Μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου την παροχή έμπρακτης στήριξης χωρίς προσκόμματα στις οικονομίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group. Πρόκειται για την ομάδα των χωρών που διαχειρίστηκαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας,
«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει». Όπως είπε στους ομόλογους του, εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.
Επισήμανε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία «ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών από μας» και ότι απαιτείται «ευελιξία».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ». Υπήρξαν μάλιστα ηγέτες που έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το σύστημα που εφαρμόζει η Ελλάδα.
«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε ακόμη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ έδωσε έμφαση στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.
Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες λόγω της πανδημίας και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τόνισε ότι εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας, οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Noρβηγίας , του Ισραήλ , της Αυστραλίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα