Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στη Ρόδο το τελευταίο διάστημα, θυμίζοντας τις μέρες του περιβόητου δημοψηφίσματος, με αφορμή τον εμβολιασμό κατά της covid-19 καθώς η κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο, μετά και τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών παραγόντων προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Οσο οι μέρες περνούν και η κατάσταση στη Ρόδο οδεύει από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική της εικόνα, τόσο το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές γιγαντώνεται με το διαδίκτυο -και όχι μόνο- να μετατρέπεται σε… αρένα.
Η συζήτηση που επικρατεί στις παρέες και στις κοινωνικές συναναστροφές πολλές φορές καταλήγει στο εμβόλιο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακόμα και δημοσίως «ανάβουν τα αίματα» μεταξύ των δύο πλευρών.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς στη Ρόδο, την κατά τα άλλα “ναυαρχίδα” του τουρισμού με την οικονομία της να εξαρτάται σχεδόν καθολικά από τους επισκέπτες, να είχε γίνει εγκαίρως αντιληπτό ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε όχι μόνο για την διασφάλιση της υγείας μας αλλά και για την διάσωση της τοπικής οικονομίας και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, εντούτοις το νησί μας διατηρεί την τελευταία θέση στους εμβολιασμούς ανάμεσα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Η κατάταξη της Ρόδου στην τελευταία θέση των εμβολιασμών, έχει θορυβήσει τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς μετά και τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου, αποδεικνύεται ότι η απροθυμία ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά και όχι η έλλειψη εμβολιαστικών γραμμών και ο περιορισμός των ραντεβού.
Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, με δεδομένα από 21 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιουνίου στη Ρόδο, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στο 0,17%.
Τα 1.056 κρούσματα του πρώτου εξαμήνου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, πλην όμως η απροθυμία που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της άρνησης, αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας, καθώς ως φαίνεται οι… πολλοί περιμένουν από τους λίγους (εμβολιασμένους) να κάνουν τη διαφορά και να σώσουν την παρτίδα.
«Βουλιάζει» η τοπική οικονομία
Η μετάδοση της ευθύνης στον διπλανό, δυστυχώς, δεν είναι ο τρόπος που θα διασώσει -πέρα από τη δημόσια υγεία- την τοπική οικονομία που βουλιάζει καθημερινά.
Την ώρα που άλλοι προορισμοί «τρέχουν» για να προλάβουν τις εξελίξεις και να επιβιώσουν η Ρόδος αρχίζει να βγαίνει από το κάδρο των επιλογών ακριβώς διότι στην εποχή της επιστήμης, της τεχνολογίας και του διαδικτύου, που οι πληροφορίες ταξιδεύουν αστραπιαία, τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Ιδιαιτέρως, όταν αφορά στην περιφρούρηση της υγείας του επισκέπτη και της οικογένειάς του, η έρευνα είναι ενδελεχής για την επιδημιολογική εικόνα του προορισμού. Και η Ρόδος, αυτή την περίοδο, εμφανίζει μια εξαιρετικά κακή επιδημιολογική εικόνα η οποία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.
Περίπου το 70% των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εποχικά εργαζομένων παραμένει χωρίς εργασία, αφού εξαιτίας των ακυρώσεων, των περιορισμένων αφίξεων, των αποφάσεων που λαμβάνει κάθε χώρα-αγορά αναλόγως των επιδημιολογικών εξελίξεων και βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί στη Βρετανία, η σεζόν εξελίσσεται «αγκομαχώντας», με τα περιθώρια να είναι καλύτερη από την περσινή, ολοένα και να στενεύουν.
Η σχετικά καλή εικόνα των αφίξεων του Ιουνίου, υπολείπεται κατά πολύ μιας ικανοποιητικής πορείας προ κορωνοϊού και οπωσδήποτε, δεν είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά στην τοπική οικονομία καθώς οι επισκέπτες, υπό το φόβο και της διασποράς του covid προτιμούν να παραμείνουν εντός των ξενοδοχείων στη διάρκεια των διακοπών τους.
Ο φόβος της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις σε όσους σχεδίαζαν εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου τις διακοπές τους, και πολλοί προτίμησαν να «παγώσουν» το ταξίδι τους μέχρι να ξεκαθαρίσει (αν συμβεί αυτό) το τοπίο στον τομέα των μεταλλάξεων και της εικόνας του προορισμού.
«Ανθρωποφαγία στο διαδίκτυο»
Την ίδια ώρα που η Ρόδος οδεύει πρόσω ολοταχώς για τοπικό lockdown, στο διαδίκτυο εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου «ανθρωποφαγία».
Οι αρνητές επιτίθενται συστηματικά όχι μόνο σε τοπικούς παράγοντες και φορείς που προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν για να καταφέρουμε ως περιοχή να χτίσουμε το απαραίτητο «τείχος ανοησίας», αλλά στοχοποιούν ακόμα και μέσω ψεύτικων λογαριασμών (trolls) κρυμμένοι πίσω από πληκτρολόγια, όποιον τολμήσει να εκφέρει άποψη υπέρ των εμβολίων, αποδυναμώνοντας τις φωνές της λογικής και της επιστήμης.
Πέρα από τους θεσμικούς εκπροσώπους, οι αρνητές στρέφονται ακόμα και κατά πολιτών που εκφέρουν την άποψή τους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ένα νησί που πολλοί εργαζόμενοι, έχουν να βάλουν μισθό στο σπίτι τους από τον Οκτώβριο του 2019 και πολλές επιχειρήσεις έχουν να δουν θετικό πρόσημο στους τζίρους απ’ όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Υβρεις, λεκτικές επιθέσεις, αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως παραδείγματα και θεωρίες «επιστημόνων» των οποίων η κατάρτιση δεν μπορεί να ελεγχθεί, συνθέτουν το τοπίο της τοξικότητας του διαδικτύου.
Διασκέδαση άνευ όρων και… μέτρων
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η αγωνία για τη σεζόν έχει χτυπήσει «κόκκινο», τα βράδια στην Παλιά Πόλη επικρατεί η απόλυτη ασυδοσία. Δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο και δεν τηρείται απολύτως καμία απόσταση μεταξύ των θαμώνων νυκτερινών κέντρων , που όχι μόνο δεν είναι καθήμενοι όπως επιβάλλεται, αλλά στήνουν πάρτι τα οποία συνεχίζονται ακόμα και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.
Τα social media έχουν πλημμυρίσει από απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού, με επίκεντρο την Παλιά Πόλη, και είναι απορίας άξιο πώς η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει, αφού γίνονται ακόμα και ζωντανές μεταδόσεις εικόνας από τα σημεία που στήνονται πάρτι, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και τάξης.
Καταγγελίες για συνωστισμό και σε εκκλησίες
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες που καταφθάνουν στη «δημοκρατική» για κατάλυση των μέτρων από πιστούς και ιερείς σε ιερούς ναούς, κυρίως απομακρυσμένους από την πόλη της Ρόδου. Πολλοί κάτοικοι χωριών, διαμαρτύρονται πως με την ανοχή και ιερέων έχει σταματήσει η τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Παραλλήλως, υπάρχουν καταγγελίες προς την «δ» πως ορισμένοι ιερείς τάσσονται κατά του εμβολίου, επηρεάζοντας και πιστούς, χωρίς όμως να αποτελούν την πλειονότητα των ιερέων της Ρόδου που ακολουθούν τις οδηγίες της εκκλησίας και του κράτους και τηρούν τα μέτρα. Ωστόσο, ο διχασμός για τους εμβολιασμούς είναι δεδομένος και στους κόλπους της εκκλησίας.