Νέα ενημερωτική επίσκεψη έκανε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη συνοδεία κλιμακίου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου.
Στη συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η «ακέφαλη» από τον Απρίλιο, μεγαλύτερη δομή δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα, συμμετείχαν: Ο εκτελών χρέη Διοικητή και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Α’ Παθολογικής Κλινικής, κ. Στέλιος Καραταπάνης, ο Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής, Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Τριάντος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, κα. Πολύμνια Γαλανού, και τα μέλη του Δ.Σ. του ανωτέρω Συλλόγου, αγγειοχειρουργός κ. Μικές Δουλαπτσής και χειρουργός κ. Νίκος Χριστοδούλου.
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχαν ο συντονιστής της ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης, η συντονίστρια της Οργάνωσης Μελών Ρόδου και αναπλ. συντονίστρια της Ομάδας Υγείας, κα. Χρύσα Καραγιάννη και η αναπλ. συντονίστρια της ΝΕ σε θέματα επικοινωνίας, κα. Πόλυ Χατζημάρκου.
Η παραίτηση του Διοικητή κ. Γρ. Ρουμάνη τον περασμένο Απρίλιο και η -μέχρι σήμερα- αδυναμία πλήρωσης της θέσης από το αρμόδιο Υπουργείο, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφού ουσιαστικά αποκαλύπτεται, σε όλο το μέγεθός του, το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας δομής υγείας. Όπως υπογραμμίστηκε, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει δοθεί για το ποιος και πότε θα αναλάβει τα διοικητικά ηνία. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σε ιατρικό προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων καθώς και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και παράλληλα, επείγει η συντήρηση των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμών. Εντωμεταξύ, μαζικοί μοριακοί έλεγχοι για covid, δεν γίνονται στο ΓΝΡ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του ΓΝΡ, εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους για το πότε θα προκηρυχθούν οι 12 μόνιμες θέσεις ιατρών που επιτέλους -έστω και προεκλογικά- εγκρίθηκαν. Ούτως ή άλλως η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει το plan b των άμεσων προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, όπως σημειώθηκε. Επισημάνθηκε επίσης, ότι θα έπρεπε τα ειδικά κίνητρα (οικονομικά, επιστημονικά, διοικητικά κλπ) για την προσέλκυση ιατρών στα νησιά να προηγηθούν των όποιων προκηρύξεων, αφού υπάρχει ο κίνδυνος τελικά οι θέσεις να μείνουν άγονες.
Κοινός προβληματισμός όλων στη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν ότι η κόπωση του λιγοστού προσωπικού και οι εντατικές εφημερίες, σε ένα αποψιλωμένο και ακέφαλο Νοσοκομείο, θα ενταθούν μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν εφόσον οι ανάγκες νοσηλείας και περίθαλψης είναι, ως είθισται, αυξητικές.
Όπως δήλωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά το πέρας της σύσκεψης, «Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η Β’ ΔΥΠΕ ειδικότερα, έχουν αφήσει στο έλεος τις δημόσιες δομές υγείας, ιδιαίτερα στα νησιά μας, και κλείνουν το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και των αναγκών περίθαλψης που παρέχει σε εκατοντάδες νησιώτες και επισκέπτες, θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης στήριξης για την αδιάλειπτη λειτουργία του. Θα έπρεπε, μάλιστα, να ενισχυθεί για την αναβάθμισή του σε μονάδα τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αντ’ αυτών, στο χρονικό της υποβάθμισής του από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, βλέπουμε να μειώνεται δραματικά ο οικονομικός του προϋπολογισμός και το, ανεπαρκές σε αριθμό, προσωπικό να αγωνίζεται να κρατήσει όρθια τη δομή.
«Ζητάμε να μπει τέλος στο «επιτελικό» μπάχαλο της ΝΔ, στα πολιτικά τους παιχνίδια για τη θέση του Διοικητή στο Νοσοκομείο Ρόδου και στην πολιτική της υποβάθμισής του» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ