Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας: “Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. πρέπει να είναι στόχος και των πολιτών”

Σημαντικές προοπτικές δημιουργούνται για τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τον Μάνο Κόνσολα, από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που πρότεινε να κηρυχθεί το 2024 «Ευρωπαϊκό Ετος Νήσων». Ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει στο «m» τη σημασία της ενδονησιωτικής επικοινωνίας, αναλύει τις προτάσεις του, τονίζει την ανάγκη για την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών, ενώ επισημαίνει και το τεράστιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα Δωδεκάνησα μέσα από την ένταξη πολλών δήμων στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις».

Συνέντευξη στην Βασιλική Πολύζου για «Το Μανιφέστο»

Ποιες προοπτικές δημιουργούνται για τα Δωδεκάνησα, εάν αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την εισήγηση και ονομάσει το 2024 «Ευρωπαϊκό Έτος Νήσων»;
Κυρία Πολύζου, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου, με το οποίο ζητείται από την Κομισιόν να κηρύξει το 2024 «Ευρωπαϊκό Έτος Νήσων», να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη και να συσταθεί ειδική ομάδα για τα νησιά, ανοίγει νέες προοπτικές για αποκτήσει η Ε.Ε. μια αυτόνομη νησιωτική πολιτική.

Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να βγει μπροστά, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής στα πρότυπα της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. (που όμως αποδεδειγμένα δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών μας).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση μέτρων στήριξης της Διπλής Νησιωτικότητας.

Στην Ομιλία μου στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκα στην  ενδονησιωτική επικοινωνία, που είναι βασικό πρόβλημα για τα Δωδεκάνησα, τα μικρά μας νησιά και τους κατοίκους τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν στο μεγαλύτερο νησί για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους ή για θέματα υγείας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο.

Τόνισα την ένταξη της Διπλής Νησιωτικότητας στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και πρότεινα τη θέσπιση δωρεάν ενδονησιωτικής μετακίνησης των κατοίκων αυτών των μικρών νησιών με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για ένα συγκεκριμένο αριθμό μετακινήσεων.

Δεχθήκατε την περασμένη Παρασκευή την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ποια θέματα συζητήσατε;
Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Ρόδο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, οι Βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης, Γιάννης Μελάς και Κατερίνα Μονογυιού.

Πραγματικά, οφείλω να τονίσω ότι είχαμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συναντήσεις με τους φορείς αυτοδιοίκησης, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου, εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του νησιού αλλά και πολίτες.

Οι Υπουργοί ανέδειξαν τις πολιτικές και δράσεις που έχουν ακολουθηθεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», που περιλαμβάνει ψηφιακά έργα και δράσεις που αναβαθμίζουν συνολικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η Ρόδος πρόκειται να λάβει πάνω από 3 εκ. ευρώ και οι υπόλοιποι Δήμοι της Δωδεκανήσου επιπλέον 4 εκ. ευρώ συνολικά. Τονίσαμε τις ιδιαιτερότητες των νησιών της Δωδεκανήσου και ότι το σύμπλεγμα των νησιών μας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Αναφερθήκατε και στις ελλείψεις που έχετε εντοπίσει στο νοσοκομείο της Καλύμνου; Σας ρωτώ διότι θέσατε το θέμα και στο υπουργείο Υγείας…
Κυρία Πολύζου, τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά γεωγραφικής ασυνέχειας κάτι που αποτυπώνεται και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Για να έχουμε ένα στελεχωμένο σύστημα υγείας, για να έρθουν γιατροί να υπηρετήσουν στα νησιά μας χρειάζεται ένα γενναίο σύστημα κινήτρων.

Ειδικά τη θερινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθυσμός των νησιών μας πολλαπλασιάζεται, ένα σταθερό σύστημα υγείας προσδίδει και σταθερότητα και στον τουρισμό.

Ένα παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Καλύμνου, όμως, ελλείψεις αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο της Ρόδου, της Κω και τα κέντρα υγείας στα ακριτικά μας νησιά.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της την πολιτική κινήτρων, σχέδιο των οποίων, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, έρχεται στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Είμαι βέβαιος ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του την πρότασή μας, την οποία καταθέσαμε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής σε μονοθεματική συνεδρίαση που διοργανώσαμε για την Υγεία, η οποία αφορά σε ένα πλαίσιο έξι νέων βαθμολογικών και μισθολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, η οποία έτυχε μάλιστα διακομματικής αποδοχής.

 

Προχωράει η δημιουργία Τομέα Γεωπονίας, Περιβάλλοντος και Τροφίμων στο ΕΠΑΛ Κω; Σε τι μπορεί να βοηθήσει το νησί αυτό το τμήμα;
Η πρότασή μου στην Υπουργό Παιδείας είναι συγκεκριμένη, κα. Πολύζου, με σαφή στόχευση για το νησί της Κω. η Κως πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός, διαθέτει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα. Καθοριστικός παράγοντας, όμως, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι η Παιδεία που πρέπει, σε περιοχές όπως η Κω, να παράγει τα στελέχη του αύριο ιδιαίτερα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Περιβάλλοντος και Τροφίμων στο ΕΠΑΛ Κω, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών, να υπάρξει υποστηρικτική καθοδήγηση και φροντίδα στις καλλιέργειες, να στηριχθεί με εξειδικευμένα στελέχη η προσπάθεια συντήρησης,  τυποποίησης, εμπορίας και διαχείρισης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Είναι μια πρόταση που είχα καταθέσει και πέρυσι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εύχομαι και ελπίζω να αποτιμηθεί θετικά φέτος, ώστε η Κως να μπορέσει να αναπτύξει με ικανά στελέχη του αύριο τον πρωτογενή της τομέα.

 

Οι Τούρκοι δείχνουν να έχουν βάλει στο σημάδι την Ψέριμο. Σας ανησυχούν οι απειλές τους;
Η Τουρκία, κα. Πολύζου, έχει γνώριμη συμπεριφορά για εμάς κάτω στα Δωδεκάνησα.

Σε ό, τι αφορά στα Δωδεκάνησα, από τη μία πλευρά αμφισβητεί τη Συνθήκη των Παρισίων (με την οποία τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα) και από την άλλη πλευρά την επικαλείται για να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης.

Με τη διαφορά ότι η επιθετική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας απέναντι στα Δωδεκάνησα και οι διαρκείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, νομιμοποιούν και κατοχυρώνουν το δικαίωμα της Ελλάδας για αυτοάμυνα, σύμφωνα και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 51.

Η Τουρκία δεν θέτει ζήτημα, πλέον, μόνο για το δικαίωμα των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα (αμφισβητώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου), θέτει, ευθέως, ζήτημα κυριαρχίας και σε νησιά του Αιγαίου.

Το θέτει μέσα από το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Θέλει τα νησιά μας ανυπεράσπιστα.

Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της χώρας μας στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του εθνικού της εδάφους.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως μοναδικό στόχο στις εκλογές την αυτοδυναμία. Μπορεί να τα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία;
Κυρία Πολύζου, ο Πρωθυπουργός είναι πάντα σαφής. Στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία, οι εκλογές όποτε και αν διεξαχθούν πρέπει να γίνουν σε ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, να αντιπαρατεθούν προγραμματικές προτάσεις και ιδέες.

Η αυτοδυναμία αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό, για όλους εμάς τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, αλλά θα πρέπει να αποτελεί στόχο και για όλους τους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχουν τοξικά χαρακτηριστικά. Προέχει το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και της κοινωνίας.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου