

απαντούν αρνητικά. Εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απαντούν θετικά: φθάνει στο 60%! Μήπως αυτό υποδηλώνει ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί αξιόλογα περιθώρια αύξησης της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του;

Επιβεβαιώνοντας την παραπάνω υπόθεση, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έρευνά μας. Από το 47% έφτασε το 50%, προσφέροντάς του μία ποσοστιαία μονάδα (του εκλογικού σώματος) στην «Πρόθεση Ψήφου». Από την άλλη, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το κυβερνών κόμμα μειώθηκαν από 7% σε 4%, αφαιρώντας του γύρω στη μισή μονάδα και περιορίζοντας το τελικό όφελος στη μισή ποσοστιαία μονάδα!

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής του, άρα και του ποσοστού του. Αρκεί να μην έχει συγχρόνως αντίστοιχες μειώσεις των εισροών που έχει κερδίσει από άλλους χώρους…

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκε λιγότερο. Βρίσκεται άλλωστε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σχεδόν προεκλογικά. Από το 82% έφτασε στο 84%, προσφέροντάς της μισή ποσοστιαία μονάδα στην «Πρόθεση Ψήφου». Επιπλέον, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξήθηκαν (από 15% στο 18%), κάτι που της πρόσφερε μία ακόμα μονάδα. Αθροισμα: +1,5%.

Προφανώς, το υπόλοιπο από τη συνολική αύξηση που καταγράφει στην «Πρόθεση Ψήφου» προέρχεται από εισροές από άλλα κόμματα ή από την «Γκρίζα ζώνη» των προηγούμενων εκλογών. Από το +2,5% της αύξησής της, το 0,5% οφείλεται στην ενίσχυση της δικής της συσπείρωσης και 2% κερδίζει από μετακινήσεις προς αυτήν, ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων! Επομένως, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μεν μικρά περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής της, αλλά διατηρεί δυνατότητες ενίσχυσης των εισροών της από άλλους χώρους!

Προκύπτει από τα παραπάνω ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει (κατά προτεραιότητα;) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιστροφή ψηφοφόρων που τον είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2015, χωρίς όμως να χάνει τα «κέρδη» από άλλα κόμματα που έχει καταγράψει από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη μαζί της τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που την είχαν ψηφίσει. Χωρίς να ρισκάρει αυτή την κατάκτηση –και εφόσον επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της– το ενδιαφέρον της θα πρέπει να στρέφεται και προς εκλογείς που δεν την είχαν εμπιστευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Η προσπάθεια και των δύο αντιπάλων δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Σε κάθε αγώνα, πάντως, μεγαλύτερη “πίεση” και άγχος έχει συνήθως αυτός που βρίσκεται πίσω στο σκορ…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ*

* Ο κ. Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της Pulse RC.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου