Στο …ύψος του παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο καθώς διατηρήθηκε στο 2,4% όπως και τον περασμένο Μάιο. Οριακή μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,6% που ήταν ένα μήνα πριν.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 2,7% κατά μέσο όρο στο εξεταζόμενο διάστημα, από 2,6% τον Απρίλιο.
Τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην χώρα ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τόσο σε Ευρωζώνη, όσο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024, από 3,1% τον Απρίλιο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων «έπεσε» στο 3,1% (από 5,4% τον Απρίλιο).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).
Με βάση τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2024 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής.
Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ακόμα ότι:
Ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2,9% (σε ετήσια βάση) από 2,8% τον Μάιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου).
Ανά χώρα, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ισπανία στο 3,5% και τις Κροατία, Ολλανδία στο 3,4%. Στον αντίποδα βρέθηκε η Φινλανδία όπου ο πληθωρισμός «έτρεξε» με μόλις 0,6% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο. Υποχώρησε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο.
Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός και στη Γαλλία, ενώ ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.
Πηγή ΕΡΤ
Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος