• Σχεδιάστηκε έπειτα από διεξοδική διαβούλευση με τους εργαζόμενους
Στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που ψηφίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις και ότι σχεδιάστηκε έπειτα από διεξοδική διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής: «Υποχρέωσή μας είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ίδιας της ζωής. Η ίδια η ζωή έχει φέρει νέες προκλήσεις και απαιτήσεις. Έχει ένα δικό της βηματισμό και αυτό που κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να έχει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά έτσι ώστε να προσαρμόζεται όσο πιο καλά μπορεί.
Φρεσκάραμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και περιγράψαμε αυτό που σαν Διοίκηση πιστεύουμε ότι αντανακλά και περιγράφει την ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις. Ο νέος Οργανισμός σέβεται όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα. Εισάγουμε μία νέα διεύθυνση, αναβαθμίζοντας το τμήμα που ασχολείται με τις υποδομές (περιβάλλον, λιμάνια, αποχετεύσεις κλπ). Αναβαθμίσαμε τη Διεύθυνση Οικονομικών που μέχρι σήμερα ήταν απλά ένα κομμάτι του διοικητικού μας περιβάλλοντος. Έχει πλέον αυτοτελή υπόσταση. Προσθέσαμε δε μία εξαιρετικά αναβαθμισμένη γενική διεύθυνση που έχει να κάνει με το ψηφιακό περιβάλλον. Ήδη ξεκινήσαμε ένα αγώνα να χτίσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα μειώσει όσο το δυνατόν γίνεται την επίσκεψη των πολιτών στις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ για την διεκπεραίωση του κάθε αιτήματος. Και οπωσδήποτε θα μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ των νησιών».
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη ότι ο νέος ΟΕΥ προβλέπει τη δημιουργία (στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας) Διεύθυνσης Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας, καθώς και δύο Γραφείων Κλιματικής Ουδετερότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τα οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία της Περιφέρειας ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας, για τη σταδιακή μείωσή του ως το 2050.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Είναι ζήτημα χρόνου η Κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Επικρατείας να ορίσουν το περιεχόμενο της φέρουσας ικανότητας. Ένας Δημόσιος Φορέας όπως η ΠΝΑι έρχεται με αποκλειστικά επιστημονικό τρόπο μέσα στις υποχρεώσεις του Πηγαίνεις τα ζητήματα της φέρουσας ικανότητας. Πηγαίνεις εκεί που κοιτάς και έχει σημασία να προσέχεις πού κοιτάς γιατί εκεί θα καταλήξεις. Εμείς κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε το αύριο. Είναι μία υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται και τους λέμε ότι με υπευθυνότητα θέλουμε να τους δώσουμε τη δική μας συγγνώμη εμπράκτως. Θέλουμε να παραδώσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Συνέχεια βελτιώνουμε τη ζωή των κατοίκων μας και τα θέματα του περιβάλλοντος που είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Χατζημάρκος και αναφέρθηκε στην αποτελεσματική δουλειά που κάνει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν από συγκεκριμένες πλευρές για τον νέο ΟΕΥ, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο απαντήσαμε σε όλες τις αιτιάσεις σχετικά με την εκμετάλλευση του όρου “εργαζόμενοι”. Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μαζί με τους οποίους κάναμε πολλές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του οργανισμού. Ένα μικρό ποσοστό θέλει να είναι στα κάγκελα και να μιλά τη γλώσσα του ’80. Αυτές τις συμπεριφορές τις έχουμε πληρώσει ακριβά. Επιτέλους η χώρα πρέπει να αλλάξει. Μας ζήτησαν να μείνουμε αδρανείς… Επαναλαμβάνω όμως ότι κανείς οδηγείται εκεί που κοιτά. Και οργανισμοί, όπως πρόσωπα που είναι σε θέσεις ευθύνης και γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από την καρέκλα τους “πεθαίνουν” πολύ γρήγορα μην αφήνοντας πίσω τους κάτι για το οποίο να είναι υπερήφανοι».
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της κυρίας Καραγιάννη και τις δηλώσεις της (και τα υπονοούμενα που άφησε σε συνέντευξή της σε έντυπο των Κυκλάδων) για τον νέο ΕΟΥ, ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Είναι αήθης η στάση της κυρίας Καραγιάννη. Είναι ανήθικη πολιτική αυτή. Δεν την υπηρετήσαμε ποτέ. Είναι τόσο ευτελές και τόσο υποτιμητικό να έχεις κατέβει σε εκλογές για να είσαι περιφερειάρχης και να προσπαθείς να διχάσεις. Να στρέψεις τον ένα εναντίον του άλλου. Πρόκειται για μία παλαιάς αντίληψης και ανεύθυνη πολιτική. Η κα Καραγιάννη άφησε υπονοούμενα για τα οποία θα ζητήσουμε να μας φέρει τα στοιχεία, ή να πάει στη Δικαιοσύνη. Διαφορετικά θα πάμε εμείς στη Δικαιοσύνη. Είναι ανήθικη η πολιτική αυτή και είναι ανήθικος όποιος την υπηρετεί».
ΣΒΑΑ: Δεύτερη ευκαιρία στον Δήμο Ρόδου
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε στον Δήμο Ρόδου να υποβάλει τη δική του πρόταση ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
«Μία από τις στρατηγικές του νέου ΕΣΠΑ είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στο Νότιο Αιγαίο επελέγησαν ο Δήμος Ρόδου και άλλοι τέσσερις Δήμοι. Πέρυσι το φθινόπωρο έληξε η προθεσμία αφού ενημερώθηκαν εξαρχής οι Δήμοι να ενημερώσουν τις προτάσεις τους με τους κανόνες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων. Ελάχιστος προϋπολογισμός ήταν τα 8 εκατ. ευρώ και μέγιστος τα 15 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου το φθινόπωρο του ’23 δεν κατέθεσε πρόταση, ενώ κατέθεσαν οι άλλοι τέσσερις Δήμοι. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο-2021-2027» έστειλα επιστολή στον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη με την οποία του γνωρίζω ότι δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον Δήμο Ρόδου να καταθέσει εντός έξι μηνών τη δική του πρόταση και ένα πλήρη φάκελο», είπε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι:
«Εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε με υπεύθυνο τρόπο και να υπηρετούμε την πολιτική προσπαθώντας συνέχεια να την αναβαθμίσουμε χωρίς καμία διάθεση κριτικής στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δίνουμε πάντα δεύτερες ευκαιρίες στη συνεργασία και στα νησιά μας και κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής».
Η επίσκεψη του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Ρόδο με ομάδες της ΟΠΚΕ και της ΟΕΠΤΑ. Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του περιφερειάρχη για την τοποθέτηση 100 συνοριοφυλάκων στη Ρόδο και σε άλλα νησιά. Επίσης ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από τον Υπουργό να δοθούν από το υπουργείο οι κατευθυντήριες γραμμές για την οπτική επιτήρηση του οδικού δικτύου έτσι ώστε η ΠΝΑι να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου και να το παραδώσει στην ΕΛ.ΑΣ.
Σχόλιο για τη ΔΕΥΑΡ
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με το θέμα της ΔΕΥΑΡ και την επάρκεια νερού και όσα συζητήθηκαν για τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν προφορικά, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Παρακολουθώ όλα τα δημοτικά συμβούλια, όλων των νησιωτικών Δήμων. Δεν άντεξα να παρακολουθήσω περισσότερο από μία ώρα την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Δεν άντεξα να ακούω για τις προφορικές απευθείας αναθέσεις. Και δεν μπόρεσα να ακούω από ανθρώπους από όλες τις πλευρές να λένε ότι πάντα έτσι γίνονταν τα πράγματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δημόσιο διάλογο για ομολογημένες ατασθαλίες. Για πράγματα που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους. Δεν υπάρχει πλέον πάτος στο βαρέλι. Ο άνθρωπος που μου άσκησε κρητική, όλα αυτά σχεδόν τα αγιοποίησε. Δε νομίζω ότι έχει το έρεισμα να απευθυνθεί στον μόνο οργανισμό που προσπάθησε με νύχια και δόντια να δώσει το νερό που σήμερα έχει η Ρόδος, μη έχοντας πληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τη ΔΕΥΑΡ την οποία κάποιοι φρόντιζαν να ξεζουμίζουν με τηλεφωνικές αναθέσεις».
Το κτηριακό συγκρότημα της Ακαδημίας
Τέλος αναφορικά με τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι: «Η ΠΝΑι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα σχολεία. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο πρώτος βαθμός ΤΑ, οι Δήμοι. Εμείς πριν από χρόνια πήραμε μία πρωτοβουλία. Φτιάξαμε ένα ειδικό πρόγραμμα συντήρησης σχολικών μονάδων. Δώσαμε μεγάλη μάχη ενώ δεν έχουμε την αρμοδιότητα να στηρίξουμε τους Δήμους μας, μικρούς Δήμους κυρίως. Δεν το κάναμε για να στηρίξουμε Δήμους με τριπλάσιες σε μέγεθος τεχνικές υπηρεσίες απ’ ότι εμείς και περισσότερα χρήματα. Ο Δήμος Ρόδου είναι ένας πολύ πλούσιος Δήμος. Υπάρχει ο μύθος ότι η ΠΝΑι έχει τα λεφτά… Εμείς όμως 43 εκατομμύρια δεν είχαμε ποτέ. Είναι πολλά τα λεφτά που είδαμε. Τα δικά μας χρήματα είναι ονοματισμένα. Κάθε ευρώ πιάνει τόπο. Τα δικά μας λεφτά μπροστά στα λεφτά του Δήμου δεν είναι παρά χαρτζιλίκι. Στο πρόγραμμα για τα σχολεία συμπεριλάβαμε και τον Δήμο Ρόδου με 1.145 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Κάνοντας σήμερα την αυτοκριτική μου σας απαντώ ότι κακώς τα δώσαμε. Από το πρόγραμμα που φτιάξαμε για τα μικρά νησάκια κατέληξε να πάρει τη μερίδα του λέοντος ένας Δήμος που είχε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα. Για τον λόγο που δεν έκανε τη συντήρηση των σχολείων, θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι»