Συνεντεύξεις

Γ. Κακλιός: «Διαπιστώνεται ένα μένος κατά της επιχειρηματικότητας»

«Ας κατανοήσουν επιτέλους τα στελέχη της κυβέρνησης ότι πνίγοντας όλο και περισσότερο την επιχειρηματικότητα δεν θα έχει σε λίγο αυξήσεις στα έσοδά τους, αλλά μειώσεις και δραματικές μάλιστα. Έστω και την τελευταία στιγμή, ας αφουγκραστούν την αγορά και ας δώσουν ελπίδα στις επιχειρήσεις. Από αυτές είναι τα έσοδα από αυτές θα έρθει και η όποια ανάκαμψη».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
«Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Δεν υπάρχει ούτε ελπίδα ανάκαμψης δυστυχώς. Βλέπετε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μένος κατά της επιχειρηματικότητας και είναι για όλους τους κλάδους από το ξενοδοχείο έως το μπακάλικο της γειτονιάς εκτός βέβαια από τα ενεχυροδανειστήρια, που αυτόν τον καιρό ακμάζουν», δηλώνει ο κ. Γιάννης Κακλιός.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ υπογραμμίζει πως το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ δύσκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η οικονομία είναι σε ύφεση και αντί να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, μήπως αντέξουν, διπλασιάζονται για αυτές οι φόροι. Οι μικρομεσαίες, για τις οποίες όλοι κόπτονται και επικαλούνται σαν σπονδυλική στήλη της οικονομίας, έμειναν οι μισές στα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν θα αντέξει το 30 με 50% από αυτές, στο επόμενο εξάμηνο», προειδοποιεί ο κ. Κακλιός.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Γιάννης Κακλιός δηλώνει πως η διοίκηση του ΕΒΕΔ έκανε ό,τι μπορούσε και μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, απέτρεψε το χειρότερο.
Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Κακλιού, αναλυτικά:
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς η τραπεζική αργία και τα capital controls έφεραν τους επιχειρηματίες σε πολύ δύσκολη θέση;
«Ήταν στραβό το κλήμα…» λέει η λαϊκή ρήση. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Δεν υπάρχει ούτε ελπίδα ανάκαμψης, δυστυχώς. Βλέπετε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μένος κατά της επιχειρηματικότητας και είναι για όλους τους κλάδους από το ξενοδοχείο έως το μπακάλικο της γειτονιάς, εκτός βέβαια από τα ενεχυροδανειστήρια, που αυτό τον καιρό ακμάζουν.

Πώς θα μπορούσε να περιγραφεί η εικόνα της αγοράς το φετινό χειμώνα; Θα αντέξουν τα πρόσθετα βάρη και τους φόρους οι επιχειρηματίες του νησιού μας; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα άλλα νησιά του νομού;
Όταν βλέπετε σε ένα νησί, όπως η Ρόδος, αυτές τις καταστάσεις και είμαστε στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου, φανταστείτε τι θα γίνει τον χειμώνα. Η οικονομία είναι σε ύφεση και αντί να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, μήπως αντέξουν, διπλασιάζονται για αυτές οι φόροι. Οι μικρομεσαίες, για τις οποίες όλοι κόπτονται και επικαλούνται σαν σπονδυλική στήλη της οικονομίας, έμειναν οι μισές στα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν θα αντέξει το 30 με 50% από αυτές στο επόμενο εξάμηνο.
Όσο για τα άλλα νησιά σκεφτείτε με θερινή σεζόν που διαρκεί μόνο δύο μήνες πως είναι η κατάσταση. Έρχονται φωνές απόγνωσης από παντού, ιδιαίτερα από τα νησιά όπου υπάρχει και το θέμα της συγκοινωνίας.

• Πρέπει να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες ώστε να μπορούν πιο εύκολα να προμηθεύονται τα προϊόντα που χρειάζονται από το εξωτερικό γιατί οι προμηθευτές αξιώνουν να πληρώνονται τοις μετρητοίς;
Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους πολιτικούς μας. Έμειναν από εμπορεύματα και προϊόντα οι εισαγωγείς μας όχι μόνο από έλλειψη ρευστότητας . Είναι και το ζήτημα του εκτελωνισμού. Όταν έκλεισαν οι τράπεζες και χάθηκε και η αξιοπιστία άρχισαν οι προμηθευτές να ζητούν τα χρήματα όχι με την παράδοση αλλά ακόμα και πριν τη φόρτωση. Καταλαβαίνετε ότι στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της αγοράς και ούτε θα καταλάβουν ποτέ γιατί δεν ακούνε τους θεσμικούς τους συμβούλους δηλαδή τα Επιμελητήρια και τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Και προτάσεις τους έχουν κάνει και κοστολογημένες και ανέξοδες. Δυστυχώς όμως …

• Έχει αντιμετωπιστεί το θέμα που είχε ανακύψει με τις επιταγές που εκδίδουν οι επιχειρηματίες ελλείψει ρευστότητας;
Όσο οι επιταγές είναι στα χέρια των δικαιούχων δεν υπάρχει θέμα γιατί αντιλαμβάνεται ο έμπορος, ο επιχειρηματίας το πρόβλημα. Το θέμα είναι όταν οι επιταγές φθάσουν στην τράπεζα. Ευτυχώς το θέμα δεν έφερε μεγάλη αναστάτωση γιατί δεν εκδίδονται πολλές επιταγές.

• Πώς θα αντιμετωπίσει το ΕΒΕΔ το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Η διοίκηση του ΕΒΕΔ έκανε ό,τι μπορούσε εδώ και αρκετό καιρό και σε συνεργασία πάντοτε με τους άλλους φορείς. Το Εμπορικό Επιμελητήριο πάντα δυναμικά και τεκμηριωμένα έκανε τον αγώνα του και απέτρεπε κάθε φορά αυτό που όλοι φοβόμασταν. Δυστυχώς τώρα, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, τις δεσμεύσεις των βουλευτών μας, την αναγνώριση ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών μόνο ζημία θα κάνει, με την παρότρυνση κάποιων ανταγωνιστών μας έγινε αυτό που έγινε. Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής είναι θέμα διοικητικού συμβουλίου . Θα δούμε.

• Με την αύξηση του ΦΠΑ στη διανομή και στην εστίαση πιστεύετε πως οι τουριστικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές;
Δεν είναι το θέμα μόνο της ανταγωνιστικότητας. Είναι ότι με αυτά τα μέτρα από την μια οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο και από την άλλη το κράτος δεν πρόκειται να έχει τα προσδοκώμενα έσοδα. Πρέπει το κράτος να προσπαθεί να κρατήσει τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να τις καταστήσει βιώσιμες και όχι το αντίθετο. Εδώ το κράτος στηρίζεται από τις επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατό να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες την αύξηση του ΦΠΑ . Θα μετακυλιστούν οι αυξήσεις στους πελάτες.
Και σε μια παγκόσμια τουριστική αγορά και συνεχώς αναπτυσσόμενη δεν είμαστε και η μόνη επιλογή. Καλή η Ρόδος, το ωραιότερο νησί, αλλά μετράει και το κόστος για τους επισκέπτες και τα πρακτορεία.

• Τι μπορεί να γίνει με τις οφειλές των επιχειρηματιών στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο;
Το 30% των επιχειρηματιών ήδη έχει χάσει τις ρυθμίσεις. Επειδή οι τράπεζες ήταν κλειστές και η αγορά έχασε μέχρι και το 80% του τζίρου της, προτάθηκε οι υποχρεώσεις να μετατεθούν στον επόμενο μήνα και στον μεθεπόμενο. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Αντιθέτως απαιτήθηκε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις σε τρεις έως πέντε μέρες μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Κάποιοι άφησαν άλλες υποχρεώσεις πίσω και πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές για να μην χαθούν οι όποιες ρυθμίσεις. Άλλοι πάλι, μη μπορώντας να τα καλύψουν αφέθηκαν στην ελπίδα μήπως δοθούν παρατάσεις.
Ας κατανοήσουν επιτέλους τα στελέχη της κυβέρνησης ότι πνίγοντας όλο και περισσότερο την επιχειρηματικότητα δεν θα έχει σε λίγο αυξήσεις στα έσοδά του, αλλά μειώσεις και δραματικές μάλιστα. Θα αυξηθεί και η ανεργία. Έστω την τελευταία στιγμή, ας αφουγκραστούν την αγορά και ας δώσουν ελπίδα στις επιχειρήσεις. Από αυτές είναι τα έσοδα από αυτές θα έρθει και η όποια ανάκαμψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου