«Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να μην αναζητούμε τους λόγους για τους οποίους καταλήξαμε σε αδιέξοδο. Να ακολουθήσουμε την αρχή του Νέλσον Μαντέλα, δηλαδή να διαγράψουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά στο μέλλον», δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικών Παροικιακών Σωματείων στην Αυστραλία κ. Ευάγγελος Κακούλας.
Ο κ. Ευάγγελος Κακούλας, ο οποίος με την παρουσία του ευεργετεί τον εκεί ελληνισμό και διαρκώς στηρίζει την ελληνομάθεια και τις ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Notre Dame Australia, διετέλεσε επί σειράν ετών αντιδήμαρχος Περθ, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας για δύο θητείες και πρόεδρος του Australian Hellenic Council.
Λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας, ο κ. Κακούλας συμμετέχει στα ελληνικά δρώμενα και στηρίζει τα εθνικά μας θέματα. Πρώτο μέλημά του, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τέσσερα χρόνια ήταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας.
Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα γίνονται στην Ελλάδα και δηλώνει πως όλοι θα πρέπει να αγωνιστούν για το κοινό καλό και να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς και τις φιλοδοξίες.
Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Κακούλα, αναλυτικά:
• Είστε και πάλι στη Ρόδο. Επισκέπτεστε το νησί κάθε χρόνο;
Ναι, έρχομαι κάθε χρόνο στη Ρόδο και μένω για έξι με επτά εβδομάδες. Διαμένω στο ξενοδοχείο Eden Roc. Γνωρίζω τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου επί σειράν ετών και τους εμπιστεύομαι. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πάω αλλού. Έχω και πολύ καλούς φίλους στο νησί.
• Θα συναντηθείτε με τον νέο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον νέο περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους;
Tώρα που είμαι εδώ θα ήθελα να τους επισκεφθώ και να τους μεταφέρω τις ευχές των ομογενών. Αν δεν είναι πολύ απασχολημένοι θα τους συναντήσω. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν. Εμείς συνεδριάζουμε δύο φορές τον χρόνο και συζητούμε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.
• Ποιες είναι οι αποφάσεις που έχετε λάβει;
Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να μην αναζητούμε τους λόγους για τους οποίους καταλήξαμε σε αδιέξοδο. Να ακολουθήσουμε την αρχή του Νέλσον Μαντέλα, δηλαδή να διαγράψουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά στο μέλλον. Το πρώτο παράδειγμα θα πρέπει να το δώσουν οι βουλευτές όλης της χώρας. Αν είχα την ευθύνη για την Ελλάδα θα προχωρούσα σε περικοπές στις αποδοχές τους. Έτσι θα δινόταν και το παράδειγμα στους πολίτες που υποφέρουν.
• Τι πιστεύουν οι ομογενείς για την Ελλάδα;
Παρακολουθούμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Διαπιστώσαμε και εμείς πως έχουν γίνει λάθη που οδήγησαν σε οικονομικά αδιέξοδα. Ήρθε όμως η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά αφήνοντας πίσω τις φιλοδοξίες και τους εγωισμούς. Τα κόμματα πρέπει να δρουν για το κοινό καλό δηλαδή για το καλό του κόσμου.
• Είναι ενωμένοι οι Ελληνες που ζουν στην Αυστραλία;
Ναι. Θα μπορούσαν όμως τα πράγματα να είναι ακόμη πιο καλά. Παρακολουθώ τους καβγάδες που γίνονται στη Βουλή. Δεν έχουν αξία οι αντιπαραθέσεις, το θέμα είναι να δίνονται λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά κάποιος πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Και να φωνάζουμε δεν θα αλλάξει κάτι. Πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες που θα βοηθήσουν. Αυτό προσπαθούμε εμείς.
• Υπάρχουν Έλληνες που κινούν τις διαδικασίες για να έρθουν στην Αυστραλία και να εργαστούν γιατί οι διαδικασίες δεν ήταν μέχρι πρότινος και τόσο εύκολες;
Είμαστε τυχεροί στην Αυστραλία γιατί το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 5%. Υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Μέχρι και ορυχεία υπάρχουν. Τον περασμένο Ιούνιο ήρθε στην Αυστραλία η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και υπεγράφη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτής είναι δυνατό να χορηγούνται σε Ελληνες άδειες για εργασία στον τομέα του τουρισμού στην Αυστραλία. Αυτό είναι καλό και θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους πολίτες που θέλουν να έρθουν να εργαστούν για λίγα χρόνια και μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα. Αλληλέγγυος στα προβλήματα του ελληνισμού στην Αυστραλία είναι ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δαφαλάνος.
• Είναι πολλοί ο Έλληνες που ζήτησαν δουλειά στην Αυστραλία;
Πάρα πολλοί. Κατά τις διακοπές μου στη Ρόδο οι άνθρωποι με ρωτούν πως μπορούν να έρθουν στην Αυστραλία και να εργαστούν υπό καλύτερες συνθήκες και με εξίσου καλύτερες αποδοχές. Να γνωρίζουν πως υπάρχουν τα καλά αλλά υπάρχουν και τα άσχημα εκεί. Δεν είναι το χρήμα το παν. Πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι εδώ γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Όσο μπορώ βοηθώ εκείνους που είναι σε δύσκολη θέση.
• Ποια είναι τα θέματα που συζητάτε στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, όπου προεδρεύετε;
Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ορισμένα θέματα. Αυτά είναι το Κυπριακό και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είμαστε αντίθετοι στην απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί. Επιδιώκουμε επίσης την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ζήτημα υπάρχει και με το Σκοπιανό στην Αυστραλία. Έρχονται πολίτες από τα Σκόπια στη δυτική Αυστραλία όχι με καλές προθέσεις. Θα έλεγα πως έχουν αγριέψει τα πράγματα. Μας ενοχλεί επίσης που κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τη σφαγή που έγινε στη Σμύρνη το 1922.
• Είναι βαριά η ευθύνη να είστε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικών Παροικιακών Σωματείων στην Αυστραλία;
Δεν σας κρύβω ότι ήθελα να τα παρατήσω. Εδώ με ρωτούν πόσα χρήματα λαμβάνω για να είμαι σε αυτή τη θέση. Απαντώ πως δεν λαμβάνω τίποτε. Πληρώνω από τους δικούς μου πόρους γιατί πρέπει πρώτος να δώσω το καλό παράδειγμα. Αυτό μου έλεγε πάντα ο πατέρας μου.
• Γεννηθήκατε στην Αυστραλία;
Ναι, γεννήθηκα στην Αυστραλία. Η οικογένειά μου έφυγε από το Καστελόριζο το 1923. Έχουμε δηλαδή εκεί 90 χρόνια. Ο πατέρας μου πάντα με πίεζε να μιλώ ελληνικά. Προσπαθώ τουλάχιστον γιατί η γλώσσα είναι το πάν. Βελτιώνομαι όταν έρχομαι στη Ρόδο.
• Τηρούν οι ομογενείς τα έθιμα και τις ελληνικές παραδόσεις;
Τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Παρατηρώ όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει με τις νέες γενιές. Με γεμίζει θλίψη που τείνει σιγά σιγά να σβήσει ο ελληνισμός. Υπάρχουν ελληνόπουλα που η μόνη λέξη που γνωρίζουν είναι το «καλημέρα». Πώς θα ακολουθήσουν τις παραδόσεις; Πρέπει και οι γονείς να επιμένουν.
• Επισκέπτεστε το Καστελόριζο;
Ναι. Πηγαίνω και εκεί για διακοπές. Μερικές φορές όσοι επισκεπτόμαστε τη Μεγίστη νιώθουμε μια εχθρότητα από εκείνους που μένουν μόνιμα και παλεύουν στο νησί. Θεωρούν πως τους εγκαταλείψαμε για να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό. Η κοινότητα των Καστελοριζιών στην Αυστραλία είναι πολύ ισχυρή. Μην ξεχνάτε πως ο κυβερνήτης της δυτικής Αυστραλίας ήταν από το Καστελόριζο.
• Υπάρχουν ομογενείς που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Όσοι το τόλμησαν και επέστεψαν στην Ελλάδα μετάνιωσαν. Κίνησαν τις διαδικασίες για να επιστρέψουν πίσω. Για μένα είναι δύσκολο να επιστρέψω. Γεννήθηκα στην Αυστραλία και σπούδασα δικηγόρος. Προσφέρω τις υπηρεσίες μου αφιλοκερδώς. Ασχολούμαι με την επιχείρηση του πατέρα μου.
• Πόσοι είναι οι Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία;
Είναι 800.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ζουν στη Μελβούρνη και στο Σίδνει. Στη δυτική Αυστραλία ζουν 19.000 άνθρωποι.
• Είναι καλές οι σχέσεις που έχουν οι ομογενείς με την κυβέρνηση της Αυστραλίας;
Ναι. Πολύ μας βοηθά η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ο δικός μου στόχος είναι η συνεργασία με όλους. Πολύ καλές σχέσεις έχω με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη και την κ. Ευγενία Μανωλίδου. Με επισκέφθηκε και ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης κι άλλοι υπουργοί.
• Συνεργασία με τη Ρόδο μπορεί να υπάρξει;
Θα το ήθελα πάρα πολύ. Σας θυμίζω την αδελφοποίηση της Ρόδου με το Περθ. Την ιδέα είχε καλλιεργήσει ο Μανώλης Γερονικόλας. Θέλω να βοηθήσω τη Ρόδο. Σκέπτομαι τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στο νησί αρκεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες που πρέπει.
https://www.dimokratiki.gr/02-08-2014/thlivi-gegonos-oti-siga-siga-svini-o-ellinismos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.