Σε 240 ανέρχονται οι πυροσβέστες από Βουλγαρία, Μάλτα, Μολδαβία και Ρουμανία που θα βρεθούν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας για να επιχειρήσουν από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, η μετακίνηση των πυροσβεστών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προεγκατάστασης που υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (EUCPM).
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες που θα φθάσουν στην Ελλάδα με υδροφόρα οχήματα δασοπυρόσβεσης, θα αναπτυχθούν σταδιακά, από αρχές Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου σε τρεις βάσεις επιχειρήσεων, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
«Η πρώτη αποστολή από τη Βουλγαρία βρίσκεται ήδη από την Τρίτη, στην επιχειρησιακή βάση της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει η 2η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν στις 15 Ιουλίου οι αποστολές από τη Μάλτα (επιχειρησιακή βάση Αχαΐας) και τη Μολδαβία (επιχειρησιακή βάση Αττικής)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022, υλοποιείται φέτος διευρυμένο, δεδομένου ότι είναι περισσότερες τόσο οι χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με αποστολή και υποδοχή πυροσβεστών, όσο και οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.
Η Ελλάδα λαμβάνει μέρος με διπλή ιδιότητα αφού πέραν των 240 πυροσβεστών που θα υποδεχτεί, συμμετείχε ήδη με μια ομάδα 25 δασοκομάντος των ΕΜΟΔΕ, η οποία αναπτύχθηκε στο διάστημα 15-30 Ιουνίου στη νότια Γαλλία.
Συνολικά, στο Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συμμετέχουν με αποστολές πυροσβεστών 12 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία (για 1η φορά), Ιταλία (για 1η φορά), Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία (για 1η φορά), Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία (για 1η φορά) και Φινλανδία.
Οι παραπάνω χώρες θα διαθέσουν συνολικά 556 πυροσβέστες, που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία (μετέχει για 1η φορά ως χώρα υποδοχής) και την Πορτογαλία, με σκοπό την παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Πηγή kathimerini.gr