Τοπικές Ειδήσεις

Με αποτελεσματικό τρόπο αντιμετωπίζεται το έντομο – φονιάς των φοινικοειδών στη Ρόδο

Πριν από περίπου 10 χρόνια τα φοινικοειδή δένδρα και της Ρόδου, προσβλήθηκαν από το έντομο- φονιά «κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο» επονομαζόμενο και ως «κατάρα του Φαραώ» το οποίο αφάνισε τα περισσότερα φοινικόδεντρα του νησιού.
Συσκέψεις επί συσκέψεων από τους ειδικούς και οι διαθέσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης δεν έλυσαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοίνικες στο νησί να καταστραφούν.
Ο τρόπος διαχείρισης που προτάχθηκε τότε, εφόσον καμία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης δεν απέδωσε αποτελέσματα, ήταν όσα δέντρα είχαν προσβληθεί από το έντομο να ξεριζώνονται και να θάβονται.
Στον Δήμο Ροδίων τότε, είχε σημάνει συναγερμός και παρότι κλήθηκαν ειδικοί για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που είχε ανακύψει, δεδομένου ότι στο νησί υπήρχαν χιλιάδες φοινικοειδή τα περισσότερα από τα οποία είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό, η εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού γινόταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν άφηνε σχεδόν κανένα περιθώριο αντίδρασης, καταστρέφοντας τους φοίνικες και μαζί την αισθητική της ευρύτερης περιοχής.
Το έντομο αυτό εντοπίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο και έφτασε και στην Ελλάδα από τα εισαγόμενα φοινικόδεντρα για καλλωπιστικούς σκοπούς κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς όμως να γίνεται κανένας έλεγχος.
Το σκαθάρι, που είναι από τα πιο ανθεκτικά έντομα, δρα και πολλαπλασιάζεται μέσα στον κορμό του φοίνικα τρώγοντας το εσωτερικό του.
Η προσβολή ενός φοινικοειδούς από το Rhynchophorus ferrugineus αρχίζει από την κορυφή όπου τα θηλυκά γεννούν. Οι προνύμφες ανοίγουν στοές έως και ένα μέτρο κατά μήκος του κορμού αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στον θάνατο το φοινικοειδές.
Η απαγόρευση εισαγωγής φοινικοειδών (από χώρες στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό) προτάθηκε ως κύρια λύση προκειμένου να αποφευχθεί ο αφανισμός των φοινικόδεντρων στην Ελλάδα.
Πέρυσι, κατά το κλάδεμα Χουρμαδιών στην πλατεία Χαρίτου παρατηρήθηκε προσβολή από το Κόκκινο Σκαθάρι, γεγονός που σήμανε και πάλι συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί η τεράστια καταστροφή στα φοινικοειδή που σημειώθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια.

Για να προληφθεί η καταστροφή των χουρμαδιών από το σκαθάρι ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να δράσει δραστικά και όπως έκανε γνωστό στη «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Αστικής Ανάπτυξης Γιάννης Μητσού, η Διεύθυνση Πρασίνου προέβη στην εφαρμογή εντομοκτόνου, με μικροέγχυση κορμού μέσω οπών έγχυσης. Οι οπές έγχυσης ανοίγονται στη βάση του κορμού. Το δραστικό συστατικό του εντομοκτόνου προέρχεται από τη φυσική αβερμεκτίνη, που είναι πολύ δραστική κατά του κόκκινου σκαθαριού. Με τη μέθοδο της μικροέγχυσης στο στέλεχος του φοίνικα, η δραστική ουσία κινείται προς τα πάνω και προστατεύει τον φοίνικα.
Η μέθοδος της μικροέγχυσης προτιμάται γιατί έχει ελάχιστη διαταραχή ή παρεμβολή στα δέντρα, είναι ασφαλής για το ευρύ κοινό και το περιβάλλον, και η προστασία διαρκεί ένα ολόκληρο έτος. Μετά την έγχυση η οπή σφραγίζεται με ειδική τάπα εμποτισμένη με μυκητοκτόνο. Η μέθοδος της μικροέγχυσης TMI (Tree Micro Injection) έχει αναπτυχθεί από την SYGENTA, και έχει έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για εφαρμογή στον Αστικό ιστό.
Η εφαρμογή ανατέθηκε από ειδικά εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό έγινε στα φοινικοειδή στην Πλατεία Χαρίτου, στις 7 Βαγιές, στην οδό Αμμοχώστου, στις 100 Χουρμαδιες, στο πάρκο Καρτερία και στο Πάρκο Παπάγου.
Το δραστικό συστατικό του REVIVE ΙΙ που χρησιμοποιήθηκε, προέρχεται από τη φυσική αβερμεκτίνη, είναι πολύ δραστική κατά του κόκκινου σκαθαριού. Με τη μέθοδο της μικροέγχυσης στο στέλεχος του φοίνικα, η δραστική ουσία κινείται προς τα πάνω και προστατεύει τον φοίνικα έως και ένα χρόνο από τη μόλυνση.
Η υπηρεσία παρέχεται μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Syngenta Professional Solutions, μετά από χρόνια έρευνας, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος αφενός και αφετέρου χωρίς να εγκυμονείται κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.
Δεν υπάρχει έκθεση της δραστικής στο περιβάλλον ή στον εφαρμοστή κατά την διαδικασία της μικροέγχυσης (κλειστό σύστημα μεταφοράς), καθώς το σκεύασμα εισάγεται απ’ ευθείας στον κορμό του φοίνικα.
Με την συγκεκριμένη μέθοδο επιτυγχάνεται η ελάχιστη παρεμβολή στα δέντρα και το περιβάλλον και εξασφαλίζεται προστασία τουλάχιστον για 12 μήνες.
Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την προληπτική εφαρμογή, γι΄αυτό και ο Δήμος Ρόδου προχώρησε στην εφαρμογή της μεθόδου και σε φοινικοειδή που δεν έχουν προβληθεί από το σκαθάρι.
Οι χειριστές είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι, να χρησιμοποιούν την αποκλειστική συσκευή μικροέγχυσης της Syngenta Professional Solutions.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου