Ειδήσεις

Νέα διάσταση προσέλαβε η υπόθεση της Τράπεζας Δωδ/σου

Και νέα διάσταση έχει προσλάβει η εισαγγελική έρευνα γύρω από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από ιδρυτικό στέλεχος της, που καταγγέλλει «κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση».
Ο ίδιος έχει προσφύγει ενώπιον των αστικών δικαστηρίων και διεκδικεί αποζημίωση από αδικοπραξία αλλά και για ηθική βλάβη που υπέστη ως μεριδιούχος.
Το πρώτο σκέλος της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται κατόπιν της αναφοράς του, που υποβλήθηκε στον Αρειο Πάγο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και ενισχύθηκε με στοιχεία που φέρονται να προέκυψαν από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαχείριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Ο μηνυτής, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», είχε λάβει δάνειο ύψους 111.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ ως εγγυητές είχαν συμβληθεί ο ίδιος και η σύζυγός του.
Περί το τέλος του 2010 η εταιρεία ανέστειλε τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, ωστόσο, όμως, εξυπηρετούσε το αναληφθέν δάνειο, συνέχισε δε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2011, με υπόλοιπο οφειλόμενο την 18.05.2012 ποσό 103.363,32 ευρώ.
Ζήτησε τότε, όπως αναφέρει, να κινηθούν οι διαδικασίες ρευστοποίησης των μερίδων του, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2012, με αποκλειστικό σκοπό να εξοφληθεί πλήρως, συμψηφιστικά με την τρέχουσα αξία των μερίδων του, το δάνειο της εταιρείας του.
Αυτό δεν του επετράπη από την τράπεζα με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία.
Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι δεν είχε δοθεί η σωστή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας στους συνεταίρους.
Επικαλείται βεβαίωση του ειδικού εκκαθαριστή από την οποία προκύπτει ότι, από 01.01.2011 μέχρι και 31.12.2011 ρευστοποιήθηκαν 7.436 συνεταιριστικές μερίδες σε διάφορους μεριδιούχους και από 01.01.2012 μέχρι και 15.12.2013 ρευστοποιήθηκαν σε μεριδιούχους 1.536 συνεταιριστικές μερίδες, παρά την “απαγόρευση” ρευστοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Υποστηρίζει ακόμη ότι σε χρονικό διάστημα έξι μηνών χορηγήθηκαν δάνεια, σε ορισμένα μέλη, της διοίκησης συνολικού ποσού 722.420 ευρώ.
Εκφράζει έτσι την απορία πώς είναι δυνατόν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ εγνώριζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, αποφάσιζαν χορηγήσεις δανείων σε μέλη τους και σε συνδεδεμένα με αυτά νομικά πρόσωπα, αντί να πράξουν το αντίθετο.
Ο μηνυτής υπέβαλε και νέο υπόμνημα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου στο οποίο τονίζει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δια  της  Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, είχε συντάξει  πόρισμα τον Αύγουστο 2012 με το οποίο επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες για ορισμένες πράξεις διαχείρισης.
Με επίκληση των διαλαμβανομένων στο συγκεκριμένο έγγραφο τονίζει ότι παρά τον περιορισμό των πηγών χρηματοδότησης, η τράπεζα προχώρησε το 2010 σε πιστωτική επέκταση κατά 4,8%.
Επισημαίνει παραπέρα ότι ο Δείκτης Χορηγήσεων προς καταθέσεις επιδεινώθηκε διαμορφούμενος σε 104,8% στις 31-12-2011, έναντι 84,5 % στις 31-12-2009.
Επιπλέον διατείνεται ότι στην την υποβληθείσα κατάσταση της ΠΔΤΕ 2442\99 (στοιχεία 31-3-2012) διαπιστώθηκαν παραλείψεις και λανθασμένες καταχωρήσεις, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε πιστοδοτήσεις προς επιχειρήσεις με ΑΚΘ και δάνεια σε ρύθμιση,
Επισημαίνει παραπέρα ότι εγκρίθηκαν  δάνεια σε πιστούχους των οποίων το ετήσιο εισόδημα υπολείπεται του ελάχιστου ποσού διαβίωσης που ορίζεται από τη Τράπεζα και ότι διαπιστώθηκαν δάνεια i) σε υπερδανεισμένους πιστούχους και ii) καθ’ υπέρβαση του ανώτερα αποδεκτού επιπέδου του δείκτη ΡΤΙ κατά παρέκκλιση του εγγράφου της ΤτΕ.
Διατείνεται επιπλέον ότι χορηγήθηκαν επιχειρηματικά δάνεια ως στεγαστικά και ότι υπήρξαν πιστούχοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από δυσχερή οικονομική κατάσταση, δυσμενή στοιχεία και αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο μηνυτής κάνει ειδική μνεία και στα όσα επικαλείται σε κατάθεση που έδωσε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος αλλά και στα διαλαμβανόμενα σε Εισηγητικό Σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ προς την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ).
Ισχυρίζεται ότι από το 2009 ήταν γνωστά στη διοίκηση τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα της Τράπεζας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg    02.08.2014 20:23

    και κλάμα η κυρία…

Σχολιασμός άρθρου