Σε αγώνα επιβίωσης προκειμένου να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες έχουν επιδοθεί οι επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου, οι οποίοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του πρώτου εξαμήνου του 2020, που παρουσιάζει σήμερα η «δ», τολμούν παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αναφορικά με τις εγγραφές-διαγραφές, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, οι εγγραφές ανέρχονται σε 432 , εκ των οποίων περισσότερες από 160 επιχειρήσεις ενεγράφησαν στον πρώτο μήνα του 2020.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνεται –ως γνωστόν- η περίοδος του lockdown, κατά την οποία «παρέλυσε» κάθε οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα όχι μόνο στο νομό αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός των εγγραφών, αποδεικνύει πως το «επιχειρείν» είναι συνυφασμένο με την δωδεκανησιακή ιδιοσυγκρασία, όπως απορρέει από τα στοιχεία αφού στην πιο αμφιλεγόμενη περίοδο των τελευταίων ετών 432 Δωδεκανήσιοι, «τόλμησαν» να επιχειρήσουν, σε σχέση με 569 το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαμε μόλις 59 (!) –σχεδόν οι μισές από πέρυσι- εγγραφές και 42 διαγραφές στο λιανεμπόριο έναντι 137 εγγραφών το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου οι διαγραφές είναι σχεδόν ίδιες με φέτος.
Συνολικά οι διαγραφές των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ανέρχονται σε 203 ενώ οι διαγραφές στο αντίστοιχο διάστημα του 2019, ανέρχονται σε 199.
Ωστόσο, αυτό που ουσιαστικά θα καθορίσει το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών, στο τέλος του έτους είναι οι επόμενοι μήνες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι από χθες άρχισε και επισήμως η τουριστική περίοδος στο νησί της Ρόδου και εν γένει στα Δωδεκάνησα.
Οι αφίξεις επισκεπτών, για τις οποίες επί του παρόντος δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, είναι εκείνες που θα καθορίσουν την πορεία της τοπικής αγοράς καθώς από τα ποσοστά τους εξαρτάται άμεσα η λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων και πόσες τελικά από αυτές θα αντέξουν μέχρι το τέλος του έτους, είτε πρόκειται για εποχικές είτε για επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο.
Αρκετοί επιχειρηματίες και καταστηματάρχες είναι αποφασισμένοι να βάλουν το κλειδί στην πόρτα, γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες αποτελούν «σταυρόλεξο» καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown δεν έχει ακόμα αποσοβηθεί.
Εξάλλου, όπως λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου, καθώς η επιτυχημένη και χωρίς προβλήματα έναρξη της σεζόν είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των αφίξεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, είναι ενθαρρυντικά όχι όμως και ενδεικτικά για την πορεία της οικονομίας των νησιών.
«Πράγματι, οι Δωδεκανήσιοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν αυτή τη δύσκολη μάχη και να την κερδίσουν , όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου που έχουμε στη διάθεσή μας. Απαιτείται ωστόσο επιπλέον στήριξη από την κυβέρνηση με ειδικά μέτρα που θα ενισχύσουν την ρευστότητα, τόσο για τις νησιωτικές περιοχές όσο και για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στην περιοχή μας αποτελούν την πλειονότητα, είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας τοπικά και πανελλαδικά. Είναι οι δικές μας οικογένειες που παίρνουν το ρίσκο εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, να επιχειρήσουν. Για τις δικές μας οικογένειες αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε», δήλωσε στη «δ» ο κ. Γιάννης Πάππου, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.