Ειδήσεις

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός ως καταλύτης εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

Το 2023, ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε, εκ νέου, ιστορικά υψηλές επιδόσεις και η Ελλάδα μπήκε στη 10άδα των πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως

Ο τουρισμός διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας μας. Αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία, και στηρίζει μία πληθώρα άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών, ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα, και επανήλθε ακόμα πιο δυναμικός χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και τις προσπάθειες των επαγγελματιών του κλάδου.

Το 2023, ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε, εκ νέου, ιστορικά υψηλές επιδόσεις και η Ελλάδα μπήκε στη 10άδα των πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως.

Η δυναμική εκκίνηση που καταγράφεται για το 2024, μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποδοτικά και με προσήλωση στους κοινούς στόχους.

Με δεδομένες τις προκλήσεις όπως η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, θέματα που αφορούν την επιβάρυνση των γενικών υποδομών και τη διαχείριση υδάτινων πόρων στους προορισμούς, αλλά και ευκαιρίες όπως η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι ωστόσο σαφές ότι βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο και τα ζητήματα που τίθενται είναι συγκεκριμένα.
Με ποια φιλοσοφία και ποια εργαλεία θα προχωρήσει ο ελληνικός τουρισμός, ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες;
Απαιτείται ασφαλώς συνεκτικός σχεδιασμός, στρατηγική και δράσεις που ως στόχο θα έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία του τουριστικού προϊόντος.

Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε στη βάση μιας πολιτικής για τον βιώσιμο τουρισμό, που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις παγκόσμιες μεταβολές στην τουριστική δραστηριότητα, με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, σήμερα, πολιτικές για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών, με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τον σεβασμό στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες.

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και διακριτός – η διασφάλιση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος.

Η πολιτική μας βασίζεται σε μια προσέγγιση, που στοχεύει στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και ορίζει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης

Το φθινόπωρο του 2023 προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα, απαραίτητα, βήματα με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Συστήσαμε λοιπόν, με τον ν. 5061/2023, συμβουλευτικά όργανα, για τη συστηματική καταγραφή δεδομένων που αφορούν στον τουρισμό.

Δώσαμε καταρχάς θεσμική υπόσταση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που συγκαλείται από τον Υπουργό Τουρισμού και συμμετέχουν οι 13 Περιφερειάρχες τη χώρας. Θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, αλλά και το Κέντρο Ερευνας για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο σχέδιο νόμου.

Σε αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση του πλαισίου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, με στόχο ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης στη διαχείριση και προώθηση των προορισμών μας.

Ακόμα προωθούμε την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, όπως κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, φέρνουμε ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην οποία επενδύουμε με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου παράγοντα στον τουρισμό αλλά και τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Σε αυτή την αναπτυξιακή λογική, καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό. Ενός πλαισίου που θα προσδιορίζει έναν οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης, και θα θέτει σταθερές και ξεκάθαρες βάσεις και κατευθύνσεις για τη χρήση της γης στην τουριστική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, σε ευθυγράμμιση με τους κεντρικούς μας στόχους και το όραμά μας για τον ελληνικό τουρισμό, εργαζόμαστε για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, και ιδίως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με τις Δράσεις του προγράμματος, προωθούμε την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ορεινός τουρισμός, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Μία ακόμα πρωτοβουλία αφορά σε έργο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υλοποίηση των έργων που έχουν σχεδιαστεί.

Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για ορισμένα από τα έργα που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 224 αιτήσεις, που αφορούν σε ενισχύσεις για την αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων, την αναβάθμιση υποδομών τουριστικών λιμένων, σε έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση ορειβατικών καταφυγίων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η λειτουργία των προγραμμάτων κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού που ως στόχο έχουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την επανειδίκευσή τους ως αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή των πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μεταμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου του τομέα.

Τέλος, ακόμα ένα σημαντικό έργο αφορά στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΤ με στόχο την πληρέστερη και με σύγχρονα εργαλεία πληροφόρηση των επισκεπτών μας, αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας.

Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν όχι μόνο στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ευκαιρίες απασχόλησης, και ένα περιβάλλον για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συνεχίζουμε την υλοποίηση της πολιτικής μας, με στόχο να εδραιωθεί η Ελλάδα ως προορισμός που διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα να κατανέμονται τα οφέλη του τουρισμού σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δίκαια και αποδοτικά.

 

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου